Nahl Süresi 61 de ne demek isteniyor.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Nahl Süresi 61 de ne demek isteniyor.
Eğer Allah, insanları günahlarından, zulümlerinden dolayı cezalandıracak olsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı. Fakat onları belirli bir süre erteler. Ecelleri geldiği zaman onlar ne bir saat geri kalabilirler, ne de öne geçebilirler



NAHL SURESİ 61 DE NE DEMEK İSTENİYOR.jpg



Ayette bildirildiğine göre, insanlar zulüm yaptıklarına göre sınava çekildikleri zaman dünyada hiçbir canlı kenarda kalmayacak. Açıkçası, buraya iman edenler de içerir. Bu durumda hiçbir mü'min kendini hatasız ve günahsız düşünmemeli.


İman edenler de gün boyunca bilerek veya bilmeyerek birçok hatalara yol verebilirler. Aklının, imanının, şuurunun derecesine göre bu hata ve günahlar da arttırıp azalabilir. Fakat hiç bir insan yanlış iş yapmayacağından emin olamaz. Kendini kusursuz ve ideal olarak kabul etmek kendi içinde çeşitli suçlara sebep olacak yanlış düşüncedir. Kuran'da böyle bir kusursuzluk iddiasının fironlara özgü kavram olduğu belirtiliyor.

Mümin insan, imanı ve bundan ileri gelen bilinci da arttıkça kendini masum sayılır etmeye değil, kendi hata ve günahlarını daha iyi fark etmeye başlar. Yaşadığı koşulları daha iyi bildiği, Allah korkusu daha çok arttığı için, bir yandan, hatalarını düzeltmeye, onları tekrarlamamaya çalışıyor diğer yandan ise bilerek veya bilmeyerek yaptığı günahlar için her zaman af diliyor. Bilinçli müminin göstereceği tavır da budur. Ayrıca, af dilemek tüm müminlere emredilmiştir


Birçok Kuran ayetlerinde peygamberlerin çeşitli nedenlerden af dilemelerinden bahsedilir. Aynı anda her hangi suçu etmiş olsalar da, Allah'ın azabını hatırladıkları zaman veya Allah'ın sınavı ile karşılaştıklarında peygamberlerin hemen Allah'tan bağışlanma dilediklerini görüyoruz. Bir ayette de Hz.Peygemberimizin (sav) insanların akın akın dine geldiklerini görünce Allah'a şükür edip bağışlanma dilemesi bildirilir. Bir başka ayette de cennete girecek olan müminlerin övülen özellikleri arasında onların af dilemelerinden bahsedilir. Bilindiği gibi, af dilemek aynı anda günah görüp görmemekden bağlı değildir. Bağışlanma dilemek müminin kulluğunu, Allah karşısındaki aczini, O'nun yardımı olmadan hatta günahtan uzak olmasının da mümkün olmadığını diline getirmesidir. Onun af dilemeye önem vermemesinin temelinde kendi aczini, kusurunun, günahlarının farkında olmamak gibi gaflet ve şuursuzluk dayanır.

Selam ve dua ile..
 
Geri
Üst