Konuya cevap cer

piaget uyumsama özümleme uyumsama nedir özümseme

Piaget’e göre  Bilişsel Gelişimin Temel Kavramları


Şema: Bireyin çevresindekileri  tanımak için zihninde oluşturduğu algı çerçevesidir. Şema, yeni gelen bilginin  yerleştirileceği bir çerçevedir. Örgütlenmiş davranış ve düşünce kalıplarıdır.  En temel zihinsel yapıdır. Bilginin yerleştirileceği çerçevedir. Bireyin öğrenme  aracıdır. Bebeğin doğduğunda ilk şeması reflekslerdir. Bunlar emme, yakalama  gibi basit şemalardır. Daha sonra görme, işitme, tutma, vurma, ve itme  şemalarını gelişir. 

Özümleme Dengesizlik “Uyma” Dengele(n)me >Şema 

Özümleme: Mevcut olan bilişsel yapılarda  (şemalarda) çevreye uyumu sağlayan bilişsel süreçtir. Çocuğun karşılaştığı bir  durumu ya da bilgiyi kendisinde daha önce varolan bilişsel yapı içine alma  sürecidir. Karşılaştığı durumu anlamlandırma. 

Dengesizlik: Yeni durumu  açıkladığımız şemalar bu duruma uygun değilse kişinin içine düştüğü durum.  

Uyma/Uyumsama/Düzenleme: Yeni şemaların  oluşturulması ya da daha önceki şemaların kapsamının değiştirilmesidir. Ya da  mevcut şemayı yeni durumlara, objelere, olaylara göre yeniden biçimlendirme  sürecidir. Eylem söz konusu. İlk defa kaplan gören bir çocuğun zihnindeki  şemayı, hızlı koşan, dört ayaklı, yırtıcı bir hayvan şeklinde geliştirerek  kaplanı öğrenmesi. 3 yaşındaki Ali, dedesinin çiftliğine ziyarete gider. O  zamana kadar tek tanıdığı hayvan köpektir. Çiftlikteki koyunları gördüğünde,  “aaa köpek” diye bağırır. Dedesi, gördüklerinin köpek olmadığını, koyun olduğunu  anlatır. Ahmet, koyun ile köpek arasındaki farkı anlar yeni bir şema geliştirir.  Nesnel gerçeğin içselleştirilmesi, uymadır. 6 aylık bir bebek önceden haberi  olmadan rastgele beşiğinin üzerindeki çubuğu çekmiş ve müzik çalmıştır, bu durum  çocuğun hoşuna gitmiştir. 1,5 yaşına gelen bebek artık bu çubuğu bilerek  çekmiştir bu durum da uyumsama’dır. 

Dengeleme: Özümleme ve uyumsama süreçlerin  birbiriyle etkileşimi sonucu dengeleme olur. Birey yeni karşılaştığı bir bilgi  ya da durumla, kendisinde önceden var olan bilgi ve deneyimleri arasında ilişki  kurarak denge durumuna ulaşır/öğrenir. Kişinin kurduğu daha üst düzey bir denge.  Özümleme ve uymanın bir sonucudur. Dengeleme biraz daha geneldir. İçine  düştüğümüz yeni durum, günlük hayatta kullanma, değişmeler. Daha önceleri tabure  kullanarak keklere ulaşan bir çocuk o gün tabureyi bulamamıştır, fakat bir boş  kutu bulup aynı iş için kullanmış ve keklere ulaşmayı başarması gibi.  

Bu sürecin  oluşmasını sağlayan insanın 2 temel öğesi vardır.

1. Adaptasyon (uyum): Hepimiz çevreye uyum sağlama  çabasıyla dünyaya geliriz. Özümleme, dengesizlik, uyma/dengeleme/uyumsama,  dengelemesürecini kapsar.

2. Örgütleme: Kazandığımız şemaları  birbiriyle tutarlı olacak şekilde zihnimize yerleştirme. Taş denilince canlı  varlıklar içine almayız. Piaget’e göre, süreçleri sistematik ve tutarlı  bütünlükler haline getirerek birleştirme eğilimidir. 

Örnek: Hayatında ilk defa kaplan  gören bir çocuk onu zihnindeki mevcut şemasındaki kedi olarak tanımlar  (özümleme). Daha sonra yeni yaşantı ve etkileşimle (kaplanın büyük  olduğu, daha hızlı koştuğu vb.) birlikte yeni bir kaplan şeması oluşturur  (uyma/uyumsama). 

Birey karşılaştığı yeni bilginin oluşturduğu  dengesizliğini gidermek için öğrenme sürecine girer.Bilgileri, olayları ve  süreçleri sistematik ve tutarlı hale getirmek için birleştirme eğitimi örgütleme  şeklinde gerçekleşir. Piaget, bilişsel gelişimi biyolojik ilkelere göre  açıklamıştır. Bireyi bilgi kazanma sürecinde aktif olarak kabul etmiştir. Zihin  gelişimini etkileyen faktörler: Olgunlaşma, yaşantı, kültürel aktarım,  dengelenme. 


Piaget[Üye Olmadan Linkleri  Göremezsiniz. Üye Olmak için  TIKLAYIN...]’e Göre  Bilişsel Gelişim Süreci 4 Öğeyle Gerçekleşir


1. Olgunlaşma:  Olgunlaşma bilişsel gelişimi etkiler. Yani bilişsel gelişim kalıtımsal  olarak programlanmıştır. Biyolojik bir kavramdır. Yaşa bağlı değişmelerle ortaya  çıkar. Piaget’e göre olgunlaşma önce fiziksel büyüme ile ilgilidir. Fiziksel  büyüme de zihinsel gelişimi sağlar. Örneğin; okuma – yazma davranışının  kazanılması için önce belirli bir yaşa ulaşmak gerekmektedir. Yani organizma boy  ve kilo olarak fiziksel büyümesini tamamlamak zorundadır. Yaklaşık 6. ve 7.  yaşlarda da zihinsel (zeka) faaliyetleri gelişerek okuma – yazma davranışları  öğrenilme düzeyine ulaşılır. 

2. Yaşantı:  Zihin gelişimi kişinin geçirdiği yaşantı zenginliği ile ilişkilidir. Yaşantı  zihinsel gelişimi artırır. Çocuklar yaşantıları ve çevreyle etkileşimleri  sonucunda gelişirler. Örneğin; çocuğun arılara ilişkin bir şema geliştirebilmesi  için arıları görmesi gerekir. Anne, baba ve öğretmenlerin çocuklara zengin  etkileşimli ortamlar hazırlamaları gerekmektedir. Bilişsel gelişim için  olgunlaşma tek başına yeterli değil. 

3. Kültürel  Aktarım: Bizim içinde yetiştiğimiz kültür, bilişsel yeteneklerimiz etkiler.  

4.  Dengeleme: Herkesin kurduğu denge farklı olabilir.  Bireysel farklılıklar olabilir. 

Biliş: Bilgiyi nasıl organize edeceğimizi,  düzenleyeceğimizi, biçimini nasıl değiştireceğimizi gösteren eyleme denir.  

Piaget, zihin  gelişiminde “olgunlaşmaya” önem verir. 


Geri
Üst