Nazar boncuğu takmanın dinimizce hükmü nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Nazar boncuğu takmanın dinimizce hükmü nedir?
nazar boncuğu takmak harammı ,nazar boncuğu takmak günahmı,nazar boncuğu takmak helalmi harammı hakkında bilgiler


Sual: Nazar boncuğu takmak caiz midir?
CEVAP
Evet caizdir.
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
(Nazar değmemek için tarlaya kemik, korkuluk, hayvan kafası koymak caizdir. Bir kadın tarladaki mahsule nazar değmemesi için ne yapacağını sorunca, Resulullah (Tarlaya hayvan kafası as) buyurur. Bakan, önce bunu görüp tarladaki mahsulü sonra görür.) [Redd-ül Muhtar c.5, s.232 ve 275]


n.jpg




Bizzat nazar boncuğu veya hayvan kafası nazarı önlemez. Nazarı önleyen Allahü teâlâdır. Bakan kimse önce bunları görünce, gözlerinden çıkan zararlı şualar bunlara isabet eder. Nazarın gerçek olduğu âyet-i kerime ile sabittir. Hadis-i şerifte de (Nazar haktır) buyuruldu. (Müslim)

Erkek çocuğa
Sual: Erkek çocuklara da altın nazarlık takmak caiz midir?
CEVAP
Altını nazarlık olarak takmak caiz, süs olarak takmak caiz değildir. Maşallah yazılı altını, çocuğun yastığına veya beşiğine dikmek veya takmak, çok iyi olur. Nazarlık olduğu için üstüne de takmak caizdir.
Nazar boncuğu takmak haramdır
Nazar boncuğunu takmak kesinlikle haramdır. Cahiliye döneminden devam eden anlamsız bir adettir.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyuruyor: "Allah, nazar boncuğunu takan kimsenin işini tamamlamasın.” (Halil Gönenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar)
Nazar boncuğunu takmak istemenin nedeni süs niyetine de olsa takmanın kesinlikle haram olduğunu belirtmiştik. Haram olan bir şey hangi niyetle yapılırsa yapılsın insanı günahkâr eder.
Resulullah (asm) buyuruyor ki:
“Şüphe yok ki, afsun yapmak, nazar boncuğu takmak, büyü yapmak (Bu saydıklarımızın etkisinin var olduğuna inanmak) Allah'a şerik koşmaktır.” (İmam Suyuti, Camiu-s Sağir)
Peygamberimiz de (asm) nazarlık kullanmayı hoş karşılamamış, bu gibi şeyleri üzerlerine asan kimselerin bey'atlerini kabul etmemiştir. (Nesâî)
 
Geri
Üst