Pirinç pilavı pişirmenin püf noktaları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Serapllllll
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

Serapllllll

Forum Okuru
Pirinç pilavı pişirmenin püf noktaları
Pirinç pilavı pişirmenin püf noktaları nelerdir

Merhaba

İnsanlara garip geliyor galiba pirinç pilavı yapmakta da ne var demesinler çünkü herkes yapamıyor ve her yediğiniz pirinç pilavı bence pirinç pilavı değil bazıları pirinç lapası bazıları pirinç kıtırı 🙂 Yani biraz titizim galiba. Pirinç pilavı lapa oluyor ya da diri kalıyor bir türlü ayarını tutturamıyorum. Yeni gelin gibi demeyin zaten yeni gelinim 6 ay önce evlendim. Bana pirinç pilalvının püf noktalarını anlatır mısınız ne yapmalı neye dikkat etmeliyim.
 
Merhaba tatlım

Pirinç pilavı deyip geçmeyin en zor yemek pirinç pilavıdır. Pirinç pilavını yapabilen her yemeği de yapabilir aslında. Çünkü pirinç pilavında azıcık ölçüyü kaçırırsan olmaz tutmaz . Ya dediğin gibi lapa olur ya da pirinçler diri kalır. Bunun için bilmek lazım ve ölçüyü tutturmak lazım.

Genel de yapılan hataların başında 1-2 orandır. Bir bardak pirinç 2 bardak su diye bilinen oran aslında yanlıştır. Tam da yanlış denilemez ama bu oran ortalama bir orandır. Çünkü her pirinç cinsinin oranı aslında aynı değildir. Bazı pirinç cinsleri suyu az bazıları suyu çok alır ve öyle pişer bunun için iyi bir pirinç pilavı yapmak istiyorsanız öncelikle aynı pirinç cinsini kullanmalı ve su oranını ilk başta biraz yanılsanız da diğerlerinde tam tutturursunuz. Kırık pirinçle pilav yapmakla normal pilavlık baldo cinsi pirinçle pilav yapmak farklıdır ve su-pirinç oranını iyi ayarlamalısınız.

Pirinç pilavı yapmanın en önemli püf noktası malzemeleridir. Yani kaliteli malzeme kullanmalısınız. Tereyağıyla yapılan pirinç pilavı ile mergarin ile yapılan pirinç pilavı farklıdır. Damak lezzeti kişiden kişiye değişse de tereyağlı pilav daha lezzetli olur.

Pirinci de iyi ve kaliteli seçmelisin. Pirinci yıkadıktan sonra yağda kızartıp mühürlemeli daha sonra uygun oranda su koymalı ve pişirmeye bırakılmalıdır. Pirinç pilavı kısık ateşte demlenerek pişirilmelidir. Pişirme bittikten sonra tencerenin açzı peçete havlu ile kapatılır kapağı üzerine konur ve 20 dk. demlemeye bırakılır. Hemen kaşıkla karıştırılmaz.

Ayrıca aşağıdaki tarifi ve pirinç pilavı yaparken dikkat etmeniz gerekenleri linkte bulabilirsiniz.

 
Geri
Üst