Konuya cevap cer

İdrar torbasının normal işlevi, idrarı eşgüdümlü, kontrollü bir şekilde depolamak ve atmaktır. Bu eşgüdümlü faaliyet merkezi ve periferik sinir sistemleri tarafından düzenlenir. Nörojenik mesane, bir kişinin beyin, omurilik veya sinir koşullarından ötürü mesane kontrolünden yoksun olduğu bir sorundur. Nörojenik mesane,nörojenik mesane nedir,nörojenik mesane nedenleri,nörojenik mesane belirtileri,nörojenik mesane tedavisi,nörojenik mesane ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


[ATTACH=full]74340[/ATTACH] 



Mesanede sürekli idrar varmış gibi basınç hissi





Nörojenik mesane, beyin, omurilik veya sinir probleminden ötürü mesane kontrolünden yoksun kişilerde verilen bir takım idrar koşullarına verilen addır. Bu sinir hasarı, multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı veya diyabet gibi hastalıkların bir sonucu olabilir. Aynı zamanda beyin veya omurilik enfeksiyonu, ağır metal zehirlenmesi, inme, omurilik yaralanması veya büyük pelvik cerrahi neden olabilir. Spinal bifida gibi omurilik sorunları ile doğan insanlar da bu tür bir mesane problemine sahip olabilirler.


Nörojenik mesaneye sebep olan durumlar


Spina bifida (myelomeningosel) : Bu bozukluk gebeliğin ilk ayında fetus omurgası tamamen gelişmediğinde ortaya çıkar. Miyelomeningoseli doğan bebekler genellikle felce veya zayıflığa sahiptir ve mesane nasıl etkilediğini etkiler.

Sakral agenezi : Alt omurganın bir kısmının eksik olduğu bir durumdur.

Serebral felç : Serebral felç, kişinin vücut hareket ve duruşunu kontrol etme yeteneğini zayıflatan kronik  uzun süreli hastalıktır. Bu bozukluklar beynin motor bölgelerinde hasara neden olur. Serebral felce neden olan sorun, bebek hala rahimdeyken veya doğumdan sonra ortaya çıkabilir. .



Çeşitli tıbbi durumlar aşağıdakileri içeren nörojen mesaneye neden olabilir:


İnme

Parkinson hastalığı

Çoklu skleroz

Omurilik yaralanmaları

Omurilik cerrahileri

Erektil disfonksiyon

Travma / kazalar

Santral sinir sistemi tümörleri

Ağır metal zehirlenmesi



Nörojenik mesanenin belirtileri nelerdir?


Nörojenik mesanenin en yaygın belirtisi idrara çıkışı kontrol edememektir. Diğer semptomlar şunları içerir:


Zayıf  bir idrar akışı

Sık idrara çıkma 

Aniden gelen idrar hissi  

Ağrılı idrara çıkma


Nörojenik mesane nasıl teşhis edilir?


Ürodinamik çalışmalar : Bu mesane fonksiyon testleri mesanenin ne kadar idrar tutabileceğini , mesane içindeki basıncı, idrarın ne kadar iyi aktığını ve mesanenin dolduğunda ne kadar boşaldığını ölçer. Vücudun bu kısımlarındaki kasların ve sinirlerin düzgün çalışıp çalışmadığını görmek için üretranın (idrarın geçtiği boru) veya rektumun yakınında ciltte özel sensörler yerleştirilebilir.

Sistoskopi : Doktor, küçük bir teleskop kullanarak (sistoskop) mesane ve üretranın iç kısmını incelemek için bu prosedürü uygulayabilir.

Röntgen filmleri

Bilgisayarlı tomografi (BT)

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)


Nörojenik mesane nasıl tedavi edilir?


Nörojenik mesane için başlıca tedaviler şunlardır:


Yaşam tarzı değişiklikleri : Mesaneyi tahriş edebilecek bazı gıdalar veya içeceklerden kaçınmayı içerebilir . Bunlara kahve, gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler ve narenciye gibi bazı kafeinli içecekler dahildir. Kilo vermek, mesanedeki stresini azaltabilir. 

İleal kanal : İnce bağırsağın bir kısmı idrar stoması yapmak için kullanılır. Bu stoma vücudun dışına tutturulmuş bir torbaya boşaltır

Mesane genişletme  : Bağırsak segmentlerinin (sigmoid kolon) çıkarıldığı ve mesanenin duvarlarına tutturulduğu bir ameliyattır. Bu mesane iç basıncını azaltır ve idrar depolamak için yeteneğini artırır

Kesikli aralıklı kateterizasyon (CIC) : Kateterler idrar boşaltmak için idrar yolundan ve mesaneye sokulabilen ince, esnek tüplerdir.


Nörojen mesane, idrar yollarını yöneten sinirlerin hasar görmesinden kaynaklanan mesane fonksiyonunun bozulmasıdır . Çeşitli sinirler mesane alanında birleşir ve üriner sistem kaslarını kontrol altına almaya yarar; bunlar arasında, idrarı serbest bırakana kadar idrar tutmak için üretranın çevresinde sıklıkla bir halka oluşturan sfinkter kasları bulunur.Çeşitli faktörler bu sinirlere zarar verebilir ve üriner inkontinansa neden olabilir. Bazı vakalarda, mesaneye spontan sinir uyarıları, spastik, beklenmedik mesane kasılmalarını tetikler ve bazen büyük miktarda idrarı yanlışlıkla boşaltır.Tekrarlayan idrar kaçırma tecrübeniz varsa ya da idrar yapamıyorsanız mutlaka hekime görünün. Sağlıklı günler diliyoruz.


Geri
Üst