Cevap: Pitbull Hakkında Ayrıntılı Bilgi Burada
Çok sadık" iddiası
Pitbull eğitmenliği yapan ve İnanoğlu Köpek Çiftliği'nin sahibi olan Metin İnanoğlu elinde 50 Pitbull köpeği bulunduğunu söyledi. Pitbull köpeklerinin bu kadar çok tartışılmasının Alman Kurt köpeğinin Avrupa'da ikinci plana düşmesinden kaynaklandığını ileri süren İnanoğlu, kendi evinde de Pitbull beslediğini ifade etti. Pitbull'ların sahiplerine son derece sadık köpekler olduğunu savunan İnanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de siz hiç bir Pitbull'un çocuğa saldırdığını duydunuz mu? Benim elimde 50 tane Pitbull var. Ben kendim çiftleştiriyorum. Ülkemize Pitbull'lar Macaristan, Rusya ve Çekoslovakya'dan geliyor. Ben ithal etmiyorum. Evime Pitbull'dan başka köpeği güvenemediğim için sokmam. İddia ediyorum, Pitbull kadar sahibine sadık bir başka hayvan yok. Karşısına ayı da çıksa ölene kadar onunla boğuşur.
Laboratuvar köpeği
Bulldog ile Jack Russell birleşmesiyle elde edilen Bull Terrıer'in Staffıdshıre ile çiftleştirilmesinden Pitbull ortaya çıkıyor. Amerika'da 1950'lilerde laboratuvar ortamında yapılan suni döllenmeyle daha saldırgan türleri üretilen Pitbullar'ın ortalama boyları 50 santimetreyi, ağırlığı da 20 - 23 kiloyu buluyor. Yavru Pitbull'ların fiyatları 1000 - 1500 dolar arasında değişiyor. Dövüş köpeği olarak yetiştirilen yetişkin bir Pitbull'un fiyatı ise 30 ile 50 bin dolar arasında satılıyor.
Çenesi 1.5 ton basıyor
Avrupa'da başta İngiltere olmak üzere, Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa gibi birçok ülkede yasaklanan Pitbull'lar tam bir canavar. Acıma duygusu olamayan bu köpeklerin en güçlü yeri ise çeneleri. Pitbull'ların 1.5 tonluk pres gücü olan çenesini açmak için özel alet kullanılıyor.
"Derhal öldürülmeli"
Eski bir köpek yetiştiricisi olan Veteriner Ahmet Tahiroğlu da Avrupa'da sokaklarda çocukları parçalamaktan sabıkalı Pitbull köpeklerinin görüldüğü yerde öldürülmesi gerektiğini söyledi. Pitbull'lara kanlı mezbaha artıkları ve sokak köpeklerinin yem edildiğini gördüğünü belirten Tahiroğlu şöyle konuştu:
"Yurtdışından tren ve otobüsle getiriyorlar. Hafta sonu Kemerburgaz tarafındaki kömür ocaklarında dövüş yaptırdıklarını biliyorum. Ne yazık ki, bir veteriner olarak şunu önermek zorundayım, Pitbull görüldüğü yerde öldürülmeli. Çünkü Avrupa'da da sık sık rastlıyoruz, ne zaman saldıracağı belli değil."
Mafya köpeği
Uzmanlara göre, bir Pitbull'u sahibi ayırmadığı ya da ölmediği sürece dövüşten çekmek neredeyse imkansız. Sivas Kangal, Buldog, Bull Teiler gibi kendisinden daha iri olan köpeklerle bile başa çıkan Pitbull Rusya'da ayılarla dövüştürülüyor. Yine Rusya'da "mafya köpeği" olarak yetiştirilen Pitbull'lar ülkemizde de koruma amaçlı kullanılıyor. Ansızın ve kuyruğunu sallayarak saldırıya geçen Pitbull, sahibini bile parçalayabiliyor.
Tehlike sokağa yayılıyor
Özellikle Rusya, Çekoslavakya ve Macaristan'da sadece dövüş için kullanılan Pitbull'ların Türkiye'de de son birkaç yıldır dövüştürüldüğü ileri sürülüyor. Çok gizli tutulan dövüş yerlerinin, son saatlerde belli olduğu için sadece köpek sahiplerinin haberi olduğu söyleniyor. Dövüşlerin fabrikaların çatı katlarında, şehir dışındaki açıklık arazilerde hatta son zamanlarda sokak aralarında yapılmaya başlandığı belirtiliyor.
Yasak var, uygulayıcı yok
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 3 Mart 1993 tarihli yasağına karşın, Emniyet ve gümrüklerde konuyla ilgili uzman kadronun bulunmaması nedeniyle kaçak Pitbull girişi sürüyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Pitbull'ların yasaklanma gerekçesi şöyle belirtiliyor:
"Pitbull Terrier cins köpeklerin çok tehlikeli bir cins olduğu, özellikle çocuklara saldırarak öldürdüğü, Hollanda'ya ithalinin ve bu ülkede üretilmesinin yasaklandığı ve yok edilmesinin kararlaştırıldığı, ayrıca Belçika, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerin de bu cins köpeklerin ithalini yasakladığı bilgisinin bakanlığımıza ulaşması üzerine 3 Mart 1993 tarihli olur ile bütün ülkelerden bu cins köpeklerin ülkemize ithali yasaklanmıştır."