Organ bağışı ve estetik ameliyatlarla ilgili hükümler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Organ bağışı ve estetik ameliyatlarla ilgili hükümler
Organ bağışının hayati önem taşıdığını hepimiz biliyoruz. Kişi sağlıklı iken organlarının tamamını yahut bir kısmını bağışlayabilir. Şayet organ bağışı yapan kişi hayatını kaybederse beyin ölümü gerçekleşir ise, bağışladığı organlar hastalara nakledilir. Organ bağışı yapan kişi birçok kişinin yaşamasına vesile olur.




Organ bağışı ile ilgili defaatle sorular almaktayım. Organ bağışı yapmak günah mı, organ bağışı yapmak caiz mi gibi. Bu makalemde organ bağışının dinimiz açısından herhangi bir sakıncası olup olmadığına değinicem inşallah.


Organ bağışı ülkemizde bir çok devlet ve araştırma hastanelerin de yapılmaktadır. Kişi vefatından önce aklı yerindeyken istediği organını bağışlar. Kişi vefat ettikten sonra organı ihtiyaç duyan hastaya nakledilir. Vefat dışında da organ bağışı yapılmaktadır. Mesela böbrek nakli. Böbrek rahatsızlığı olan birine, böbrek bağışı yapılıp nakledilmektedir.


İnsanın organını satması caiz midir?


İnsanoğlunun organları mal ya da mülk değildir satılmaz. Lakin zaruret halinde kişi organlarını bağışlayabilir. Ölmüş birinin organlarını bir başkası satamaz bağışlayamaz.


Ölüler yapılan her işlemi hissediyorsa organ naklinde acı hisseder mi?


Bir ölünün kemiğini kırmak, onu diriyken kırmaya benzer. Ölmüş birinin herhangi bir yerini kesmek ölüye eziyettir. Fakat bir ölünün organı bir müslümana nakledilecekse, ölü bundan zevk alır acı hissetmez. Zorunlu olunca birçok yasak mubah olabilmektedir.


İmam ı azam Hazretleri gebe ölen bir kadının karnının yarılmasını ve bebeğin çıkarılmasını istemiştir. Ölüye eziyet olur düşüncesi ile kadının karnının yarılmasından vazgeçilmemiş bebek çıkarılmıştır. Annesinin karnından çıkarılan çocuk uzun zaman da yaşamıştır. Buradan anlaşılıyor ki, bir hastanın yahut bir ölünün organlarının alınmasın da sakınca yoktur. Yani organ bağışı yapmış ölmüş bir müslüman, organları alınırken acı duymaz hissetmez.

Estetik ameliyat yaptırmak günah mı?

Kişinin tabi olan şeklini değiştirmesi caiz değildir. Günümüzde en çok yapılan estetik ameliyat burundur. Burnu çirkin olmayan birinin daha güzel görünüm sağlamak adına estetik yaptırması caiz değildir. Ama burnu dikkat çekecek kadar büyük ve nefret uyandıran bir imaj sağlıyorsa kişinin estetik ameliyat yaptırmasın da sakınca yoktur. Kırılan burunu eski haline döndürmek için estetik ameliyat yaptırmakta da mahzur yoktur.


Botoks yaptırmak günah mıdır?


Botoks bir ameliyat değildir lakin kişinin cildine güzelleşmek adına yaptırdığı bir müdahaledir. Yaşlı birini genç göstermek için yapılan botoks caiz değildir.


Cinsiyet değiştirme ameliyatı olmak günah mı?


Bir insanın yaratılışındaki kimliği cinsiyeti belirler. Cinsiyeti değiştirmek caiz değildir. Kaldı ki erkeklik organını kestirmek, göğüslere silikon takmak, dudakları protezle şişirmekle cinsiyet değişmez.


Organ nakli ve estetik görünüm ile ilgili yapılan işlemler hakkında bu konumda bilgi vermeye çalıştım. Organ nakli yapılmasının, kişinin organlarını bağışlamasının dinimizce bir sakıncası yoktur ve caizdir. Organ bağışı yaparak organ bekleyen birçok hasatanın yaşamasına vesile olursunuz. Toprakta çürüyecek olan organın bir başkasını yaşatması kadar güzel bir şey var mıdır? Selam ve dua ile..
 
Benim burnum çok büyük ve kemikli. Görüntü açısından çok üzülüyorum. Sosyal hayatımı bu durum olumsuz etkiliyor. Ve bende öz güven eksikliğine neden oluyor. Burnumu estetik ameliyat yaptırmak istiyorum ama bir yandan da Allahtan korkuyorum. Bazı yerlerde caiz bazı yerlerde caiz değil diye okudum. Sizinde fikrinizi almak istiyorum. Bana estetik ameliyatın caiz olup olmadığı hakkın da bilgi verebilirmisiniz ?