Oruçluyken Kan Vermek Orucu Bozar mı?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Oruçluyken Kan Vermek Orucu Bozar mı?
kan vermek orucu bozar mı kan verme orucu bozar mı aldırmak
oruçluyken kan vermek, orucu bozar mı, mekruh mu, sevabı azalır mı, doğru mu, ile ilgili bilgiler burada melekler



kan-1e9.jpg




Ramazanda sıklıkla sorulan soruların başında oruçluyken kan verilip verilmeyeceği vardır.Bir bilenden cevap aldık ve sizlerle paylaşıyoruz melekler 🙂

Samsun Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İhsan Aytaçoğlu, özellikle iftardan yaklaşık bir saat sonra kan vermenin sağlık açısından faydalı olduğunu söyledi. Samsun Müftüsü Osman Şahin de meselenin dini yönüne açıklık getirdi.

Aytaçoğlu, yaptığı açıklamada, kan vermenin başta kan hücrelerinin yenilenmesi olmak üzere kalp krizi riskinin azalması, kanda yağlanmayı, kolesterolü düşürmesi, vücut direncini ve performansı artırması, ağrı eşiğini yükseltmesi gibi çok sayıda
faydaları olduğunu anımsattı.

Özellikle ramazan ayında kan bağışlarının azaldığına ve ihtiyaca cevap vermediğine işaret eden Aytaçoğlu, oruçluyken sabah saatlerinde kan bağışında bulunulabileceğini, ancak açlığın kan şekerini düşürmesi nedeni ile oruçlulardan kan almayı kendilerinin de tasvip etmediğini belirtti.

Aytaçoğlu, iftardan sonra, bütün gün aç kalındıktan sonra yemek yenilmesine bağlı olarak metabolizmanın daha hızlı çalışmaya başladığını ve kolesterol, yağ gibi kandaki bazı değerlerin arttığını anlattı.

İftardan sonra kan vermenin yararlı olacağını vurgulayan Aytaçoğlu, ´´Özellikle teravih namazından sonra yani iftardan yaklaşık bir saat sonra kan vermek sağlık için son derece faydalı. Bu vücut direncini artıracağı için ramazan boyunca sağlıklı bir şekilde oruç tutulmasını da sağlayacaktır´´ dedi.

Bazı din görevlilerinin bunu bildiğini ve ramazan ayının arifesinde çok sayıda din görevlisinin kan bağışında bulunduğunu kaydeden Aytaçoğlu, vatandaşların da ramazan ayında kan bağışı yapmayı sağlıkları açısından alışkanlık haline getirmelerinin yararlı olacağına işaret etti.

Yılda en az iki kere kan bağışı yapmanın son derece faydalı olduğunu da söyleyen Aytaçoğlu, vatandaşların kan bağışı konusunda duyarsız olmadıklarını, ancak bilgi eksikliği nedeniyle kan bağışına uzak kaldıklarını dile getirdi.

KAN BAĞIŞI YAPANLARA ÖZEL MÖNÜ

Dr. Aytaçoğlu, Samsun Kızılay Kan Merkezi olarak ramazan ayında kan bağışı sayısını artırmak için iftardan sonra halkın yoğun olduğu bölgelerde oluşturdukları kan alma merkezleri ile donörlere ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Kan bağışının gönüllülük esasına dayandığını ifade eden Aytaçoğlu, gönüllü donörleri ulaşmak için Merkez olarak ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, söz konusu kan merkezlerinde kan verme işleminden sonra donörlere sunulmak üzere özel bir mönü hazırladıklarını kaydetti.

KAN VERMENİN ORUÇLA İLGİSİ

Samsun Müftüsü Osman Şahin de oruçluyken kan vermenin din açısından bir sakıncası olmadığını ve caiz olduğunu belirterek, ´´Oruçluyken kan vermek, kişiyi zor durumda bırakmayacaksa orucu bozmaz. Oruç tutan kişi halsiz düşecekse, orucuna zarar gelecekse kaçınması lazım. Aksi takdirde bir can kurtarmak, bir insana yardım etmek dinimiz açısından son derece önemlidir ve kan vermek bu açıdan caizdir´´ dedi.
 
Geri
Üst