Bu konu; nöbet şekeri hakkında bilgi vermektedir
Çocukluğumu hatırlatan nöbet şekeri aslında vücudumuza en faydalı olan şeker türü meleklerim. Daha az işlem görerek doğallığını çoğunlukla koruyan nöbet şekeri bu yüzden birçok konuda bizim yardımcımız oluyor. Nönet şekeri yemeği seven meleklerim buyurun şimdide faydalarını öğrenelim
Şifalı bitkilerde tatlandırıcı olarak kullanılır.
Asıl şekerdir, toz ve kesme şeker vb. şekerler, nöbet şekerinden yapılır.
Ağız yaraları için, gün boyu devamlı ağızda emilir.
Şifalı çaylara katılması; o çayın şifasını yükseltir.
Ağızda çıkan
aft denen yaralara karşı bir numaralı ilaçtır.
Dr. Ender Saraç ses kısıklığı, ses açma, Sesi kuvvetlendirme için nöbet şekerini (kaya şekeri) öneriyor. Nöbet şekeri, sesi açan ideal ve doğal bir maddedir.
Nöbet şekerinin faydaları:
Kaya şekeri, sesi kuvvetlendirip es kısıklığına çok iyi gelen bir ilaçtır..
Özellikle emilme şeklinde tüketilmeli böylece vücudun hararetini alır.
Ayrıca kaya şekerinin ses açıcı özelliği kuvvetlidir.
Su ve şeker kazanda ısıtılarak karıştırılır. Hafif kıvama gelince kesilmesi için bir çorba kaşığı krem tartar atılır. Eriyik tam kıvamını alınca etrafı 4-5 sıra delikli ve bu deliklerden karşılıklı pamuk ipliği geçirilmiş bir kazana boşaltılır. Sonra kazanın etrafı (delikler) alçı ile kapatılır. Kazanın ağzına mukavva örtülür, üstüne çuval atılarak kapatılır ve ılık bir yerde soğutulur. nöbet şekeri adı <nöbet> denen bu işlemden gelmektedir. Anadolu'da eskiden soğutma işi gübre içinde yapılırdı. Kazanın soğutulması 1 hafta sürer. Bu süre içinde şeker, kristalizasyona uğrar ve iplerin etrafına sucuk görünümünde yapışır; bir kısmı da dibe çöker. İpler kesilir ve 20-30 cm.lik uzunlukta çubuklar halinde çıkarılır.
( kaynak: meydan larousse )