Osmanlı Mutfağından Helva Tarifleri
osmanlı mutfağı tarifleri helva tarifleri süt helvası nişastalı helva nişasta helvası tarifi
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Helvay-i Sabuni[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]100 g (1 su bardağı) buğday nişastası[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]250 g tereyağı (erimiş)[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g bal[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g badem[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]2 bardak su[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Bademleri sıcak suya koyun. Biraz bekletip kabuklarını soyun. Birkaç bademi süslemek için ayırın, kalanı iri parçalar haline getirerek ezin. Nişastayı bir kap suda karıştırın. Balı sulandırmadan benmari usulü ısıtarak eritin ve nişastanın içine katıp tümünü bir tencereye koyun. Çok kısık ateşte tahta kaşıkla devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın. Macunlaşmaya başlayıp karıştırmak zorlaşınca, eritilen tereyağını azar azar ekleyip devamlı karıştırarak yedirin. Bademleri katıp 2-3 dakika daha karıştırın, helva sakız gibi olunca ateşi söndürün. Helvayı bir tabağa boşaltın. Soğuduktan sonra isteğe göre kesin, bademle süsleyin ve servis edin.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Portakallı İrmik Helvası[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g irmik[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g toz şeker[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1 kg süt[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]100 g çam fıstığı[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1 adet portakal rendesi[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]200 g tereyağı[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Tencerede yağı eritip irmiği ve fıstığı kavurun. Fıstıklar renk alınca kaynattığınız şekerli sütü içine dökün. İyice karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. 15 dakika kısık ateşte demlendirin. Rendelenen portakal kabuğunu ilave edin. İyice karıştırıp soğuyunca servis edin.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Kaymaklı Un Helvası[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]200 g kaymak[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1 su bardağı un[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]3 su bardağı şeker[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]3 su bardağı su veya süt[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Tencerede kaymağı eritin ve unu ilave edin. 35-40 dakika kısık ateşte kavurun. Şekerle suyu ayrı bir kapta kaynatın. Sonra kavrulan una ilave edin ve karıştırın. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak on dakika dinlendirin. İsteğe bağlı olarak üzerine toz tarçın dökerek servis edin.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Pekmezli Kara Helva[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1/2 su bardağı tereyağı (eritilmiş ve tuzu alınmış)[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1/2 su bardağı un[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1/4 su bardağı su veya süt[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1 su bardağı pekmez[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Çok hafif ateşte, yağla unu pembeleşinceye kadar, yaklaşık 50-60 dakika kavurun. Ayrı bir kapta sütü kaynatın ve pekmezi karıştırın. Kavrulan yağla unu ateşten alarak sütlü pekmezin üzerine dökün. Tekrar ateşe koyup tencereye yapışmayınca kadar karıştırın. 15 dakika dinlendirin. İstenilen şekilde servis yapın.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Helvay-i Hakani[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]125 g (1 bardak) un[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]100 g (1 bardak) buğday nişastası[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]125 g (1 bardak) pirinç unu 3 bardak süt[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]250 g tereyağı[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g bal[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]300 g badem[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]250 g kaymak[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Önce bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. Birkaç tanesini helvayı süslemek için ayırın. Tereyağını tencerede eritin, sonra tencereyi ateşten alın ve biraz soğumasını bekleyin. Tencereye önce nişastayı katın, 1-2 dakika karıştırdıktan sonra unu ve pirinç ununu ekleyip macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Tencereyi tekrar ateşe oturtup bademleri ekleyin ve tahta kaşıkla devamlı karıştırarak 5-10 dakika kavurun. Sütü kaynatıp balı içine katın, azar azar kavurduğunuz malzemeyi ekleyin. Helvayı iyice karıştırıp sütü yedirdikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika çok kısık ateşte demlendirin. Ateşi söndürüp helvayı, bulgur gibi dağılacak kıvama getirene kadar güzelce karıştırın. Kaymağı parçalayarak üzerine serpiştirin, tekrar karıştırıp 15 dakika dinlendirin ve servis tabağına boşaltın. İsteğe göre üzerine gülsuyu da dökebilirsiniz.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Helvay-i Sabuni[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]100 g (1 su bardağı) buğday nişastası[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]250 g tereyağı (erimiş)[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g bal[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g badem[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]2 bardak su[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Bademleri sıcak suya koyun. Biraz bekletip kabuklarını soyun. Birkaç bademi süslemek için ayırın, kalanı iri parçalar haline getirerek ezin. Nişastayı bir kap suda karıştırın. Balı sulandırmadan benmari usulü ısıtarak eritin ve nişastanın içine katıp tümünü bir tencereye koyun. Çok kısık ateşte tahta kaşıkla devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın. Macunlaşmaya başlayıp karıştırmak zorlaşınca, eritilen tereyağını azar azar ekleyip devamlı karıştırarak yedirin. Bademleri katıp 2-3 dakika daha karıştırın, helva sakız gibi olunca ateşi söndürün. Helvayı bir tabağa boşaltın. Soğuduktan sonra isteğe göre kesin, bademle süsleyin ve servis edin.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Portakallı İrmik Helvası[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g irmik[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g toz şeker[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1 kg süt[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]100 g çam fıstığı[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1 adet portakal rendesi[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]200 g tereyağı[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Tencerede yağı eritip irmiği ve fıstığı kavurun. Fıstıklar renk alınca kaynattığınız şekerli sütü içine dökün. İyice karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. 15 dakika kısık ateşte demlendirin. Rendelenen portakal kabuğunu ilave edin. İyice karıştırıp soğuyunca servis edin.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Kaymaklı Un Helvası[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]200 g kaymak[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1 su bardağı un[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]3 su bardağı şeker[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]3 su bardağı su veya süt[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Tencerede kaymağı eritin ve unu ilave edin. 35-40 dakika kısık ateşte kavurun. Şekerle suyu ayrı bir kapta kaynatın. Sonra kavrulan una ilave edin ve karıştırın. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak on dakika dinlendirin. İsteğe bağlı olarak üzerine toz tarçın dökerek servis edin.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Pekmezli Kara Helva[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1/2 su bardağı tereyağı (eritilmiş ve tuzu alınmış)[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1/2 su bardağı un[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1/4 su bardağı su veya süt[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]1 su bardağı pekmez[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Çok hafif ateşte, yağla unu pembeleşinceye kadar, yaklaşık 50-60 dakika kavurun. Ayrı bir kapta sütü kaynatın ve pekmezi karıştırın. Kavrulan yağla unu ateşten alarak sütlü pekmezin üzerine dökün. Tekrar ateşe koyup tencereye yapışmayınca kadar karıştırın. 15 dakika dinlendirin. İstenilen şekilde servis yapın.[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif][/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Helvay-i Hakani[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Malzemesi:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]125 g (1 bardak) un[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]100 g (1 bardak) buğday nişastası[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]125 g (1 bardak) pirinç unu 3 bardak süt[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]250 g tereyağı[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]500 g bal[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]300 g badem[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]250 g kaymak[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Hazırlanışı:[/FONT]
[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Önce bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. Birkaç tanesini helvayı süslemek için ayırın. Tereyağını tencerede eritin, sonra tencereyi ateşten alın ve biraz soğumasını bekleyin. Tencereye önce nişastayı katın, 1-2 dakika karıştırdıktan sonra unu ve pirinç ununu ekleyip macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Tencereyi tekrar ateşe oturtup bademleri ekleyin ve tahta kaşıkla devamlı karıştırarak 5-10 dakika kavurun. Sütü kaynatıp balı içine katın, azar azar kavurduğunuz malzemeyi ekleyin. Helvayı iyice karıştırıp sütü yedirdikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika çok kısık ateşte demlendirin. Ateşi söndürüp helvayı, bulgur gibi dağılacak kıvama getirene kadar güzelce karıştırın. Kaymağı parçalayarak üzerine serpiştirin, tekrar karıştırıp 15 dakika dinlendirin ve servis tabağına boşaltın. İsteğe göre üzerine gülsuyu da dökebilirsiniz.[/FONT]
Son düzenleme: