Otomobil sınıfları, A B C D Araba Segmentleri ve Modelleri

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Otomobil sınıfları, A B C D Araba Segmentleri ve Modelleri
otomobil sınıfları,otomobil sınıfları a b c d e,hgs otomobil sınıfları,araç geçiş sınıfları,hgs otomobil sınıfları,araç kullanım sınıfları,otomobil segmentleri,

oto-sınıfları45.jpg



A Segmenti Araçlar:
A sınıfı arabalar en küçük şehir otomobilleri olarak bilenen yakıt tüketimi bakımından ekonomik, fazla park alanı kaplamayan ve nispeten uygun fiyatlı modellerdir. A segmenti otomobillere Ford Ka, Fiat 500 veya Panda, Renault Twingo, Peugeot 107, Chevrolet Spark, Hyundai

araçların birbirleri ile kolay kıyaslanması amacıyla otomobiller büyüklükleri bakımından farklı sınıflara ayrılmaktadır. Peki otomobil segmentleri neye göre, nasıl belirlenir? Esasında ABD’nin aksine Avrupa ülkeleri düzeyinde bu konuda belirli bir kural-yönetmelik bulunmamaktadır. Otomobillerin sınıfları bilinen marka ve modellerin kıyaslanması yoluyla tanımlanmaktadır. Örneğin Volkswagen’da Polo, Golf ve Passat iç hacim ve ebat farklılıkları nedeniyle farklı sınıflarda yer almaktadır. Araç üreticileri, her biri farklı bir müşteri kitlesi tarafından talep edilen modeller ürettiğinden her segment için alternatif ürünler görmekteyiz.
B Segmenti Araçlar: B sınıfı arabalar da A segmentinden biraz daha büyük olsa da küçük otomobil sınıfında yer almaktadır. B segmenti otomobillere örnek olarak Toyota Yaris, Fiat Punto, Hyundai i20, Accent Era veya Getz, VW Polo, Honda Jazz, Chevrolet Kalos, Ford Fiesta, Fiat Albea veya Palio, Nissan Micra veya Peugeot 206 verebiliriz. Görüldüğü üzere aynı segmentte bulunduğu halde sedan veya hatchback olan veya birbirine tıpatıp benzetilemiyecek pek çok model yer almaktadır.
C Segmenti Araçlar: C sınıfı arabalar küçük aile otomobilleri olarak nitelendirilmektedir. Alt orta sınıf olarak da bilinen C sınıfı arabalara örnek olarak Hyundai i30 veya Blue, Ford Focus, Toyota Corolla veya Corona, Opel Astra, Volkswagen Golf, Renault Megane veya Honda Civic sayılabilir.
D Segmenti Araçlar: D sınıfı arabalar büyük aile otomobili olarak bilinmektedir. D segmenti otomobillerde VW Passat veya Jetta, Ford Mondeo, Hyundai Sonata, Honda Accord, Opel Vectra en çok bilinen örneklerdir.
E Segmenti Araçlar: E sınıfı arabalar executive olarak nitelenen üst sınıf otomobillerdir. Volvo s80, Audi A6, BMW 5 serisi gibi.
F Segmenti Araçlar: F sınıfı arabalar lüks otomobillerdir. Audi A8, BMW 7 Serisi veya Mercedes S-serisi gibi.

S-segmenti spor arabalar olarak sınıflandırılırken, MPV (Çok amaçlı araç) sınıfı büyük veya küçük olarak ayrıca gruplandırılabilecek Citroen C4 Picasso, Ford B veya C-Max, Nissan Qashqai, Hyundai Matrix, Renault Scenic model otomobillere denmektedir. SUV (Spor amaçlı kullanıma uygun) 4×4 arazi araçları (Kia sportage, Nissan X-trail, Jeep, Fiat Freemont, Hyundai ix35) da diğer bir sınıflandırma örneği.

Nihayetinde başta ifade ettiğimiz gibi otomobil segmentleri belirli iç hacim, performans, fiyat, motor hacmi gibi objektif kriterlere göre değil, modellerin mukayesesi neticesinde tahmin edilmektedir. Bu bakımdan belirli bir segmente sokulamayacak veya ara modeller bulunmasını da olağan karşılamak gerekmektedir. Bundan başka herhangi bir modelin yıllar içerisinde değişimi neticesinde üst segmente yükselmesi de mümkündür.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst