Nasıl iyi bir ebeveyn olunur ?

Uzman SühaN

Administrator
Nasıl iyi bir ebeveyn olunur ?
Hepimiz çocuklarımız için en iyi ebeveyn olmak istiyoruz, fakat çoğumuz bunu başaramaya biliyoruz. İyi bir ebeveyn çocuğun menfaati doğrultusunda kararlar almaya çalışır. İyi bir ebeveynin mükemmel olması gerekmez. Kimse mükemmel değildir. Hiçbir çocuk da mükemmel değildir ; beklentilerimizi belirlediğimizde bunu akılda tutmak önemlidir. Ve yine unutulmamalıdır ki her ebeveyn çocuğuna bir rol model olarak hizmet ediyor. İyi bir ebeveyn olmak kolay değildir . Ebeveynlik kuralları yoktur fakat , sevecen, dürüst, özgüveni yüksek çocuk yetiştirmenize yardımcı olacak bazı yönergeler vardır. Makalemizin devamın da ebeveynlerin çocuklarına nasıl davranması gerektiği ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.



ebevenyn olmak.Jpeg





Bir çocuğunuzun olması için Yaradana minnettar olmalısınız. Bu ayrıcalığa sahip olma şansını bulamayacak kadar çok insan olduğunu bilmelisiniz. Ebeveyn olmak hayatınızda bir çok şeyi değiştirebilir. Bu nedenle çocuk sahibi olduğunuz için asla pişmanlık duymayın bezginlik hissetmeyin.Ve çocuğunuza verebileceğiniz en iyi şeyin sevgi olduğunu unutmayın. Çocuğunuzu davranışlarını geliştirmek , motive etmek için mümkün olduğu kadar sevgi gösterin ve övgüde bulunun. Çocuğunuzun olmasını istediği kişi olun , çocuğunuza saygı gösterin, ona olumlu davranış ve tutum gösterin, çocuğunuzun duygularına karşı empati kurun .


Çocuğunuza erdemli olmayı öğretin

Çocuklarınıza önem verdiğiniz değerleri göstermek ve öğretmek çok önemlidir.( Dürüst olma, adil olma, saygılı olma, sabırlı olma ) Çocuklar, yetişkinlerin bu davranışlarını izleyip taklit ediyor , bu değerleri kendileri için modelleyin. İnancınız ne olursa olsun, onları anlayabilecekleri şekilde çocuklarınıza öğretin. Bunları yaparak, hayatlarını boyunca çocuğunuza rehberlik edecek önemli bir temel atıyorsunuz. Küçük çocuklar için sabırlı ve tutarlı olmanız gerekir; bazı şeyleri tekrar tekrar ifade etmeniz gerekebilir.


Çocuklara nasıl davranacaklarını ve konuşmaları gerektiğini gösterin


Çocuklar ebeveyn olarak yaptığımız her şeyi izlemektedir. Çocuklarınızın içinde görmek istediğiniz davranış türlerini modelleyin. Çocuklarınızı uygunsuz davranırken yakaladığınızda onlara kendileri için model oluşturarak farklı bir oyun tarzı gösterin. Davranışlarını onlarla tartışın ve görmek istediğiniz davranışlar dan örnekleri verin. Buna ek olarak, bazı davranışların neden uygun olmadığını tartışın.






iyi ebevenyn.jpg





Makul beklentileri belirleyin


Çocuklar onlardan neyin beklendiğini bilmek ister, bu nedenle tutarlılık önemlidir. Çocuklar, beklentiyi bildiklerinde rahat hissedeceklerdir. Aynı şekilde, çocukların nasıl davranmasını beklediğiniz konusunda tutarlı olmaya çalışın. Çocuklara doğru davranışı göstermek, ebeveynliğin önemli bir parçasıdır. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak beklentilerinizi tartışabilirsiniz. Ancak gerçekçi olun ve çocuğunuzun farklı yaşlarda neler yapabileceğini öğrenin. Örneğin, küçük çocuklar talimatları net bir şekilde anlayamayabilir, bu nedenle onlara modelleme yapmanız veya taleplerinizi iletmeniz gerekebilir. İletişim de önemlidir. Örneğin, "Odan çok karışık" demek yerine , "Odanı birlikte temizleyelim ve sana bunu nasıl yapman gerektiğini göstereceğim" diyebilirsiniz. Küçük çocuklar sınırlı bir dikkat süresine sahiptir, bu sınırı zorlamayın.


Çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın !


Çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamak büyük hata dır. Her çocuğun benzersiz ve özel olduğunu unutmayın. Bir çocuğun kendi hayalleri ve hırsları olabilir ve onların isteklerine saygı göstermek anne babanın görevidir. Bir çocuğu aşağılamak, başkaları ile kıyaslamak, çocuğun öz güvenini yitirmesine nedne olabilir. Dolayısıyla, çocuklarınızı oldukları gibi kabul etmek saygı göstermek önemlidir.

Çocuklar günlük yaşamlarında ebeveynlerini gözlemleyerek davranışları geliştirirler. Çocuğunuza karşı öğretmen veya antrenör olarak rolünüzü görün. Nasıl davrandıklarını detaylı olarak gösterin. Onlara davranışlarını uygulamalarını sağlayın. Onlara yapıcı eleştiri ile birlikte cesaretlendirin. Çocuğunuzu davranışlarını geliştirmek için motive etmek için mümkün olduğu kadar ödül ve övgü kullanın.


Çocuğunuzun kanatlarını kesmeyin


Çocuğunuzun hayatındaki görevi bağımsızlığı kazanmaktır. Bu nedenle özgür davranmasına izin verin. Bırakın odasını dağıtsın, üstünü kirletsin yaramazlık yapsın. Her bir deneyim onu geliştirecektir.


Her şeyi düzeltmeye çalışmayın


Hatalar bir olumsuzluk olarak görülse de aslında kişiyi deneyimlendirir, güçlendirir ve daha sağlam adımlar atmasını sağlar. Bu nedenle çocuğunuz hata yaptığı zaman hatasını düzeltemeye çalışmayın.

Çocuğunuz size bir şeyler sorduğu zaman geçiştirmeyin. Ona cevap verin. Sürekli yanıt veren ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar daha iyi duygusal gelişim, sosyal gelişme ve zihinsel sağlık sonuçları elde etme eğilimindedir. Çocuklarınızın büyümenin farklı evrelerinde nasıl geliştiğini anlamak için zaman ayırın. Çocuklarınızdan gerçekçi beklentileriniz olması önemlidir. Ebeveyn olmak zorlayıcı olabilir. Kimse mükemmel değildir. Uygun, saygılı, iyi davranış modellemesi, onlara ne yapacağını söylemekten daha iyi sonuç verir.
 
Ebeveynlik gerçekten büyük sorumluluk gerektiriyor. Günümüzde çocuk eğitmek çok zor. Ailelerimiz birden fazla çocuk büyütürken bizler bir çocuğun idaresini zor sağlıyoruz. Ebeveyn ve çocuk ilişkisi hassas bir denge gerektiriyor. . Ebeveynler çocuklara aynadır yön tabelasıdır. Aileler bu konuda bilinçlenmeli çocuğa en doğru eğitimi sağlamalı. Her bir davranış çocuğun kişiliğine katkıda bulunacaktır. Kendim deneyimli annelerden ve kişisel gelişim kitapların dan faydalanıyorum.
 
Çocukluk dönemindeki sosyal ve kişilik gelişimi, sosyal etkilerin, biyolojik olgunlaşmanın ve çocuğun sosyal dünyayla kendini temsil etmesinin etkileşimi yoluyla ortaya çıkar. Kişisel, Sosyal ve Duygusal Gelişim, hayatta başarının temel taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Çocuğunuzun potansiyelini yerine getirme şansını en üst düzeye çıkarmak için ebeveyn olarak yapabileceğiniz birçok iş var.

Toplumsal ve duygusal gelişimin önemi bir çocuğun hayatının her alanında görülür. Bir çocuğun, kişisel duygularını yönetebilmesi, başkalarının duygu ve ihtiyaçlarını anlaması ve başkalarıyla pozitif etkileşim kurabilmesi için daha sonraki gelişimi için güçlü bir temel oluşturması gerekir. Sosyal ve duygusal gelişimdeki farklılıklar, bir çocuğun doğuştan gelen mizaç, kültürel etkiler, yetişkinler tarafından modellenen davranışlar dan kaynaklanmaktadır. Güçlü, olumlu ilişkiler çocukların güven, empati, merhamet ve doğru ve yanlış duygusu geliştirmelerine yardımcı olur.
 
Geri
Üst