Panik atak nedir ? Panik atak belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler

Uzman SühaN

Administrator
Panik atak nedir ? Panik atak belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
En yaygın psikolojik bozukluklardan biri olan panik bozukluğu, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, baş dönmesi veya abdominal sıkıntı gibi fiziksel semptomların eşlik ettiği beklenmedik ve tekrarlanan yoğun korku olayları ile karakterize olan bir anksiyete bozukluğudur . Herhangi bir zamanda gerçekleşebilir ve bilinen bir sebep olmaksızın olabilir , ancak daha sık olarak asansör veya araba kullanmak gibi belirli olaylar veya düşünceler tarafından tetiklenirler. .Bu makale; panik atak,panik atak nedenleri,panik atak belirtileri,panik atak tedavisi hakkında bilgiler vermektedir.



panik atak.jpg




Panik bozukluk , tekrarlayan ve spontan korku, endişe veya sıkıntı atakları ile karakterize, zayıflatıcı ve üzücü bir hastalıktır. Panik atak aramızdaki en cesur insanı bile endişelendirebilir, ancak tüm gerçeklere sahip olmak sorunu daha kolay yönetmenize olanak sağlayabilir. Panik bozukluk bir tür anksiyete bozukluğudur . Gerçek bir tehlike olmadığında, ani korku duyguları olan panik ataklara neden olur. Kontrolü kaybediyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ayrıca fiziksel belirtileriniz de olabilir.


Hızlı nabız

Göğüs veya karın ağrısı

Solunumda zorluk

Bitkinlik veya baş dönmesi

Terlemek

Sıcak veya soğuk basması

Nefes darlığı veya boğulma hissi

Titreme

Kontrolü kaybetme korkusu

Ölüm korkusu




Panik atak belirtilerinden bazıları da bir kalp krizi (örneğin, göğüs ağrısı) ve bu nedenle panik atak geçiren bir kişi kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Eğer göğüs ağrısı tekrarlanırsa veya uzun sürerse, kalp hastalığının varlığını dışlamak için kapsamlı bir tıbbi araştırma önerilir. Bazı yaygın maddeler paniğe neden olabilir. Kahvede bulunan kafein ve birçok alkolsüz içecek en yaygın olanıdır. Çay benzer ama zayıf bir etkiye sahiptir. Panik atak ve panik bozukluğu olan kişiler, kafeine karşı çok hassas olabilirler ve küçük miktarlarda bile zararlı olabilirler. Bazı fiziksel durumların yanısıra bazı ilaçların yan etkileri de bir anksiyete atağı ve panik bozukluğunun belirtilerini taklit edebilir. Anksiyete, sosyal kaygı, fobiler, ayrılık kaygısı panik atak gibi birçok yönden tezahür edebilir.




Panik bozukluk ani dalgalanma belirtileri ve korku ile karakterize, tekrarlayan, beklenmedik panik ataklarla ilişkili bir durumdur. Panik atak genel popülasyonda sıklıkla görülür ve sıklıkla diğer anksiyete bozuklukları, depresyon ve madde kullanım sorunları gibi diğer psikolojik problemlerle ilişkilidir.Panik ataklar aniden başlar ve genellikle 10 dakika veya daha kısa bir süre içinde hızla zirveye ulaşır. Birkaç saat içinde farklı yoğunluklarda birden fazla saldırı meydana gelebilir.Panik bozukluğu ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur, ancak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Diğer biyolojik faktörler, stresli yaşam olayları ve yaygın vücut reaksiyonları hakkında abartılı düşünmenin de panik bozukluğunun başlangıcında rol oynadığı düşünülmektedir. Çoğunlukla ilk saldırılar fiziksel hastalıklar, büyük stresler veya bazı ilaçlar tarafından tetiklenir. Çok fazla sorumluluk alan insanlar panik ataklara maruz kalma eğiliminde olabilirler.



Herhangi bir anksiyete bozukluğunda, genellikle bozukluğun temel özelliklerine bağlı durumlarda panik ataklar meydana gelebilir (ör. Yılan fobisi olan bir kişi bir yılanı görmede paniğe kapılabilir). Bu tür panik ataklar beklenmektedir. Beklenmedik panik ataklar herhangi bir tetikleyici olmadan kendiliğinden ortaya çıkan panik ataklardır.Yaygın ve zayıf bir anksiyete sendromu olan panik bozukluğu genellikle kolayca tanınabilir ve tedavi edilebilir.Panik bozukluğun kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, panik bozukluğun biyolojik ve çevresel dayanakları olduğunu biliyoruz. Nörokimyasal dengesizlik, ailede anksiyete bozuklukları ve önemli yaşam stresleri gibi faktörler panik bozukluğun başlamasına katkıda bulunabilir.




Panik ataklar her an, her yerde ve uyarı olmadan gerçekleşebilir. Başka bir saldırıdan korkarak yaşayabilir ve saldırı geçirdiğiniz yerlerden uzak durabilirsiniz. Bazı insanlar için korku hayatlarını devralır ve evlerini terk edemezler.Panik bozukluğu olan kişiler beklenmedik ve tekrar eden panik ataklarına maruz kalırlar. Panik ataklar oldukça yaygındır ve bazı septomlara sahip olmak panik bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez. Örneğin, çok stresli veya aşırı yorgun hissediyorsanız veya aşırı egzersiz yapıyorsanız, panik atak geçirebilirsiniz. Bu, panik bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez. Diğer anksiyete bozuklukları olan kişilerin panik atak geçirmesi yaygındır . Panik bozukluğu kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Çoğu insan tedavi ile iyileşir.



Panik bozukluğun kesin nedenlerini tam olarak belirlemek zordur, çünkü duygusal ve fiziksel problemler, travmatik olaylar gibi pek çok faktör söz konusudur . Kadınlarda panik atak olgusu erkeklerden iki kat daha fazladır. PMS, hamilelik ve menopoz sırasında - birçok araştırmacı hormon düzeylerindeki değişikliklerin tipik olarak altta yatan neden olduğuna inanmaktadır . Menopoz sırasında, östrojen ve progesteron üretimi dalgalanma gösterir, bu da ruh halinin yanı sıra vücut üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Hem östrojen hem de progesteron seviyelerindeki kaymalar menopoz sırasında panik bozukluğunu etkileyebilir.Östrojenin , dengeli ruh hallerinden sorumlu olan serotonin üzerinde de önemli bir etkisi vardır . Menopoz sırasında düşük östrojen seviyelerine eşlik eden serotonin düzeylerinin düşmesi, istikrarsız bir duygu durumu ve bunun sonucunda kaygı ve paniğe neden olmaktadır. Ayrıca progesteronundaki düşüşler de panik bozukluğa katkıda bulunur.




Menopoz sırasında, yukarıda tarif edilen hormonal değişiklikler, kadınları yaşam tarzlarından veya stresli yaşam olaylarından kaynaklanan panik bozukluğunun diğer nedenlerine daha da duyarlı hale getirmektedir.Kafein uyarıcıdır ve fazlası, rahatsızlığa neden olabilir.Küçük şeyleri olumsuz ya da feci bir şekilde yorumlamak sinir sistemini tetikleyebilir ve paniğe neden olabilir.Yaşam tarzı değişiklikleri panik bozukluğunu tedavi etmenin en zorlayıcı şeklidir. Panik bozukluğundan muzdarip bir kadın öncelikle diyetinin sağlıklı olduğundan ve yeterli temel besinlere sahip olduğundan emin olmalıdır. Aynı zamanda uygun bir egzersiz yapıp gece 7 ila 8 saat uyuduğundan emin olmalıdır.Alternatif ilaçlar , tedavi yolunda bir sonraki adımdır. Bunlar genellikle vitaminleri ve bitkisel takviyeleri içerir. Panik bozukluğu genellikle psikoterapi, ilaç tedavisi veya her ikisi ile tedavi edilir.Panik bozukluğu için yönetim stratejileri, kişinin özel problemlerine bağlı olarak bir kişiden diğerine değişecektir.
 
Panik atak, aniden korkunç bir şey olmak üzereymiş gibi ani bir korku, endişe ve korku duygusu dur. Panik atak, belirtileri ve semptomları birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir.Tepki ne kadar büyükse, panik atak ve semptomlar o kadar uzun ve daha güçlüdür.Panik ataklar güçlü, korkutucu ve kontrolünüz dışında olabilirler. Panik atak geçirenler, çok hoş olmayan deneyimler yaşayabilir.Her insan bir kimyasal olarak benzersiz olduğundan, panik atak belirtileri ve semptomları kişiden kişiye ve hatta erkeklerden kadınlara değişebilir.Tüm yaş grupları çocuklar, gençler ve yaşlılar da dahil olmak üzere panik atakları yaşarlar. Aslında, herkesin yaşamlarında en az iki panik atak yaşadığı düşünülüyor.
 
Şaşırtıcı bir anksiyete ve korku dalgası yaşadıysanız, panik atak geçirme duygusuna aşina olursunuz.Panik atak, aniden ve genellikle uyarı olmaksızın ve herhangi bir nedenden ötürü meydana gelen anksiyete ve korkuya şiddetli bir saldırıdır. Kaygıya ek olarak, panik atak sırasında çeşitli başka belirtiler de ortaya çıkabilir.Ağız kuruluğu,kalp çqrpıntısı, sıcak basması,titreme, nefes darlığı,gögüs ağrısı,ölüm korkusu,uyuşukluk vs.Semptomlar, bir panik atak sırasında beyinden vücudun çeşitli bölgelerine sinirsel dürtülerin aşırı yüklenmesi nedeniyle oluşur. Panik ataklar tedavi edilebilir ve ne kadar çabuk yardım ararsanız o kadar iyidir. Panik atak belirtileri ve semptomları aniden gelişir . Panik ataklar genellikle belirgin bir sebep olmaksızın ortaya çıkar. Panik ataklar, sakin bir durumda veya endişeli bir durumda beklenmedik bir şekilde meydana gelebilir. Panik atak son derece tatsız ve çok korkutucu olabilir.Makalede yer alan septomlara sahipseniz ve sık sık atak geçiriyorsanız mutlaka bir psikiytariye psikoloğa görünmenizde fayda vardır.
 
Panik atak belirtileri ve kalp krizi belirtileri benzer görünebilir.Panik atak geçiren insanlar ölmekten veya boğulmaktan korkabilirler. Göğüs ağrısına sahip olabilirler veya kalp krizi geçirdiklerini düşünebilirler . Bazı kişiler başka ilişkili fiziksel semptomlar yaşayabilir. Bulantı , boğucu his ve baş dönmesi yaşayabilirler . Ardından, yaklaşık bir saat içinde semptomlar kaybolur. Bir insan panik atakı tetikleyebilecek çeşitli olaylara maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir . Panik ataklar anksiyete bozukluğunun bir belirtisidir . Endişeli bir şekilde davranmak, anksiyetenin fizyolojik, psikolojik ve duygusal durumunu üretir.kendimizi sakinleştirerek, kendimizi endişeyle korkutmayı bırakmayı ve vücudun stres düzeyini normal bir aralıkta tutarak panik oluşumunu engelleyebiliriz.Panik bozukluğu tedavi edilebilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka en kısa zamanda hekime görünün
 
3 yıldır panik atak tedavisi görüyorum doktorum yeni ilaç verdi misol bunu yutunca günüm sakin geçiyor sabah erken alıyorum bu ilaç rahatlattığı için uykusuzluğada iyi geliyor
 
Geri
Üst