Orkide Bakımı ve Çeşitleri

karakuzu

Daimi Üye
Üye
Orkide Bakımı ve Çeşitleri
Orkide Bakımı
Orkide Çeşitleri
Orkidenin Bakımı


Cok zahmetsiz bence orkideler.Cok seviyorum ben ama cok büyük bi saksidaki orkidemi düsürdüm elimden saksisi kirildi baska saksiya aldim ama sanirim küstü ve solduuuuu gitti:cry:.Yenisini almaya karar verdim.Anneler günü yaklasti cesit cesit orkideler cikti ortaya:çapkın:.Bikac tane almayi istiyorum ama bakalim.


imagesCANW08UQ-3e5.jpg



images[8]-26b.jpg



ORKiDE BAKIMI VE CESiTLERi
Orkide saksi çiçeğinin anavatanı Uzak doğudur. Yaklaşık 750 tür ve 20 bin çeşidi vardır. Türkiyede ise güneyde yetişmektedir. Hatta ülkemizde has sahlep tozu orkide bitkisinin yumrularından elde edilir. Son zamanlarda batıdan başlayan bir akımla ev şartlarında en kolay yetişen orkideler üretildi.
Orkide saksi cicegi alırken; mutlaka üzeri bol tomurcuklu ve çiçeklerinin sadece birkaçtanesi açmış olan bir orkide almaya dikkat etmeliyiz.Saksıda orkideyi kesinlikle kireçli musluk suyuyla sulamamalı, yağmur suyu veya oda sıcaklığında temiz suyla sulamalıyız.Torağı nemli olmalı, bitki sulanırken yaprağına ve çiçeğine su gelmemelidir.
Orkide saksı çiçeğinin bulunduğu ortamda nem yüksek olmalıdır. Püskürtücü ile çiçeklerine gelmeyecek şekilde yapraklara ılık su sıkarak bitkiyi nemli tutmalıyız.Bitki sağlıklı göründüğü sürece saksısını değiştirmemeliyiz. Bitkiyi ilkbaharda hava alması için rüzgarda kalmayacak şekilde balkonda tutmalıyız. Orkide bunu sevecek ve daha sağlıklı büyüyecektir.

ORKİDE BAKIMI

Bitki besiniyle yazın iki kışın ise dört defa orkideyi besleyin.
Saksısını gerekmedikçe değiştirmeyin. Değiştirmek zorunda kaldığınızda ise çiçeksiz döneminde değiştirin.
Aşırı kuru ortamda bırakmayın.Havalandırılmayı sevdiği için kışın bile günde bir defa havalandırın.
Orkide ilgiyi çok sevdiği için onunla ilgilenin..

ORKİDE ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI

Yapraklarda oluşan kahverengi lekeler: Bitki hemen gölgeye alınmalı, lekelere dokunulmadan hastalıklı dallar kesilmelidir.
Küflenme: Aşırı nemden kaynaklı olabildiği için püskürtmeyi kesmeliyiz ve bitkiyi dinlendirmeliyiz.
Büyeme Bozukluğu: Dalları düzgün büyümüyorsa ışığı ve suyu yetersiz demektir.
Tomurcu Dökülmesi: Sulama yetersiz ve ortamın kuru olmasından kaynaklıdır.

ORKİDE SAKSI ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Saksıda orkide çiçeğini yetiştirmek için teknik bilgiye ihtiyaç vardır. Üretim maliyetlerinin yüksek olması,buda enerji kaynaklarının pahalı olmasından kaynaklanıyor ki bu sorun yaratabiliyor. Fakat artık bu Türkiyede rahat bi şekilde klonlama yöntemi ile üretilmeye başlandı. Öyleki orkide saksı çiçeği artık bir yıl boyunca bile çiçek açabilen bir bitki haline geldi.
 
Orkide saksi çiçeğinin binlerce çeşidi vardır. Bunların içinde 15-20 çeşidi süs bitkileri olarak yetişmektedir. Evlerimizde yetiştirmek için Phalaenopsis, Cymbidum, Paphiopedilum, Cattleya, Dendrobildum ve Odantoglossum çeşitlerinin seçmeliyiz.
 
Orkideler büyük, çeşitli bir bitki grubudur. Orkideler genellikle iki ortamdan birinde saksılanır: yosun veya ağaç kabuğu. Her ikisi de gayet iyi malzemelerdir, ancak biraz farklı bakım gerektirirler. Aşırı sulama orkidenin ölmesine neden olan yaygın bir sebeptir.Çoğu orkide her yıl çiçek açar, ancak iyi bakılırsa daha sık çiçek açabilirler.Orkide genellikle altı ila 10 hafta boyunca çiçeklenmeye devam eder.Orkide, özellikle iç mekanlarda ışık konusunda çok belirgindir. Kahverengi yapraklar bitkinizin daha az güneşe ihtiyaç duyduğunu gösterir. Hem yüksek hem de düşük sıcaklık korunmalıdır. Orkidenizin su ihtiyacını doğru karşılayın. Orkidenin bulunduğu saksıyı geniş ve içinde su olan bir kaba yerleştirin 15 dakika orkidenizi suda bekletin daha sonra sudan çıkarın. Pazartesi yada perşembe günü orkidenizi sulayın. Ayrıca orkide bakımı için özel solüsyonlar bulunmaktadır. Bu solüsyonları kullanarak bitkinizin ihtiyacını karşılayabilir, ömrünü uzatabilirsiniz.
 
Benimde orkidelerim var iki adet. İkisininde çiçekleri döküldü ama yapraklı yeşil ve daha yeni yeni yapraklar çıkmaya başladı. Yılda iki üç defa çiçekleniyormuş. Saplarda sararmalar var yeni çiçekler açması için budamam lazım .Budama sonrası yeniden dallanmazı zaman alıcak ama değer çok güzel bir çiçek çeşidi.
 
Geri
Üst