Uzman SühaN
Administrator
Omega -3 nedir , faydaları nelerdir ?
Genel olarak, yağların kötü bir itibarı vardır, bu nedenle tüm yağların kötü olmadığını hatırlatmak gerekir.Üç farklı yağ asidi türü vardır: doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri. Omega-6 ve omega-3 ailelerinden oluşan çoklu doymamış yağ asitleri iyi yağlar olarak kabul edildikleri için son yıllarda büyük ilgi görüyor. Makalemizin devamın da omega -3 yağ ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Omega-3 yağ asitleri inanılmaz derecede önemlidir.Vücudunuz ve beyniniz için güçlü sağlık yararları vardır. Vücudumuz, uygun enzim eksikliğinden dolayı bu yağları üretemediğinden ve büyüme, üreme, görme beyin gelişimi gibi sayısız vücut işlevleri için gerekli olduklarından, onları yemek yoluyla almalıyız. Omega-6 ve omega-3 yağ asitleri bu nedenle topluca esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır. Gerekli besin maddeleri, A vitamini, C vitamini, çinko veya esansiyel yağ asitlerinin eksikliği bir takım hastalıklara neden olabilir.
Omega-6 yağ asitleri hangi gıdalarda bulunur?
Omega-6 yağ asidine linoleik asit adı verilir ve mısır, aspir, susam, soya fasulyesi ayçiçek yağı gibi hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunur.
Omega-3 yağ asitleri hangi gıdalarda bulunur?
Diyetlerimizde iki büyük omega-3 yağ asidi türü vardır: bitki temelli kaynaklarda bulunanlar ve balık gibi deniz ürünlerinde bulunanlar. Diyetimizdeki diğer omega-3 yağ asidi türü, uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri olarak adlandırılır.
Alfa-linolenik Asit
Bu bitki esaslı omega-3 yeşil, yapraklı sebzeler, keten tohumları, chia tohumu ve kanola, ceviz ve soya yağlarında bulunur
Hangi gıdalar omega-3 ü sağlıyor?
Omega 3 ler bazı gıdalarda doğal olarak bulunmakta ve bazı güçlendirilmiş gıdalara eklenmektedir . Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli gıdalar yiyerek yeterli miktarda omega-3 alabilirsiniz:
Balıklar ve diğer deniz ürünleri (özellikle soğuk suda yağlı balıklar, somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi)
Fındık ve tohumlar (keten tohumu, chia tohumları ve ceviz gibi)
Bitki yağları (keten tohumu yağı, soya yağı ve kanola yağı gibi)
Güçlendirilmiş gıdalar yoğurt, meyve suları, süt, soya içecekleri ve bebek mamaları gibi
Birçok çalışma sağlıklı bir yeme düzeninin parçası olarak yağlı balıkların ve diğer tür deniz ürünlerini tüketmenin , kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ve birçok kalp sorunundan korunmanıza yardımcı olduğunu göstermektedir. Gıdalardan daha fazla EPA veya DHA alımı, örneğin,trigliserid düzeylerini düşürür. Gebelik ve emzirme dönemlerde haftada 8 ila 12 gram balık ve diğer deniz ürünlerinin tüketilmesi bebeğinizin sağlığını iyileştirebilir. Bazı araştırmalar,Alzheimer hastalığı,bunama ve bilişsel işlev ile ilgili diğer sorunları geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca omega 3 takviyeleri alanlarda görme problemlerinin daha az olduğu gözlemlenmektedir.
Kalp hastalığı ve felc dünya çapında önde gelen ölüm nedenleri olmakla birlikte , balık bakımından zengin diyet yiyen toplumlar , en azından kısmen yüksek omega-3 tüketimine bağlı olarak bu hastalıkların durumlarını oldukça düşük oranlarda göstermektedir. Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin iltihaplanmayı azalttığını ve kalp hastalığı, kanser ve artrit gibi kronik hastalıkların riskini azalttığını gösteriyor. Omega-3 yağları, kalp sağlığını ve ruh halini iyileştirmek için gösterilen besleyici bir enerji santralidir. Gebelik sırasında annelerinden yeterli miktarda omega-3 yağ asidi almayan bebekler görme ve sinir problemleri geliştirme riski altındadır. Omega-3 yağ asit eksikliğinin belirtileri, yorgunluk, zayıf hafıza, kuru cilt, kalp problemleri, ruh hali dalgalanmaları veya depresyon ve zayıf dolaşım içerir.
Omega-3 yağ asitlerinin kardiyovasküler hastalıktaki rolü iyi bilinmektedir. Kalp rahatsızlığını önlemeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biri doymuş yağda düşük bir diyet yemek ve tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan (omega-3 yağ asitleri dahil) zengin gıdaları tüketmektir. Şeker hastalığı olan kişiler genellikle yüksek trigliserit ve düşük HDL düzeylerine sahiptir. Balık yağından elde edilen Omega-3 yağ asitleri, trigliseritleri ve apoproteinleri düşürebilir . Bazı çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki kalsiyum düzeylerini yükselttiği görülmüştür. Omega 3 ün aynı zaman da depresyona iyi geldiği söyleniyor. Birçok çalışma, reçeteli antidepresanların yanı sıra omega-3 yağ asitleri kullanan kişilerin, tek başına antidepresanlar kullananlara kıyasla semptomlarda daha fazla iyileşme sağladığını gösteriyor.
Omega 3 aynı zaman da menstrüel ağrıları da gideriyor. Omega 3 ün aynı zamanda astım, bipolar bozukluk,şizorfreni, kolon kanseri, meme kanseri İnflamatuar bağırsak sendromu gibi bir çok hastalığı önlediği söylenmektedir.Omega-3, günümüzde en önemli besin elementleri arasındadır. Görüldüğü üzere omega 3 ün genel sağlımız üzerinde bir çok faydası vardır. Diyetinizden yeteri kadar omega 3 aldığınız dan emin olun. Omega 3 takviyeleri almadan önce de mutlaka hekime danışın. Özetle, haftada en az iki kez balık yemeyi unutmayın ve diyetinize omega-3 bakımından zengin bitki kaynaklarını (keten tohumları, chia tohumları ve ceviz gibi) düzenli olarak dahil edin.
Omega-3 yağ asitleri inanılmaz derecede önemlidir.Vücudunuz ve beyniniz için güçlü sağlık yararları vardır. Vücudumuz, uygun enzim eksikliğinden dolayı bu yağları üretemediğinden ve büyüme, üreme, görme beyin gelişimi gibi sayısız vücut işlevleri için gerekli olduklarından, onları yemek yoluyla almalıyız. Omega-6 ve omega-3 yağ asitleri bu nedenle topluca esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır. Gerekli besin maddeleri, A vitamini, C vitamini, çinko veya esansiyel yağ asitlerinin eksikliği bir takım hastalıklara neden olabilir.
Omega-6 yağ asitleri hangi gıdalarda bulunur?
Omega-6 yağ asidine linoleik asit adı verilir ve mısır, aspir, susam, soya fasulyesi ayçiçek yağı gibi hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunur.
Omega-3 yağ asitleri hangi gıdalarda bulunur?
Diyetlerimizde iki büyük omega-3 yağ asidi türü vardır: bitki temelli kaynaklarda bulunanlar ve balık gibi deniz ürünlerinde bulunanlar. Diyetimizdeki diğer omega-3 yağ asidi türü, uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri olarak adlandırılır.
Alfa-linolenik Asit
Bu bitki esaslı omega-3 yeşil, yapraklı sebzeler, keten tohumları, chia tohumu ve kanola, ceviz ve soya yağlarında bulunur
Hangi gıdalar omega-3 ü sağlıyor?
Omega 3 ler bazı gıdalarda doğal olarak bulunmakta ve bazı güçlendirilmiş gıdalara eklenmektedir . Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli gıdalar yiyerek yeterli miktarda omega-3 alabilirsiniz:
Balıklar ve diğer deniz ürünleri (özellikle soğuk suda yağlı balıklar, somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi)
Fındık ve tohumlar (keten tohumu, chia tohumları ve ceviz gibi)
Bitki yağları (keten tohumu yağı, soya yağı ve kanola yağı gibi)
Güçlendirilmiş gıdalar yoğurt, meyve suları, süt, soya içecekleri ve bebek mamaları gibi
Birçok çalışma sağlıklı bir yeme düzeninin parçası olarak yağlı balıkların ve diğer tür deniz ürünlerini tüketmenin , kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ve birçok kalp sorunundan korunmanıza yardımcı olduğunu göstermektedir. Gıdalardan daha fazla EPA veya DHA alımı, örneğin,trigliserid düzeylerini düşürür. Gebelik ve emzirme dönemlerde haftada 8 ila 12 gram balık ve diğer deniz ürünlerinin tüketilmesi bebeğinizin sağlığını iyileştirebilir. Bazı araştırmalar,Alzheimer hastalığı,bunama ve bilişsel işlev ile ilgili diğer sorunları geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca omega 3 takviyeleri alanlarda görme problemlerinin daha az olduğu gözlemlenmektedir.
Kalp hastalığı ve felc dünya çapında önde gelen ölüm nedenleri olmakla birlikte , balık bakımından zengin diyet yiyen toplumlar , en azından kısmen yüksek omega-3 tüketimine bağlı olarak bu hastalıkların durumlarını oldukça düşük oranlarda göstermektedir. Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin iltihaplanmayı azalttığını ve kalp hastalığı, kanser ve artrit gibi kronik hastalıkların riskini azalttığını gösteriyor. Omega-3 yağları, kalp sağlığını ve ruh halini iyileştirmek için gösterilen besleyici bir enerji santralidir. Gebelik sırasında annelerinden yeterli miktarda omega-3 yağ asidi almayan bebekler görme ve sinir problemleri geliştirme riski altındadır. Omega-3 yağ asit eksikliğinin belirtileri, yorgunluk, zayıf hafıza, kuru cilt, kalp problemleri, ruh hali dalgalanmaları veya depresyon ve zayıf dolaşım içerir.
Omega-3 yağ asitlerinin kardiyovasküler hastalıktaki rolü iyi bilinmektedir. Kalp rahatsızlığını önlemeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biri doymuş yağda düşük bir diyet yemek ve tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan (omega-3 yağ asitleri dahil) zengin gıdaları tüketmektir. Şeker hastalığı olan kişiler genellikle yüksek trigliserit ve düşük HDL düzeylerine sahiptir. Balık yağından elde edilen Omega-3 yağ asitleri, trigliseritleri ve apoproteinleri düşürebilir . Bazı çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki kalsiyum düzeylerini yükselttiği görülmüştür. Omega 3 ün aynı zaman da depresyona iyi geldiği söyleniyor. Birçok çalışma, reçeteli antidepresanların yanı sıra omega-3 yağ asitleri kullanan kişilerin, tek başına antidepresanlar kullananlara kıyasla semptomlarda daha fazla iyileşme sağladığını gösteriyor.
Omega 3 aynı zaman da menstrüel ağrıları da gideriyor. Omega 3 ün aynı zamanda astım, bipolar bozukluk,şizorfreni, kolon kanseri, meme kanseri İnflamatuar bağırsak sendromu gibi bir çok hastalığı önlediği söylenmektedir.Omega-3, günümüzde en önemli besin elementleri arasındadır. Görüldüğü üzere omega 3 ün genel sağlımız üzerinde bir çok faydası vardır. Diyetinizden yeteri kadar omega 3 aldığınız dan emin olun. Omega 3 takviyeleri almadan önce de mutlaka hekime danışın. Özetle, haftada en az iki kez balık yemeyi unutmayın ve diyetinize omega-3 bakımından zengin bitki kaynaklarını (keten tohumları, chia tohumları ve ceviz gibi) düzenli olarak dahil edin.