Obezite kısırlık yaparmı ?

Uzman SühaN

Administrator
Obezite kısırlık yaparmı ?
Obezite, dünya çapında milyonları etkileyen yükselen bir salgındır. Obezite ayrıca bir kadının gebelik dönemini sürdürme kapasitesini önemli ölçüde etkiler. Obezitenin şiddeti ve yağ dokusunun dağılımı, kadın üreme sistemini etkileyen önemli faktörlerdir. Obezite, kombine genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanır . Yüksek veya düşük olan bir vücut kitle indeksi , kadınlarda gebelik elde etme olasılığının azalmasıyla ilişkilidir. Vücut kitlesi adet bozukluğuna ve anovülasyona neden olarak üremeyi etkiler. Obezite, üreme döngüsünü bozulmuş estrojen metabolizması ile etkilemektedir. Obezitenin kadın üreme işlevini etkilediği mekanizma bu makalede tüm detayları ile ele alınmaktadır..









Obezitenin doğurganlık ve gebelik sonuçları üzerindeki olumsuz etkileri ezici ve tartışılmazdır. Obezite, kadınlarda polikistik over sendromu (PKOS) ile yakından ilişkilidir. Obez kadınlar ayrıca diyabet ve insülin direncine özellikle duyarlıdır. PCOS ve obezite olan kadınlar genellikle düzensiz adet döngüsüne ve kısırlığa sahiptir, çünkü genellikle yumurtlamazlar. Doğurganlık ilaçları veya in vitro fertilizasyon (IVF) tedavileri ile bile, gebelik oranları obeziteden olumsuz yönde etkilenmektedir . Obezite ayrıca IVF tedavisi gören kadınlar için daha fazla risk oluşturmaktadır. Obezite sorunu çözülebilir, ancak motivasyon, danışmanlık ve davranış değişikliği gerektirir.



Kadınlarda obezite ve doğurganlık



Kadınlarda obeziteden kaynaklanan doğurganlık sorunları şunlardır:


Düzensiz adet döngüsü

Yumurtlama ile ilgili sorunlar

Artan androjen seviyeleri

Polikistik over sendromu (PCOS)

Düşük Riski nin artması

Yardımlı üreme teknolojileri ile azalan başarı oranları





Obezite insülin direncine yol açar



Obezite söz konusu olduğunda , tehlikeler hakkında her şeyi okudunuz. Kalp hastalığı, diyabet, sırt ve eklem sorunları ve diğer pek çok durum için risk artışı olduğunu biliyorsunuz.Ama bilmeyeceğiniz bir şey var: Aşırı kilo, hamile kalma şansınızı azaltabilir. Obezitenin doğurganlığınız üzerinde birtakım farklı etkileri vardır . Obezite ile gelen hormonal dengesizlik genellikle insülin direncine yol açar . Bu diyabet yolunda önemli bir risk faktörüdür - fakat aynı zamanda doğurganlığınızı da etkiler ve anormal adet dönemleri yaratabilir. İnsülin direnci, vücudunuzun düzgün bir şekilde yumurta üretmediği anovülasyona yol açabilir .




Obezite doğal ve yardımlı gebelikleri etkiler



Obezite, doğal yollarla ya da in vitro fertilizasyon (ÜF) gibi üreme teknolojileri ile olsun, hamile kalmayı daha zorlaştırır. Ayrıca düşük yapma riskinizi de artırır . Bu sorun, yukarıda belirtilen hormonal sorunlardan veya vücudunuzun kalitesiz yumurta üretmesinden kaynaklanabilir.



Obezite eşinizin doğurganlığını da azaltır.



Obezite ve infertiliteye odaklanmanın çoğu kadın üzerinde olmasına rağmen, kesinlikle erkekleri de etkilemektedir . Erkekler için, obezite, infertiliteye yol açabilen testosteronda bir düşüşe yol açar. Bunun üzerine, obez erkekler arasında erektil disfonksiyon daha yüksek oranda gerçekleşir .


Obezite ve komplike gebelikler



Obezite, gebelikte preeklampsi adı verilen yüksek kan basıncı veya ağır vakalarda eklampsi gibi yaygın gebelik komplikasyonlarına yol açar.Obezite ve ilgili insülin direnci de hamilelik veya gestasyonel diyabet sırasında diyabet sorumludur.




Obezite ve düşük



Obezite düşük yapma oranını artırır ve obez kadınlar arasında başarılı gebelik oranlarını azaltır. Bu da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı olabilir: -




Kötü yumurta veya yumurta kalitesi



Özellikle insülin direncine bağlı olarak döllenmiş yumurtanın rahim üzerine kusurlu implantasyonu veya alınması
Hamileliği sürdürmede yardımcı olan bozulan ve değişen hormon seviyeleri


Kilo verdiğinizde, hormonal dengesizlikler ve obezitenin diğer etkileri azalmaya başlar. Kilo verme planında yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzla konuşun. Ancak, düzenli egzersiz, azaltılmış porsiyon boyutları ve daha sağlıklı gıda seçenekleri gibi olumlu yaşam tarzı değişikliklerini birleştirerek sağlıklı bir yoldan başlayabilirsiniz .


Obezitenin neden olduğu diğer cinsel sağlık sorunları ile birlikte infertilite, tedavi için yardımcı üreme tekniklerinin gereksinim duyduğu rahatsızlık ve başarısızlığa yol açan önemli bir konudur.Obezite ve üreme sorunları arasındaki en iyi bağlantılardan biri obezite ve infertilite arasındaki bağlantıdır. Obezite, doğal gebe kalma döngülerinde başarılı hamilelik oranlarını azaltır.Çalışmalar, obez kadınlarda anovulasyonda, altta yatan nedenin büyük olasılıkla polikistik over sendromuna (PCOS) bağlı olduğunu göstermektedir. PCOS, şişmanlık, akne, yüksek kolesterol düzeyi ve insülin direnci gibi yüksek erkek hormonu salgılanmasının belirtileriyle birlikte obezite veya aşırı kilo ile ilişkilidir.


Obezite infertilite için giderek artan bir neden haline gelmektedir .Obezitenin hem erkekler hem de kadınlar üzerinde olumsuz etkileri vardır. Erkeklerde fazla kilo, testosteron düzeylerinin azalmasına, erkeklerin yorgun hissetmelerine ve libidolarını kaybetmelerine neden olabilir. Obezite de azalmış sperm üretimine neden olabilir. Obezitenin kadın bedeninde yarattığı korkunç senaryoya rağmen, vücut ağırlığının sadece % 5 lik bir ılımlı kilo kaybı durumu zaten tersine çevirebilir. İnfertilite yaygın bir durum olmasına rağmen, kaynağını sabitlemek çoğu zaman zordur. Erkekler ve kadınların her birinin infertiliteye katkıda bulunabilecek risk faktörleri olabilir ve bu risk faktörleri genetik, çevresel veya yaşam tarzı ile ilişkili olabilir. Hem erkek hem de kadınlarda infertilite için en yaygın ve iyi belgelenmiş risk faktörlerinden biri obezitedir.


Aşırı kilolu olmak, hem kadın hem de erkekler için üreme süreçlerini etkileyen anormal hormon sorunlarına yol açabilir. Aşırı kilo nedeniyle anormal hormon sinyalleri ovulasyonu ve sperm üretimini olumsuz yönde etkiler. Kadınlarda, düzensiz ovülasyona neden olabilecek aşırı insülin üretilmesine neden olabilir. Ayrıca obezite, aşırı insülin üretimi ve polikistik over sendromu (PCOS) olarak bilinen infertilite durumu arasında bir bağlantı vardır. Erkeklerde hormon düzensizlikleri, sperm üretimini engelleyen testislerin uyarılmasını etkiler. Fazla yağ aslında erkek hormonu, testosteronun östrojene dönüşmesine neden olur ve bu östrojenler testis stimülasyonunu azaltır.

Obezite genellikle tek faktörden kaynaklanmaz, ancak bir kişinin genetik yapısı durumu geliştirme olasılığını etkileyebilir. Obezitenin yükselişine en önemli katkının, teknolojik gelişmelerin sonucu olarak modern toplumda görülen davranış ve ortamdaki değişimler olduğu düşünülmektedir. Özellikle, fiziksel aktivite seviyelerindeki azalma , hastalığın gelişiminde önemli bir faktör olarak ortaya konmuştur.Bir çok sağlık durumu obezite ile ilişkilidir. İyi bilinen koşullar arasında tip 2 diyabet , koroner kalp hastalığı ve uyku apnesi bulunur . Ancak obezite, hem erkek hem de kadınların doğurganlığını, ovülasyon ve genel cinsel işlev bozukluğu ile ilgili sorunlara katkıda bulunarak etkileyebilir .
 
Teyzemin çocuğu olmuyordu eşiyle birlikte doktora gittiler hiç bir sorun saptanmadı fakat teyzem aşırı kiloluydu. Doktor zayıflamasını önerdi fazla kilolarından kurtulduktan sonra teyzem hamile kaldı şimdi ikizleri var. Obezitenin böylece kısırlığa neden olduğunu öğrenmiş olduk.