Pişmiş sarımsak yemenin faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Pişmiş sarımsak yemenin faydaları nelerdir ?
Çiğ sarımsak, bir çok tarifin lezzetli parçasıdır. Ham sarımsak zengin bir temel besin kaynağıdır. Sarımsağın o kadar çok faydası varki tümünü listelemek imkansızdır. Eski uygarlıklar, astımı, sindirim bozukluklarını, kalp hastalıklarını, enfeksiyonları, solunum bozukluklarını, tümörleri ve hatta bağırsak solucanlarını tedavi etmek için sarımsak kullanmışlardır. Sarımsak Allisin denilen bir bileşik içerir . Bu bileşik sarımsağı antibakteriyel yapandır. Allisin, sarımsak içinde hem antibakteriyel hem de antifungal özellikler sağlayan doğal olarak oluşan bir bileşiktir.Sarımsak B-1, B-6 ve C gibi çeşitli vitaminlere sahiptir. Vitamin B-1, (tiamin), glikozun enerjiye dönüştürülmesinde yardımcı olur. Çeşitli fonksiyonları gerçekleştiren vücut bu enerjiyi kullanır.Sadece fiziksel görevler değil, aynı zamanda vücudun sinir sisteminin sağlıklı çalışması için de enerjiye ihtiyacı vardır. B-6 Vitamini (piridoksin), kırmızı kan hücrelerinin yapımında, karmaşık karbonhidratların ve proteinlerin parçalanmasında yardımcı olur. Aynı zamanda belirli hormon ve nörotransmiterlerin üretimini ve salımını kontrol eder.Son olarak, C vitamini, bağışıklık sistemine önemli bir destek veren güçlü bir antioksidandır. Ayrıca, sağlığı etkileyebilecek serbest radikallerin tehlikelerini de önler.




pişmiş sarımsak neye iyi gelir.jpg





Sarımsak, manganez, bakır ve selenyum ve kükürt bileşikleri gibi çok sayıda mineral içerir. Örneğin allisin, kardiyovasküler sisteme yarar sağlayan bir kükürt bileşiğidir. Sarımsak pişince özelliğini kaybeder mi ? Çiğ sarımsak kesildiğinde veya rendelendiğinde etkileri en kuvvetlidir.Fakat bir çok insan onu pişirerek tüketmeyi seviyor. Ayrıca, manganez kemik sağlığını, özellikle de omurga ve bacakları destekler. Ayrıca vücudun karbonhidratları, kolesterolü ve proteini işlemesine yardımcı olur. Ham formda sarımsak kullandığınızda mineraller maksimum olur ancak sarımsak kavurma şeklinde de tüketebilir.Ayrıca sarımsak yemek tansiyonun düşmesine de yardımcı olur ve bitki Alzheimer ve demans riskini azaltan antioksidanlardan yüksektir. Sarımsak tüketimi ayrıca sizi soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardan korur. Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardım etmenin yanı sıra kavrulmuş sarımsak da, sindirim sisteminin belirli kanserlerinin önlenmesinde yardımcı olduğu görülmüştür.




Sarımsağın bilinmeyen yararları






Sarımsak kızartması kavurması , bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Antibakteriyel özellikleri sayesinde sarımsak, bağışıklıkları güçlendirebilir ve bakteri ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilir.Günlük sarımsak tüketmek (yiyecek veya çiğ olarak) , Allicinin antioksidan özellikleri nedeniyle kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur . Kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini düzenlemek de son derece faydalıdır. Kükürt içeren Allicin bileşiğinin, sarımsak tamamen pişirildiğinde tıbbi özelliklerini kaybetme eğiliminde olduğunu hatırlamak önemlidir. Yararlarından herhangi birini elde etmek için çiğ veya yarı pişmiş sarımsak tüketmek gerekir. Dikkat: Herhangi bir mide rahatsızlığınız veya diğer sağlık durumlarınız varsa, sarımsak yemeden önce doktorunuza danışın. Haşlanmış sarımsak suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Öküsrük,isilik,astım, kellik,bit, kısırlık, kolesterol, zehirli böcek ısırıkları, gögüs sarkması gibi probemlerde güvenle tüketilebilir.




sarımsak pişince özelliğini kaybedermi.jpg






Kavrulmuş sarımsak yediğinizde vücuda ne olur?



Sarımsak, kan basıncını korumaya ve kalbin çalışmasına yardımcı olan bir süper besindir. Ayrıca kolesterol seviyesinin yükselmesini de önler. Günlük yemek, bu faydalara ekstra ekler. Kavrulmuş sarımsağın günlük kullanımı, sağlığınızı gelecek için korumak için en iyi koruyucu önlemlerden biridir. Çiğ ve pişmiş sarımsak tükettiğinizde aşağıdaki faydalara sahip olursunuz.


1 saat sonra: Kavrulmuş sarımsak yedikten sonraki ilk saatte, vücut normalde yediğiniz herhangi bir şey gibi onu sindirmeye çalışır.


2-4 saat sonra: Bu aşamada sarımsak antioksidanları serbest radikallere karşı hasar için harekete geçmeye başlar.


4-6 saat sonra: 4-6 saat geçtikten sonra, vücut sarımsak özelliklerini emmeye başlar. Burada, bağışıklığınıza genel bir destek veren T-hücreleri üzerinde çalışacaktır. Sonuç olarak, vücudun hastalık yapan hücrelere / ajanlara karşı savaşma kapasitesi artacaktır. Ek olarak, bu sırada vücut fazla yağ ve sıvıları ortadan kaldırmaya başlar.


6-7 saat sonra: Sarımsakın antimikrobiyal potansiyeli 6 saat sonra kendini aktive ediyor. Vücudunuzda sonradan bir hastalığa neden olabilecek tüm patojenik bakterileri öldürür.



Sarımsaktaki allisin antibakteriyel ve antiviral özellikler içerir. Araştırmalar sarımsak yiyen insanların hastalanma ihtimalinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Sarımsakta bulunan selenyum, prostat, mesane, kolon, rektum, akciğer ve mide kanseri dahil olmak üzere birçok kanser türünün önlenmesine yardımcı olur.Daha önce de belirttiğim gibi, sarımsak oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Sarımsakta bulunan suda çözünür organosülfür bileşikleri, DNA hasarını önlemede, iltihabı azaltmada ve oksidatif strese bağlı ateroskleroz riskini azaltabilir. Aslında sarımsak, zararlı serbest oksijen radikallerini etkisiz hale getirerek kalp hastalıklarının önlenmesine de yardımcı olabilir . Diyabet, çoğunlukla sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle metabolik bir hastalıktır. Prediyabetik veya diyabetik iseniz, kandaki glikoz seviyelerini düşürmek için sarımsak tüketin . Sarımsağın faydaları daha önceki makalemizde ele alınmıştı. Sarımsak yutmanın saça faydaları listelenmişti yineleyelim. Sarımsak tüketimi saç asağlığınızı korur ve güçlendirir aynı zamanda saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını sağlar.





tavada sarımsak kavurma.jpg





Sarımsak nasıl tüketilmeli ibrahim saraçoğlu hocamız bu konuda şu önerilerde bulunuyor. Sarımsağın kahverengileşmemiş olması ve yumuşamamış olmasına dikkat edilmelidir.Yarım bardak klorsuz su, İki yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu On-oniki adet taze yeşil maydanoz robota atılır ve karıştırırlır bu karışım kahvaltıdan en az 20 dakika önce tüketilir. Bu kür kalp problemlerine iyi gelmekteymiş ancak tansiyonu düşük olanlar dikkatli bir şekilde tüketmelidir.Sarımsak, kardiyovasküler sisteminize büyük faydalar sağlayan manganez, bakır ve selenyumun yanı sıra allisin gibi kükürt bileşiklerini içerir. Sarımsak doğranmış veya rendelenmiş ve çiğ olarak yenildiğinde allisin daha yoğundur ancak çoğu kişi pişirerek tüketimi tercih eder. Manganez, özellikle omurga ve bacaklarınızda kemik sağlığını destekler ve vücudunuzun karbonhidratları, kolesterolü ve proteini işlemesi için de gereklidir. Közlenmiş sarımsaktaki mineraller çiğ oldukları kadar güçlü değildirler, fakat lezzet daha yumuşak olduğundan, bir oturuşta daha fazla yiyebilirsiniz.Yaklaşık 3 g ağırlığında bir diş sarımsak, manganez için günlük tavsiyelerin yaklaşık yüzde 3'ünü içerir. Manganez enzimler içine dahil edilir ve ayrıca hücrelerin mitokondrilerinde birincil antioksidan olarak işlev görür. Sarımsak ayrıca, kan damarlarının, bağların, tendonların ve kemiğin yapısal dokusunun oluşturulmasına yardımcı olan başka bir antioksidan besin olan C vitamini içerir. Sarımsakta da bulunan eser element selenyum, çeşitli farklı enzimlerin aktivitesinde işlev görür. Sarımsak, vücudun bu mineralleri içeren gıdalarla birlikte tüketildiğinde demir ve çinkoyu daha iyi kullanmasını sağlayabilir


Sarımsaktaki besinler, aşağıdaki işlemleri içeren derin bir temizlik yapar:



Kolesterol düzenleyici

Arterlerin temizlenmesi ve kalp problemlerine karşı korunma

Tansiyon düşürücü ve iyileştirici

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmak

Ağır metallerin vücuda girmesini önleme

Kemikleri ve eklemleri güçlendirmek

Yorgunluğu önleme

Vücudun atletik yeteneklerini geliştirmek

Hücre ömrünü uzatma



Sarımsak, kendine özgü kokusundan sorumlu olan ve aynı zamanda sağlık yararları da sağlayabilen kükürt bileşikleri içerir. Sarımsaktaki kükürt bileşikleri, antioksidan görevi görür ve ayrıca vücut tarafından üretilen glutatyon adı verilen başka bir antioksidan oluşumunu destekler. Sarımsakdaki kükürt bileşiklerinin bir başka işlevi antimikrobiyal aktivitedir. Sarımsak, mide ülserlerine bağlı bakteriler olan H. pylori dahil bakterileri, virüsleri ve mantarları öldürebilir. Sülfür bileşiklerine ek olarak, sarımsak aynı zamanda antioksidanlar olarak işlev gören kersetin, luteolin ve kaempferol gibi flavonoidleri de içerir.Çeşitli çalışmalar günlük sarımsak tüketimi ile mide ve kolorektal kanserlerin önlenmesi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir . Vücudun kansere karşı bağışıklığını güçlendirdiği söylenir.



Sarımsak kesinlikle dünyadaki en sağlıklı yiyeceklerden biridir! Bu doğal mucize birçok hastalığı tedavi edebiliyor ve güçlü tıbbi özellikleri nedeniyle dünya çapında kullanılıyor.Geleneksel olarak kolesterol seviyelerini düşürmek, yüksek ve düşük tansiyonu kontrol etmek, koroner kalp hastalığını tedavi etmek, kan akışını uyarmak ve kalp krizlerini önlemek için kullanılır.Tüketimi LDL kolesterolü kontrol eder, ve kan damarlarını gevşetir.Sarımsak düşük kalorili bir besin olsa da, ihtiyacınız olan günlük besinler açısından zengindir.Sarımsak, ayrıca, vücudunuzun sırasıyla kaslar oluşturmasına ve bağırsak sağlığınızı korumasına yardımcı olabilecek bir amino asit kaynağıdır.Hem çiğ hem de pişmiş sarımsak, antioksidan ve yaşlanma karşıtı faydalar sağlar.B6 Vitamini, C Vitamini ve selenyum gibi vitamin ve minerallerden çok yüksektir. Sarımsak ayrıca vücudu hücre hasarına karşı korumaya yardımcı olan antioksidanlar içerir.Sarımsak bazı güçlü tıbbi özelliklere sahip bileşikler içerir.



Yaş ve sağlıksız yaşam tarzı kemiklerinizi zayıflatabilir, bu da kırıkların ve osteoporozun çok daha erken başlayacağı anlamına gelir. Sarımsak osteoporoz ve artrit karşı etkilidir.Kemik sağlığını iyileştirmek için günde 2-3 çiğ sarımsak tüketin.Sarımsak, bağırsaktaki iyi ve kötü bağırsak bakterileri arasında ayrım yapma eğilimindedir ve zararlı bakteriler üzerinde antibakteriyel bir etkiye sahiptir . Bu faydayı sağlamak için mide probleminiz yoksa kahvaltıdan önce bir diş sarımsak tüketin. Yüksek kan şekeri seviyeleriniz mi var ? Kan şekeri seviyenizi düşürmek için 3-4 diş çiğ sarımsak tüketin.Sarımsak oksidatif stresi engellemeye yardımcı olan dialilsülfit içerir, sarımsakta bulunan selenyumun kanserle savaşma özelliklerine sahip olduğu, DNA mutasyonunu ve kontrolsüz hücre çoğalmasını önlediği ve metastazı önlediği bilinmektedir. Kanser hastalığı sizi korkutmasın bu illeti sarımsak tüketerek önleyebilirsiniz. Görüldüğü üzere sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Genel sağlığınıza katkıda bulunmak için her gün 1-2 diş sarımsak tüketin. Sarımsağı ister çiğ isterseniz pişmiş tüketebilirsiniz.
 
Geri
Üst