Özürlü( Engelli) Hakları

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Özürlü( Engelli) Hakları
özürlü, engelli, hakları, nelerdir, engelli vatandaşın hakları ile ilgili herşey burada hanımlar


Özürlü bireylerimizin her konuda hakları detaylı olarak sizlerle paylaşıyorum hanımlar
engelli-346.jpg

Özel Eğitime ve korunmaya ihtiyaç duyan çocukları yetiştirmek için ÖZEL tedbirler alınır
Zorunlu ilköğrenim çağında bulundukları halde, zihnen, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan Özürlü olan çocukların Özel Eğitim ve öğretim Görmeleri sağlanır.
Özel Eğitim gerektiren bireylerin Türk Milli eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda genel ve mesleki Eğitim Görme Haklarını kullanabilmeleri sağlanır.
Okullarda kaynaştırma eğitimine ağırlık verilmektedir
Özürlü vatandaşlarımızın çalıştığı kamu kurum ve kuruluşu özelleştirme kapsamındaysa, kapatma ve tasfiye halleri dışında özürlü vatandaşlarımız işten çıkartılamaz.
50 ve daha fazla işçi çalıştıran kamu % 4, özel sektör işletmeleri % 3 Özürlü çalıştırmak zorundadır. Yükümlülüğüne uymayan işletmelere kesilecek ceza paraları Özürlü vatandaşlarımızın istihdamı, mesleki Eğitim ve mesleki rehabilitasyonu için kullanılmaktadır
Meslek edindirme kurslarından yararlanan Özürlü vatandaşlarımıza işe yerleştirmede öncelik Tanınır.
özelleştirme sonucunda Özürlü vatandaşlarımızın çalıştığı kurum veya kuruluşun tasfiye edilmesi veya kapatması halinde işine son verirse bulunulan ildeki Türkiye iş kurumuna başvurulmalıdır. Bu durumda iş kaybı tazminatı, kanunun diğer çalışanlara Tanıdığı Hakların iki katı oranında ödenmektedir.
Kamu kurumlarınca Özürlü vatandaşlarımıza ayrılan boş devlet memuru kadroları için her yılın nisan-mayıs, temmuz-ağustos veya ekim-kasım dönemlerinde sınav açılmaktadır. Sınav duyuruları devlet personel Başkanlığı tarafından resmi gazete de, tiraji yüksek ulusal gazetelerde ve TRT televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla yapılmaktadır. Kurumlar sınav duyurularında için özelliği gerektirmediği sürece özür grupları arasında bir ayrım yapamayacağı gibi özür oranında da üst sınır getiremeyeceklerdir
Kurum ve kuruluşlar çalışma yerlerini Özürlü vatandaşlarımızın çalışmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlemek gerekli tedbirleri almak ve Özürlü vatandaşlarımızın çalışmaları ile ilgili ÖZEL araç ve gereçleri temin etmek zorundadır
Kurum ve kuruluşlar Devlet Memurları Kanununa göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında Özürlü çalıştırmak zorundadır. % 3`ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (taşra teşkilatı dahil ) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır.

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitime muhtaç kişilere iş hayatında geçerliliği olan görevlere hazırlayıcı ÖZEL meslek kursları düzenler. Kursların düzenlenmesinde ve uygulanmasında bu kişilerin ilgi, ihtiyaç ve yetenekleri dikkate alınır. Kurslara katılanlar kursa devam ettikleri sürece Kanunun çırak ve öğrencilere verdiği haklardan yararlanırlar.

Özel Eğitim gerektiren bireylerin egitsel Tanılaması tüm illerde rehberlik ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. Özürlü çocuğu olan aileler buralara başvurarak çocukları Hakkında danışmanlık hizmeti alabilirler.Türkiye'de Özürlülere Eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerini Milli Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve çocuk Esirgeme Kurumu vermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danisma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve çocuk Esirgeme Kurumunda ise Özürlülerin ve Felçlilerin Rehabilitasyonu Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Türkiye'de Özürlülere Eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerini Milli Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve çocuk Esirgeme Kurumu vermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danisma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve çocuk Esirgeme Kurumunda ise Özürlülerin ve Felçlilerin Rehabilitasyonu Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı ve SHCEK Genel Müdürlüğü kendi çıkardığı mevzuatlara dayanarak ÖZEL statüdeki kuruluşlar için açılış izni veren denetimini yapan kurumlardır. Bu kurumlar ÖZEL, tüzel ve kamu tüzel kişilerince açılıp işletilmektedir.
Özürlü çocuğun resmi veya Özel Eğitim merkezlerinde aldıkları gelişim ve Eğitime ilişkin giderlerin bir kısmı çalışılan kurum, emekli sandığı ve sosyal sigortalar kurumu tarafından karşılanmaktadır. Emekli sandığına ve sosyal sigortalar kurumuna bağlı kişilerin çocuk Özel Eğitimleri için 2005 yılı itibari ile en fazla 305 milyon TL Eğitim yardımı yapılmaktadır
işitme engelli öğrenciler meslek liselerine sınavsız yerleşebilmektedirler
işitme engellilere okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde gündüzlü ve yatılı olarak Eğitim hizmeti verilmektedir
Ortağırenimlerini tamamlayan işitme Özürlü öğrenciler yüksek öğrenimlerini Eskişehir Anadolu Üniversitesine bağlı Entegre Yüksek Okulunda sürdürebilir.


Özürlü bireylerin tıbbi Tanılaması hastanelerde yapılmaktadır. Sağlık Kurulu Raporu alabilmek için bu konuda yetkili hastanelere başvurmalıdır
ilkemizde hamilelik döneminde bebeğin fiziksel ve zihinsel Özürlü olup olmadığının saptanması amacıyla genetik danışma merkezlerinde genetik danışma hizmeti sunulmaktadır.
Özürlü çocuk doğum önlenmesi için, gebelik öncesi ve gebelik döneminde tıbbi ve eğitsel çalışmalar yapılır. Yeni doğan bebeklerin metabolizma hastalıkları için gerekli olan testlerden geçirilerek risk taşıyanların belirlenmesine ilişkin tedbirler alınır.
ilkemizde tıbbi rehabilitasyon hizmetleri Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelerde verilmektedir.

ilkemizde Özürlü vatandaşlarımız için Türkiye İş Kurumu, Devlet Personel Başkanlığı, halk Eğitim merkezleri, mesleki Eğitim merkezleri, ÖZEL dershaneler, belediyeler ve Özürlülerle ilgili dernek ve vakıflar tarafından meslek edindirme kursları açılmaktadır.
Gerek kamu gerekse ÖZEL sektürde Özürlü işçi olarak iş bulmayı sağlayacak kurum Türkiye İş Kurumudur. Türkiye İş Kurumu Kanunu

Yasal kotasının üstünde Özürlü çalıştıran işverenlerin sigorta primlerinin yarısı devlet tarafından karşılanmaktadır
Toplu iş görüşmelerinde Özürlü isçiler aleyhine HÜKÜMLER konulamaz
Sosyal güvenlik kuruluşlarınca karşılanan araç ve gereçlerin standartlara uygun olarak sağlanması gerekmektedir.

Sosyal güvenlik kurumlarında Bağ-Kur hariç olmak üzere (SSK, Emekli Sandığı) iyileştirme HÜKÜMLERi sayesinde engelsiz sigortalılara nazaran daha erken emekli olma imkanı sağlanmıştır.
Özürlüler için sınavlar, Özürlü grupları dikkate alınarak sınav sorusu hazırlamak ve Değerlendirmek üzere özel sınav kurulu teşkil edilerek ayrı yapılır. Sınavlarda özrün özelliğine göre kurumların refakatçi bulundurması gereklidir.



İşverenlerin belirli bir mesleği olan özürlüleri öncelikle meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırmaları gerekmektedir


Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan Özürlü vatandaşlarımızın almış oldukları sağlık kurulu raporlarından başı ve evrak parası adı altında para talep edilmeyecektir

Özürlülere yönelik bakım hizmeti veren kuruluşların amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden müstesnadır.
18 yaş�n bitirmi ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan Özürlüler kendilerine aylık baglanmasın talep edebilirler.
Özürlülerin kullandığı araç ve gereçler ücretsiz karşılanabilmektedir.
2002/58 sayılı başbakanlık genelgesi, Özürlülere yönelik birçok düzenlemenin uygulanmasını içermektedir.
4760 sayılı ÖZEL Tüketim Vergisi Kanunu'nun 7. maddesine göre, 11 sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, mnhasiran aracı sakatlıklarına uygun hareket ettirici ÖZEL tertibat bulunanların malul ve sakatlar tarafından be yılda bir defaya mahsus olarak bizzat kullanılmak üzere ve %90 ve üst oranda raporu bulunan tüm Özürlüler yeni otomobil ve bir kısımm ticari araçlarda ÖZEL Tüketim Vergisinden muaftürlar.
 
Geri
Üst