T
TİTAN
Forum Okuru
Panik Atakta Beslenme Nasıl Olmalı?
panik atak, beslenme nasıl olmalı, tetikleyen gıdalar, neler yemeliyiz, korunma yolları, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz
Sevgili melekler,
Panik atak çağımızın hastalıklarından biridir.Beklenmedik bir anda, herhangi bir yerde ortaya çıkan; yoğun kaygı,bunaltı, korku karışımı bir nöbettir.Bu rahatsızlıktan muzdarip insanların alacağı doktor yardımından başka tükettiği gıdalara da dikkat etmesi gerekmektedir.Bakın bu konuda uzmanlar neler diyor;
Panikatak rahatsızlığı beslenme alışkanlıkları ile ilgili alışkanlıkların etkili olduğu belirtiliyor. Buna göre çay, kahve ve kolalı içeceklerin panikatak rahatsızlığını tetiklediğini balık, ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya gibi gıdalarının tüketimi panikatak hastaları için iyi geldiği belirtiliyor. Uzun süre aç kalmanın kan şekerini düşüreceğini, düşen şekeri normale çıkarmak için böbrek*üstü bezlerimizden adrenalin salgılanacağını belirten uzmanlar, Kortizol ve büyüme hormonları salgılanır. Bu hor*monlar depolarımızdaki yağlardan, proteinlerden şeker üret*meye çalışır. Bu arada çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme, sinirlilik, ortaya çıkar. Panikli bir insan nor*mal olan bu durumu he*men panikatak olarak değerlendirir ve korkuya kapılır. Korkuyla beraber adrenalin daha da yükselir ve gerçek panik başlar. belirtiliyor.
Yemek sonrası alınan gıdaların hazmı için midenin daha çok enerjiye gereksinimi oluyor. Bu enerjinin kanla sağlandığı, İstirahat durumundaki çalışmasını terk eden kalp, hızlan*maya ve mideye daha çok kan pompalamaya başlar. Panikataklı biri kalbine çok duyarlı ve odaklı olduğundan bunu hisseder. Çarpıntıyı, Panik başladı diye düşünür ve korkar. Oysa bu da fizyolojik, normal bir durumdur. Panikle tanışmamış olsa belki hiç dikkatini çekmeyecektir.
Dolayısıyla açlık-tokluk durumumuz, ne yiyip-içtiğimiz panikataklarımızla yakından ilişkilidir. dedi. Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, tatlı yiyecekler ile aşırı yemek yeme, yemeklerden sonra hemen uyuma ve uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini, buna karşılık ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, balık, kepekli buğday ekmeği, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemenin ve panikatak ve kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya gibi bitkisel çayları tüketmenin panikatak hastalarını rahatlatacağı belirtiliyor.
Panikatakta beslenme nasıl olmalı?
Panikatağı tetikleyen yiyecekler
Sevgili melekler,
Panik atak çağımızın hastalıklarından biridir.Beklenmedik bir anda, herhangi bir yerde ortaya çıkan; yoğun kaygı,bunaltı, korku karışımı bir nöbettir.Bu rahatsızlıktan muzdarip insanların alacağı doktor yardımından başka tükettiği gıdalara da dikkat etmesi gerekmektedir.Bakın bu konuda uzmanlar neler diyor;
Panikatak rahatsızlığı beslenme alışkanlıkları ile ilgili alışkanlıkların etkili olduğu belirtiliyor. Buna göre çay, kahve ve kolalı içeceklerin panikatak rahatsızlığını tetiklediğini balık, ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya gibi gıdalarının tüketimi panikatak hastaları için iyi geldiği belirtiliyor. Uzun süre aç kalmanın kan şekerini düşüreceğini, düşen şekeri normale çıkarmak için böbrek*üstü bezlerimizden adrenalin salgılanacağını belirten uzmanlar, Kortizol ve büyüme hormonları salgılanır. Bu hor*monlar depolarımızdaki yağlardan, proteinlerden şeker üret*meye çalışır. Bu arada çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme, sinirlilik, ortaya çıkar. Panikli bir insan nor*mal olan bu durumu he*men panikatak olarak değerlendirir ve korkuya kapılır. Korkuyla beraber adrenalin daha da yükselir ve gerçek panik başlar. belirtiliyor.
Yemek sonrası alınan gıdaların hazmı için midenin daha çok enerjiye gereksinimi oluyor. Bu enerjinin kanla sağlandığı, İstirahat durumundaki çalışmasını terk eden kalp, hızlan*maya ve mideye daha çok kan pompalamaya başlar. Panikataklı biri kalbine çok duyarlı ve odaklı olduğundan bunu hisseder. Çarpıntıyı, Panik başladı diye düşünür ve korkar. Oysa bu da fizyolojik, normal bir durumdur. Panikle tanışmamış olsa belki hiç dikkatini çekmeyecektir.
Dolayısıyla açlık-tokluk durumumuz, ne yiyip-içtiğimiz panikataklarımızla yakından ilişkilidir. dedi. Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, tatlı yiyecekler ile aşırı yemek yeme, yemeklerden sonra hemen uyuma ve uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini, buna karşılık ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, balık, kepekli buğday ekmeği, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemenin ve panikatak ve kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya gibi bitkisel çayları tüketmenin panikatak hastalarını rahatlatacağı belirtiliyor.
Panikatakta beslenme nasıl olmalı?
- Panikatağı tetikleyici yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.
- Günde 3 öğün yerine 5 öğün, ama az az yemek tercih edilmeli.
- Mevsimsel beslenilmeli (kışın kış, yazın yaz sebze ve yiye*ceklerini tercih etmek).
- Özellikle sebze yemeklerini az pişirip vitaminlerinin hasar gör*mesine engel olmalı. Yemeklerde mutlaka sıvı yağ kullanılmalı. Yağı kesinlikle yakmamalıyız.
- Kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya bitki çaylarından 3 fincan içilmeli.
- Çay tiryakileri günde beş-altı bardağı geçmemeli ve açık çay içmeli.
- Omega-3 ve omega-6 bakımından zengin balıklar yenmeli. Balık sevmeyenler her gün bir yemek kaşığı keten tohumu yiyebilir.
- B vitaminlerinin sinir sistemini güçlendirdiği ve beyindeki serotonini artırdığı, âdet öncesi gerilimi azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle kepekli buğday ekmeği yemek; mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemek faydalıdır.
- Evde, işyerinde lavanta bulundurup ondan yayılan rahatlatıcı kokular içe çekilmeli. Güzel kokulu duş jelleri kullanılmalı.
Panikatağı tetikleyen yiyecekler
- Koyu çay,
- Kahve,
- Kolalı içecekler,
- Alkol,
- Aşırı sigara içimi,
- Esrar, ecstasy, kokain,
- Aşırı yemek yemek,
- Özellikle tatlı yiyecekler (Bunlar kan şekerini aniden yük**seltir. Doğrudan glikoz içeren yiyecekler kan şekerini ani*den yükselttiğinden şekeri düşüren insülin hormonunu aşırı salgılatır ve kan şekerini aniden düşürüp paniğe sebep olabilir),
- Yemeklerden sonra hemen uyumak (özellikle ağır yemeklerden sonra),
- Aşırı ve hızlı kilo vermek-rejim yapmak (Bu durum vücut kimyasını bozarak paniğe, depresyona yol açabilir. Ayda en fazla iki-üç kilo verecek şekilde diyet yapılmalıdır),
- Düzensiz ve tek yönlü beslenme,
- Uzun süre aç kalmak,
- Vitaminden yoksun yiyeceklerle beslenmek,
- Rejim amaçlı iştah kesici ilaçlar, paniğe, depresyona sebep olabilmektedir.