Uzman SühaN
Administrator
Osteoporoza iyi gelen ev ilaçları
Osteoporoz, tipik olarak el bileği, kalça ve omurgada meydana gelen kırıklara yol açabilen kemiklerin zayıflamasıdır. Osteoporoz ve kemik kaybı herhangi bir yaşta herhangi bir kimseyi etkilese de, östrojen eksikliği olan ve postmenopozal olan kadınlar daha duyarlıdır. Kemik gücünü artırmak ve osteoporoz ile ilişkili kronik ağrıyı azaltmak için ilaçlar olsa da, bazı doğal ilaçlar, sağlıklı gıda seçenekleri ve yaşam tarzındaki basit değişiklikler size bu hastalıklara karşı en iyi korumayı sunar.
Şu an çok yaygın olan osteoporoz, yüz yıl önce neredeyse hiç duyulmamıştı. Yüzyılın başlarına kadar çok nadirdi. Peki ne oldu? Genlerimiz yüz yıl içinde değişti mi? Yok hayır! Genetik materyallerin değişmesi binlerce yıl sürer. Değişen tek şey çevremizdir. Diyetimiz ve yaşam tarzımız yüz yıl önce olduğundan çok farklı ve bir osteoporoz salgınına neden oldu. Peki ne yapabiliriz ? Bu süreci nasıl tersine çevirebiliriz? Makalemizin devamında merak edilen bu soruların cevabını bulabilirsiniz.
Hormonal düşüş kadınlarda menopoz sonrası kemik kaybının en sık nedenlerinden biridir.Kemik bakımı için yeterli düzeyde östrojen, progesteron ve testosteron önemlidir.Aşırı kortizol, insülin ve paratiroid hormon seviyeleri de kemik kaybına neden olabilir. Stres kortizol seviyelerini yükseltir. Kortizol seviyeleri uzun süre yüksekse kemik kaybına neden olabilir. Araştırmalar , hormonal değişiklikler nedeniyle , 50 yaşın üstündeki kadınların % 25 inin menopozal osteoporozdan muzdarip olduğunu göstermektedir.Osteoporozu tedavi etmek için asla çok erken veya geç değildir ve doğal ilaçlar bu süreci başlatmanın en iyi yoludur. Aşağıda çeşitli yaşam tarzı faktörleri ile ilgili soruların bir listesini sunuyoruz.
Yeterince kalsiyum alıyor musunuz?
Yeterli vitamin alıyor musunuz (özellikle vitamin D ve K 2 )?
Yeterli magnezyum tüketiyor musunuz?
Düzenli egzersiz yapar mısınız?
Yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevaplara dayanarak yaşam tarzlarını değiştirmeye ek olarak, sigarayı bırakmak ve alkol alımını azaltmak osteoporoz riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Bununla birlikte, tedavi edilemeyen veya önlenemeyen genetik, ırk, yaş ve cinsiyet gibi faktörler vardır. Bu nedenle, bazı kadınlar osteoporozu diğerlerine göre daha fazla eğilimli olabilirler.Bu bozukluk, genomik, yaşam tarzı, endokrin dengesi, kilo kaybı ve incelme, beslenme yetersizliği, metabolik stres, ilaçlar, inflamasyon ve hareketsizlik arasındaki dinamik etkileşimden kaynaklanır.
Osteoporoz, bozulmaya başladığı kemiklerin durumuna verilen terimdir. Bu durumda, kişinin kemik kütlesi azalır, sonuçta zayıflamış kemiklerle sonuçlanır.Bu durumdan muzdarip kişilerde, kemiklerin oluşumu normalden daha yavaştır, bu da kemiklerin kırılmaya daha meyilli olmasını sağlayan yoğunlukta daha büyük bir kayıp ile sonuçlanır. Kemikler, osteoporoz nedeniyle gözenekli hale gelir. Bu durum ayrıca sessiz hastalık olarak da adlandırılır çünkü dikkat edilmesi gereken belirgin semptomlar yoktur. Bariz bir semptom olmadığından, durumdan mustarip olan kişinin bundan haberi bile olmayabilir.
Nedenleri ve Belirtileri
Genetik - Kadınlar daha risk altındadır. Çalışamalar Annelerin ve kızların kalıtımın kemik yoğunluğunda rol oynadığını göstermiştir. Kemik kaybı ve sigara içme arasındaki ilişki birçok çalışma ile doğrulanmıştır. Bununla birlikte, sigarayı bıraktıktan sonra, daha sonraki yaşamda bile, bu alışkanlıktan etkilenen kemik kaybı en aza indirilebilir.Hareketsiz bir yaşam tarzı, kas kaybının yanı sıra kemik kaybını da destekler. Düzenli fiziksel aktivite, hem kasları hem de kemikleri güçlendirir, kemik kaybını yavaşlatır ve düşmelerden kaynaklanan yaralanma riskini azaltır.Aşırı alkol kullanan kişiler kırıklara daha yatkındır. Bu kısmen idrar yoluyla kalsiyum kayıplarına neden olan alkolün diüretik etkisine bağlı olabilir. Alkol ayrıca kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltabilir ve D vitamini ve magnezyumda eksikliklere neden olabilir her ikisi de kemik sağlığı için önemlidir.Bir çok çalışma, diyette yüksek sodyumunun kemik bütünlüğü üzerindeki zararlı etkilerini göstermiştir. Sodyum alımının azaltılması kemik kaybını önemli ölçüde azaltabilir.Günde iki fincandan fazla kahve tüketimi hızlandırılmış kemik kaybına katkıda bulunabilir.İlaçlar - Steroidler ve antikonvülzanlar gibi bazı ilaçlar kemik demineralizasyonuna katkıda bulunabilir.
Kesinlikle erkekler osteoporoz için bağışık değildir. Kemik kaybı erkeklerde daha kademelidir, ancak 70 yaşına geldiklerinde osteoporoz riski önemli ölçüde artmaktadır. Bu yaş grubundaki erkekler, özellikle sedanter ve kalsiyum düşük bir diyete sahip olmaları halinde, kırık riskini artırmaktadır.Yeterince kalsiyum alın.Yeterli D vitamini aldığınızdan emin olun . Sodyum alımını azaltın. Tuzlu işlenmiş gıdalardan ve fast foodlardan kaçının.Bol miktarda sebze ve meyve yiyin. Potasyum, magnezyum, C vitamini ve beta karoten (meyve ve sebzelerde bulunur) daha yüksek toplam kemik kütlesi ile ilişkilendirilmiştir. Kafein alımını sınırlandırın.
Siyah susam tohumu Vitamin D bakımından zengindir.Tohumlar, özellikle kemik rahatsızlıkları için kullanılır. Kavrulmuş susam tohumu öğütülür ve günlük bir bardak sütünüze eklenebilir. Bu süt daha sonra osteoporozla mücadele etmek için tüketilebilir.
Kalsiyum tüketimi osteoporozun önlenmesi için çok önemlidir . Bademler, kalsiyum açısından çok zengin oldukları için mücadele etmek için tüketilebilir. Kemikleri daha güçlü yapmak için diyete muz eklenebilir . Araştırmalar, potasyum açısından zengin diyet tüketen kadınlarda kalça ve omurga kemiklerinin daha güçlü olduğunu göstermiştir. Muz, kanın dengeli ve sağlıklı kalmasını sağlayan büyük bir potasyum kaynağıdır
Fosfor ve D Vitamini kemiklerin yoğunluğunu arttırmak ve osteoporozu iyileştirmek için hayati öneme sahiptir. D vitamini ve fosfor, süt ürünleri, meyveler, balıklar ve sebzelerden elde edilebilir.Kemik yoğunluğu oluşturmak için soya tüketiminizi artırın. Soya ürünleri, vücuttaki östrojen seviyesini dengelediği ve ayrıca kemik yoğunluğunu arttıracağı için osteoporozun önlenmesinde mükemmeldir.
Düzenli egzersiz osteoporoz ile savaşmak için çok yararlıdır. Egzersiz, kemik kütlesini oluşturur ve onları güçlendirir.Sigara, kadınlarda prematür menopozun nedenlerinden biridir ve osteoporoz olasılığını kötüleştirebilir. Sigara içmek, temel mineralleri kaybetme riskini artırır, bu da kemiklerin yoğunluğunun düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, formda kalmak için sigarayı bırakmak her zaman tavsiye edilir.
Kadınlarda, kemiklerin yoğunluğu vücuttaki östrojen seviyesi ile yakından ilişkilidir. Menopoz sırasında östrojen seviyesindeki dalgalanma kemik hasarı ile sonuçlanabilir. Sistemdeki östrojen seviyesinin üstesinden gelmek için diyette fitoöstrojen bakımından zengin mercimek, nohut, soya fasülyesi ve fasülye bulunmalıdır.
Kemik yoğunluğunu arttırmak için karahindiba çayı için. Günde 2 veya 3 kez tüketmelisiniz. Karahindiba çayı, karahindiba yapraklarını suda kaynatmak suretiyle hazırlanabilir.Kemik dayanıklılığı için kalsiyum esastır. Bor, kalsiyumu tutmada vücuda yardımcı olan önemli bir mineraldir. Aynı zamanda östrojenin hafif bir değişimi olarak da işlev görür. Elma bor ile doldur. Yani, diyetinize elma eklemek, osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir.Yoğurt, yüksek düzeyde kalsiyum içeriğine sahiptir.
Çalışmalar, magnezyumun kemikleri korumak, yeniden inşa etmek ve güçlendirmek için önemli bir bileşen olduğunu göstermiştir. Daha önce bahsedildiği gibi, soya büyük bir kemik güçlendiricidir. Soya, vücut için hafif estrojenler olarak çalışan proteinler açısından zengindir. Bu fitoöstrojenler kemiklerin gücünü yeniden kazanmada çok yardımcıdır ve durumun iyileşmesinde yardımcı olabilir.
Ananas suyu vücuda hayati manganez sağlar . Çalışmalar, manganez eksikliğinin osteoporozun nedenlerinden biri olabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, ananas suyu düzenli olarak içilerek, bu bileşenin eksikliği önlenebilir.Diyetinize osteoporozla savaşmak için az miktarda sirke ekleyebilirsiniz. Salatalarınıza çorbalarınıza dahil edebilirsiniz.
Diyetinize D vitaminini dahil edin. D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur ve kemiklerimizin sağlığı için önemli bir bileşen olarak kabul edilir.Vücuttaki C vitamini ihtiyacını karşılamak için, her gün bir bardak portakal suyu için.Kemikleri yeniden oluşturmak için C vitamini gereklidir.Ispanak, lahana, marul gibi sebzeler bu durumla mücadelede çok faydalıdır.
Her gün bir bardak süt, kemikleri güçlü tutmak için yeterli kalsiyum sağlayabilir. Vücudu osteoporoza karşı korumak için harika bir iş çıkarır.Günlük K vitamini gereksinimi her gün yarım fincan brokoli ile sağlanabilir.Osteoporoz için bu ev ilaçları dışında, sağlığı korumak için sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmek çok önemlidir. Sağlıklı, stressiz ve eğlenceli bir hayat geçirmek için günlük programınızda bazı egzersiz ve fiziksel aktiviteler ekleyin.
Vitamin K - Daha yakın zamanda kemik sağlığında önemli bir besin maddesi olarak tanımlanan K vitamini, kemik kütlesinin yapılandırılmasına dahil olan belirli proteinleri aktif hale getirmeye yardımcı olur. Kan inceltici ilaç kullanıyorsanız, doktorunuzla K vitamininin etkileri hakkında konuşun.En iyi kaynaklar yeşil yapraklı sebzelerdir
Osteoporoz, kemik kütlesindeki bozulma ile birlikte kemik kütlesindeki azalma ile karakterize olan iskelet sisteminin bir hastalığıdır. Osteoporoz, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir.Osteoporoz, vücuttaki herhangi bir kemiği etkileyebilir, ancak en yaygın bölgeler bilek, omurga ve kalçalardır. Kırılma riskini arttırır, Kemiklerimiz sürekli olarak yeniden şekilleniyor, kemik dokusu parçalanıyor ve düzenli olarak yeniden inşa ediliyor. Osteoporoz da kemikler kırılgan hale gelir ve kolayca kırılır.Östrojen , kemik kütlesinin korunmasında önemli bir rol oynar. Kadınlar menopoza girdiklerinde ve östrojen seviyeleri azaldığında, kemik kaybı artar. Hızlı kemik kaybı menopoz sırasında ve sonrasında yaklaşık beş yıl devam eder ve toplam kemik kütlesinin yüzde üç ila dördünü tüketebilir.
Şu an çok yaygın olan osteoporoz, yüz yıl önce neredeyse hiç duyulmamıştı. Yüzyılın başlarına kadar çok nadirdi. Peki ne oldu? Genlerimiz yüz yıl içinde değişti mi? Yok hayır! Genetik materyallerin değişmesi binlerce yıl sürer. Değişen tek şey çevremizdir. Diyetimiz ve yaşam tarzımız yüz yıl önce olduğundan çok farklı ve bir osteoporoz salgınına neden oldu. Peki ne yapabiliriz ? Bu süreci nasıl tersine çevirebiliriz? Makalemizin devamında merak edilen bu soruların cevabını bulabilirsiniz.
Hormonal düşüş kadınlarda menopoz sonrası kemik kaybının en sık nedenlerinden biridir.Kemik bakımı için yeterli düzeyde östrojen, progesteron ve testosteron önemlidir.Aşırı kortizol, insülin ve paratiroid hormon seviyeleri de kemik kaybına neden olabilir. Stres kortizol seviyelerini yükseltir. Kortizol seviyeleri uzun süre yüksekse kemik kaybına neden olabilir. Araştırmalar , hormonal değişiklikler nedeniyle , 50 yaşın üstündeki kadınların % 25 inin menopozal osteoporozdan muzdarip olduğunu göstermektedir.Osteoporozu tedavi etmek için asla çok erken veya geç değildir ve doğal ilaçlar bu süreci başlatmanın en iyi yoludur. Aşağıda çeşitli yaşam tarzı faktörleri ile ilgili soruların bir listesini sunuyoruz.
Yeterince kalsiyum alıyor musunuz?
Yeterli vitamin alıyor musunuz (özellikle vitamin D ve K 2 )?
Yeterli magnezyum tüketiyor musunuz?
Düzenli egzersiz yapar mısınız?
Yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevaplara dayanarak yaşam tarzlarını değiştirmeye ek olarak, sigarayı bırakmak ve alkol alımını azaltmak osteoporoz riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Bununla birlikte, tedavi edilemeyen veya önlenemeyen genetik, ırk, yaş ve cinsiyet gibi faktörler vardır. Bu nedenle, bazı kadınlar osteoporozu diğerlerine göre daha fazla eğilimli olabilirler.Bu bozukluk, genomik, yaşam tarzı, endokrin dengesi, kilo kaybı ve incelme, beslenme yetersizliği, metabolik stres, ilaçlar, inflamasyon ve hareketsizlik arasındaki dinamik etkileşimden kaynaklanır.
Osteoporoz, bozulmaya başladığı kemiklerin durumuna verilen terimdir. Bu durumda, kişinin kemik kütlesi azalır, sonuçta zayıflamış kemiklerle sonuçlanır.Bu durumdan muzdarip kişilerde, kemiklerin oluşumu normalden daha yavaştır, bu da kemiklerin kırılmaya daha meyilli olmasını sağlayan yoğunlukta daha büyük bir kayıp ile sonuçlanır. Kemikler, osteoporoz nedeniyle gözenekli hale gelir. Bu durum ayrıca sessiz hastalık olarak da adlandırılır çünkü dikkat edilmesi gereken belirgin semptomlar yoktur. Bariz bir semptom olmadığından, durumdan mustarip olan kişinin bundan haberi bile olmayabilir.
Nedenleri ve Belirtileri
Genetik - Kadınlar daha risk altındadır. Çalışamalar Annelerin ve kızların kalıtımın kemik yoğunluğunda rol oynadığını göstermiştir. Kemik kaybı ve sigara içme arasındaki ilişki birçok çalışma ile doğrulanmıştır. Bununla birlikte, sigarayı bıraktıktan sonra, daha sonraki yaşamda bile, bu alışkanlıktan etkilenen kemik kaybı en aza indirilebilir.Hareketsiz bir yaşam tarzı, kas kaybının yanı sıra kemik kaybını da destekler. Düzenli fiziksel aktivite, hem kasları hem de kemikleri güçlendirir, kemik kaybını yavaşlatır ve düşmelerden kaynaklanan yaralanma riskini azaltır.Aşırı alkol kullanan kişiler kırıklara daha yatkındır. Bu kısmen idrar yoluyla kalsiyum kayıplarına neden olan alkolün diüretik etkisine bağlı olabilir. Alkol ayrıca kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltabilir ve D vitamini ve magnezyumda eksikliklere neden olabilir her ikisi de kemik sağlığı için önemlidir.Bir çok çalışma, diyette yüksek sodyumunun kemik bütünlüğü üzerindeki zararlı etkilerini göstermiştir. Sodyum alımının azaltılması kemik kaybını önemli ölçüde azaltabilir.Günde iki fincandan fazla kahve tüketimi hızlandırılmış kemik kaybına katkıda bulunabilir.İlaçlar - Steroidler ve antikonvülzanlar gibi bazı ilaçlar kemik demineralizasyonuna katkıda bulunabilir.
Kesinlikle erkekler osteoporoz için bağışık değildir. Kemik kaybı erkeklerde daha kademelidir, ancak 70 yaşına geldiklerinde osteoporoz riski önemli ölçüde artmaktadır. Bu yaş grubundaki erkekler, özellikle sedanter ve kalsiyum düşük bir diyete sahip olmaları halinde, kırık riskini artırmaktadır.Yeterince kalsiyum alın.Yeterli D vitamini aldığınızdan emin olun . Sodyum alımını azaltın. Tuzlu işlenmiş gıdalardan ve fast foodlardan kaçının.Bol miktarda sebze ve meyve yiyin. Potasyum, magnezyum, C vitamini ve beta karoten (meyve ve sebzelerde bulunur) daha yüksek toplam kemik kütlesi ile ilişkilendirilmiştir. Kafein alımını sınırlandırın.
Siyah susam tohumu Vitamin D bakımından zengindir.Tohumlar, özellikle kemik rahatsızlıkları için kullanılır. Kavrulmuş susam tohumu öğütülür ve günlük bir bardak sütünüze eklenebilir. Bu süt daha sonra osteoporozla mücadele etmek için tüketilebilir.
Kalsiyum tüketimi osteoporozun önlenmesi için çok önemlidir . Bademler, kalsiyum açısından çok zengin oldukları için mücadele etmek için tüketilebilir. Kemikleri daha güçlü yapmak için diyete muz eklenebilir . Araştırmalar, potasyum açısından zengin diyet tüketen kadınlarda kalça ve omurga kemiklerinin daha güçlü olduğunu göstermiştir. Muz, kanın dengeli ve sağlıklı kalmasını sağlayan büyük bir potasyum kaynağıdır
Fosfor ve D Vitamini kemiklerin yoğunluğunu arttırmak ve osteoporozu iyileştirmek için hayati öneme sahiptir. D vitamini ve fosfor, süt ürünleri, meyveler, balıklar ve sebzelerden elde edilebilir.Kemik yoğunluğu oluşturmak için soya tüketiminizi artırın. Soya ürünleri, vücuttaki östrojen seviyesini dengelediği ve ayrıca kemik yoğunluğunu arttıracağı için osteoporozun önlenmesinde mükemmeldir.
Düzenli egzersiz osteoporoz ile savaşmak için çok yararlıdır. Egzersiz, kemik kütlesini oluşturur ve onları güçlendirir.Sigara, kadınlarda prematür menopozun nedenlerinden biridir ve osteoporoz olasılığını kötüleştirebilir. Sigara içmek, temel mineralleri kaybetme riskini artırır, bu da kemiklerin yoğunluğunun düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, formda kalmak için sigarayı bırakmak her zaman tavsiye edilir.
Kadınlarda, kemiklerin yoğunluğu vücuttaki östrojen seviyesi ile yakından ilişkilidir. Menopoz sırasında östrojen seviyesindeki dalgalanma kemik hasarı ile sonuçlanabilir. Sistemdeki östrojen seviyesinin üstesinden gelmek için diyette fitoöstrojen bakımından zengin mercimek, nohut, soya fasülyesi ve fasülye bulunmalıdır.
Kemik yoğunluğunu arttırmak için karahindiba çayı için. Günde 2 veya 3 kez tüketmelisiniz. Karahindiba çayı, karahindiba yapraklarını suda kaynatmak suretiyle hazırlanabilir.Kemik dayanıklılığı için kalsiyum esastır. Bor, kalsiyumu tutmada vücuda yardımcı olan önemli bir mineraldir. Aynı zamanda östrojenin hafif bir değişimi olarak da işlev görür. Elma bor ile doldur. Yani, diyetinize elma eklemek, osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir.Yoğurt, yüksek düzeyde kalsiyum içeriğine sahiptir.
Çalışmalar, magnezyumun kemikleri korumak, yeniden inşa etmek ve güçlendirmek için önemli bir bileşen olduğunu göstermiştir. Daha önce bahsedildiği gibi, soya büyük bir kemik güçlendiricidir. Soya, vücut için hafif estrojenler olarak çalışan proteinler açısından zengindir. Bu fitoöstrojenler kemiklerin gücünü yeniden kazanmada çok yardımcıdır ve durumun iyileşmesinde yardımcı olabilir.
Ananas suyu vücuda hayati manganez sağlar . Çalışmalar, manganez eksikliğinin osteoporozun nedenlerinden biri olabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, ananas suyu düzenli olarak içilerek, bu bileşenin eksikliği önlenebilir.Diyetinize osteoporozla savaşmak için az miktarda sirke ekleyebilirsiniz. Salatalarınıza çorbalarınıza dahil edebilirsiniz.
Diyetinize D vitaminini dahil edin. D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur ve kemiklerimizin sağlığı için önemli bir bileşen olarak kabul edilir.Vücuttaki C vitamini ihtiyacını karşılamak için, her gün bir bardak portakal suyu için.Kemikleri yeniden oluşturmak için C vitamini gereklidir.Ispanak, lahana, marul gibi sebzeler bu durumla mücadelede çok faydalıdır.
Her gün bir bardak süt, kemikleri güçlü tutmak için yeterli kalsiyum sağlayabilir. Vücudu osteoporoza karşı korumak için harika bir iş çıkarır.Günlük K vitamini gereksinimi her gün yarım fincan brokoli ile sağlanabilir.Osteoporoz için bu ev ilaçları dışında, sağlığı korumak için sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmek çok önemlidir. Sağlıklı, stressiz ve eğlenceli bir hayat geçirmek için günlük programınızda bazı egzersiz ve fiziksel aktiviteler ekleyin.
Vitamin K - Daha yakın zamanda kemik sağlığında önemli bir besin maddesi olarak tanımlanan K vitamini, kemik kütlesinin yapılandırılmasına dahil olan belirli proteinleri aktif hale getirmeye yardımcı olur. Kan inceltici ilaç kullanıyorsanız, doktorunuzla K vitamininin etkileri hakkında konuşun.En iyi kaynaklar yeşil yapraklı sebzelerdir
Osteoporoz, kemik kütlesindeki bozulma ile birlikte kemik kütlesindeki azalma ile karakterize olan iskelet sisteminin bir hastalığıdır. Osteoporoz, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir.Osteoporoz, vücuttaki herhangi bir kemiği etkileyebilir, ancak en yaygın bölgeler bilek, omurga ve kalçalardır. Kırılma riskini arttırır, Kemiklerimiz sürekli olarak yeniden şekilleniyor, kemik dokusu parçalanıyor ve düzenli olarak yeniden inşa ediliyor. Osteoporoz da kemikler kırılgan hale gelir ve kolayca kırılır.Östrojen , kemik kütlesinin korunmasında önemli bir rol oynar. Kadınlar menopoza girdiklerinde ve östrojen seviyeleri azaldığında, kemik kaybı artar. Hızlı kemik kaybı menopoz sırasında ve sonrasında yaklaşık beş yıl devam eder ve toplam kemik kütlesinin yüzde üç ila dördünü tüketebilir.