Pırasanın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Pırasanın faydaları nelerdir ?
Pırasa, önemli bir miktarda sülfür içerir. Buna ek olarak, vitaminler, mineraller ve diyet lifi bakımından oldukça zengindir ve düşük kalorilidir. Pırasanın sağlık yararları arasında göz sağlığının iyileştirilmesi, kataraktın önlenmesi, cildin temiz ve sağlıklı tutulması, kardiyovasküler sağlığın desteklenmesi, tansiyonun düşürülmesi, aneminin önlenmesi ve iltihaplanmanın giderilmesi yer almaktadır. Diğer faydalar arasında kemik sağlığının iyileştirilmesi, böbrek fonksiyonunun desteklenmesi, tip 2 diyabetin yönetilmesi, kanserin önlenmesi, kilo kaybına yardımcı olunması ve sindirimin iyileştirilmesi yer alır.Makalemizin devamında pırasanın sayısız faydalarına değineceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.



pırasa.jpg





Besin içeriğinin yanı sıra, pırasaların vücudu hücresel zarara karşı koruyabilen ve çok sayıda hastalık riskini azaltan polifenol şeklinde doğal antioksidan özellikleri vardır.Pırasa aslında doğal bir prebiyotik kaynağıdır. Prebiyotikler, sindirim sisteminde gelişen iyi tipte bakterilerdir. Sağlıklı bir sindirim sistemine katkıda bulunurlar ve besinlerin emiliminde önemli rol oynarlar.Pırasa yemek, midenin bakteriyel ortamını dengede tutmaya yardımcı olabilir, toksinleri yok etmeye ve sindirim sıvılarını uyarmaya yardımcı olabilir. Tüm bu faktörler sağlıklı bir sindirim sistemine katkıda bulunur ve genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Pırasa, anemi ve benzeri durumları önlemeye yardımcı olan iyi miktarda demir içerir. Demir eksikliğinden kaynaklanan aneminin semptomları yorgunluk, baş ağrıları ve genel halsizliktir. Pırasalar ayrıca vücudun demiri daha iyi emmesine yardımcı olan iyi bir C vitamini kaynağıdır.



Sebze, yüksek düzeyde folat asidi ve niasin ve tiamin gibi hamilelik sırasında kadınlara yardımcı olabilecek diğer birçok besin bileşenini içerir.Özellikle folat, yeni doğan bir çocuğun belirli sinir bozukluklarından korunmasına yardımcı olabilir.Aynı zamanda mükemmel vitamin K ve B6 kaynağıdır. Pırasa potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Potasyum sinir fonksiyonu ve enerji üretimi için hayati öneme sahipken, kalsiyum ve fosfor dişlerinizi ve kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olur. Pırasa ayrıca hemoglobin sentezi ve enerji üretimi ile ilgili enzimatik reaksiyonlar için hayati olan demir içerir. Pırasa doğal bir idrar söktürücüsüdür ve zararlı maddeleri yakalayarak ve vücudunuzdan temizleyerek cildinizi detoksifiye eder. Vücudunuzu temizler, cildinizin ışıltılı görünmesini sağlar.


Pırasının yeşil yaprakları, beyaz kısımlarda olduğu gibi 100 kat daha fazla beta-karoten ve iki kat fazla C vitamini içerir. A , C ve E vitaminleri ile pırasındaki diğer güçlü antioksidanların bu kombinasyonu cildinizi serbest radikallerin ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının zarar görmesine karşı korur.Pırasa, polifenol ve kaempferol içeriğinden dolayı diyabet, obezite ve romatoid artrit gibi kronik düşük seviyeli enflamatuar durumlarla savaşabilir.Bu sebzenin, artrit, gut, idrar yolu iltihabı, yanı sıra diyabet ve obezite gibi iltihap hastalıklarıyla mücadele edebilen anti-enflamatuar ve anti-septik özelliklerle aşılandığı kanıtlanmıştır.Ayrıca kronik ve akut solunum yolu iltihabına karşı çok etkilidir .




Pırasının Faydaları




pırasa bol miktarda sağlık yararına sahiptir.

Pırasa, vücutta üretilen serbest radikalleri baskılayarak kanserlerin önlenmesine yardımcı olan antioksidanlarda yüksektir.

Pırasa yüksek protein içeriği içerir ve vücudunuzun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olabilir.

Bu sebze, kan kolesterol seviyelerini azaltan ve sindirim sürecine yardımcı olan zengin bir diyet lifi kaynağıdır.

Ayrıca antiseptik, diüretik, müshil anti-artrit özellikleri vardır.


Antioksidan: Pırasalarda bulunan polifenollerin, kronik hastalığa ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallere karşı savaşan güçlü antioksidanlar oldukları bilinmektedir.


SİNİR SİSTEMİ: Magnezyum, fosfor ve folat sinir sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli olan önemli besinlerdir. Konsantrasyonu, hafızayı ve beynin bilgiyi işleme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olurlar. Folat da bebeklerde beyin defektlerini önlemek için gereklidir.


ANEMİ: Hemoglobinin (vücutta oksijeni taşıyan kırmızı hücrelerdeki protein) pıhtı sentezi için gerekli olan demir içeriği sayesinde pırasa, özellikle demir eksikliğinden kaynaklanan çeşitli anemilerle savaşmaya yardımcı olabilir. C vitamini içeriği etkili demir emilimini sağlar.


Pırasa, polifenol ve kaempferol içeriğinden dolayı diyabet, obezite ve romatoid artrit gibi kronik düşük seviyeli inflamatuar durumlarla ve idrar yolunun inflamasyonuyla savaşabilir. Pırasa suyu, bu iltihaplı hastalıkların tedavisi için kullanılabilir.



Pırasa, soğan, sarımsak ve kereviz, afrodizyak etkileri nedeniyle yüzyıllardan beri bilinmektedir. Pırasa öncelikle % 90 sudan oluşur. Ayrıca diyet lifi, mineraller - nikel, potasyum, demir, magnezyum, kalsiyum, manganez, fosfor içerir; A, C ve K vitaminleri, folat ve B vitaminleri (B1, B2, B3 ve B6) orta miktardadır. Uçucu yağlardaki içeriğinden dolayı pırasa suyunun solunum yolu üzerinde yararlı, balzamik bir etkisi vardır. Bu nedenle grip, soğuk algınlığı ve saman nezlesi ile ilgili semptomları hafifletmek için kullanılabilir. Pırasa, lif içeriğinden dolayı bağırsak işlevini ve hareketliliğini düzenlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda kolondaki iyi bakterileri yeniden oluşturmaya yardımcı olurlar, böylece sindirime yardımcı olur. Pırasalar potasyumdan yüksektir, bu özellikte yüksek tansiyonu düşürür.


Magnezyum, fosfor ve folat sinir sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli olan önemli besinlerdir. Pırasanın sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.Pırasa manganez, demir, C vitamini ve folatlar gibi iyi bir mineral kaynağıdır . Pırasa tüketimi saçınıza sağlık sağlar. Pırasa, saç köklerinin büyümesine yardımcı olan önemli bir demir kaynağıdır. Ayrıca, vücut tarafından demirin emilimini destekleyen C vitamini açısından da zengindirler. Demir eksikliği saç dökülmesinin nedenlerinden biri olan anemiye neden olabilir . Bol miktarda temel vitamin, mineral ve antioksidan içeren pırasa çeşitli sağlık yararları sunar. Pırasa, vücudunuzdaki her dokuya yarar sağlayan bol miktarda K vitamini içerir. Düşük K vitamini seviyeleri kanamaya neden olabilir ve kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyebilir.


Kronik iltihap, kalp sağlığı için zararlıdır. K vitamini diyabet, obezite ve romatoid artrit gibi kronik inflamatuar hastalıklara karşı savaşabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Pırasadaki K vitamini bolluğu kronik inflamatuar hastalıkları önler.Sindirim öncesi prebiyotik, pırasa, ve mide, böbrek ve bağırsakları uyarır ve güçlendirir. Pırasa doğal bir iştah bastırıcıdır. Yüksek lif içeriği, dolgunluk hissi sağlayarak açlığı bastırır.Pırasa iyi bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır. Bu bileşikler sağlıklı görme için hayati öneme sahiptir.Pırasalar A vitamini bakımından zengindir , gözlerin düzgün çalışması ve genel olarak göz sağlığı için gerekli bir vitamindir.Çok sayıda cilt problemi, serbest radikal hasarından kaynaklanır. Pırasa cilt sağlığınıza katkıda bulunur.K vitamini vücudun her bölümüne fayda sağlar. Her gün yeterli miktarda K vitamini alınması, osteokalsin adı verilen bir proteini aktive eder. Osteokalsin, kemik sağlığını geliştirmede hayati bir rol oynar ve kemik erimesini azaltır.


Pırasa iyi bir folat kaynağıdır. Folat yenidoğanda doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilecek bir vitamindir. Bu nedenle, hamile kadınlarda diyette yeterli folik asit bulunması önemlidir.Hamilelik sırasında, annenin bağışıklık sistemi nispeten zayıftır. Pırasalarda sunulan Kükürt bileşikleri, C vitamini, annelerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve hamile kadınları serbest radikallerin saldırılarına karşı korumaya yardımcı olabilir. Bu da soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonları önler.Pırasalar potasyum ve manganez açısından zengindir. Potasyum kan damarlarındaki gerginliği azaltarak kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Manganez vücutta iyi kolesterolü korumaya yardımcı olur. K vitamini, uzun süreli kemik sağlığını korumak için önemlidir. K vitamini kemik demineralizasyonunu önler. Aynı zamanda kemiğin çeşitli hastalıklarını önlemek için kemik mineral yoğunluğunu korumak için gerekli olan osteokalsin adı verilen kemik proteininin üretimine de yardımcı olur.Uygun kan pıhtısı oluşumu için K vitamini de gereklidir.Pırasadaki manganez, bebekte normal iskelet gelişimini desteklemeye yardımcı olur.Pırasada bulunan diğer mineraller ve vitaminler arasında A, E, B1, B2, Niasin, panttotenik asit, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko bulunur.Sonuç olarak, pırasalar hamile kadınlara ve büyüyen fetüse birçok sağlık yararı sağlayan mineraller ve vitaminler ile doludur.
 
Ben pırasaya bayılırım. Dolmasını, çorbasını, böreğini, yaparım. Bazen faydalarından yararlanmak için çiğ olarak salatada kullanırım. Zeytin yağlı pırasa çorbasını çok severim ama eşim kıymalı sevdiği için kıymalı yapıyorum. Böyle bol acılı ekşili
 
pırasa yemeğinin faydaları
çiğ pırasanın faydaları
pırasanın karaciğere faydaları
pırasanın bebeklere faydaları
pırasa suyu
pirasanin bagirsaklara faydasi
pırasa mideye dokunurmu
hamilelikte pırasanın faydaları


Bende yüksek kolesterol vardı pırasa tüketerek bu sorundan kurtuldum. Eşim prostat kanseri onada şimdi pırasadan yapılan tüm yemekleri yedirmeye çalışıyorum. Pırasa çok iyi bir folik asit kaynağı gebelerin pırasa tüketmesi hem bebekleri hemde kendileri için faydalı olacaktır. Damar sertliği , sünüziti ,anemisi olanlar pırasa tüketebilir. Ben ayrıca fazla kilolarımdan pırasa sayesinde kurtuldum. Pırasayı çiğ olarak salatalarda tüketmeyi seviyorum. Pırasanın faydaları saymakla bitmiyor mutlaka tüketilmesi gereken bir besin..
 
Geri
Üst