Müziğin faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Müziğin faydaları nelerdir ?
müzik,müziğin yararları ve zararları, muzik dinlemenin faydalari ve zararlari, müziğin insan sağlığı üzerindeki etkileri, müziğin insan psikolojisi üzerindeki etkisi

Müzik, insanlık tarihinde çok erken zamanlardan beri tüm dünyada kültürlere dokunmuştur. Gerçek şu ki, dünya üzerinde müziksiz yaşamış tek bir insan kültürü yok! Müziğin sağlığımızı nasıl etkileyebileceğini hiç merak ettiniz mi? Müzik, beyni ve akabinde diğer vücut yapılarını gözlemlenebilir, tanımlanabilir, ölçülebilir ve öngörülebilir şekilde terapötik uygulamalar için gerekli temeli sağlayarak insan davranışını etkiler.Müzik Terapisi yararlıdır çünkü müzik, kişinin bilişsel, duygusal ve fiziksel işlevlerini ve yeteneklerini doğrudan etkileyen tüm beyin süreçlerini ve işleyişini tetikler.Müzik terapisi, önde gelen rehabilitasyon, eğitim ve sağlık programlarında kullanılan temel bir strateji haline gelmiştir.


müzik faydaları.jpg







Çoğu insan için müzik, günlük hayatın önemli bir parçasıdır. Bazı insanlar gün boyu müzik dinliyor ve kendini iyi hissediyor. Çoğumuz bir işle meşgulken mutlaka müzik dinliyoruz. Müzik genellikle ruh halinize bağlıdır. Belirli bir şarkı bizi mutlu, üzgün, enerjik veya rahat hissettirebilir. Müziğin bir kişinin zihniyeti ve refahı üzerinde böyle bir etkisi olabileceğinden, müzik tedavisinin çok sayıda tıbbi durumun yönetiminde kullanılmaya çalışılmasının sürpriz olmaması gerekir..




Araştırmalar , müzik dersleri alan küçük çocukların genellikle daha yüksek akademik performans gösterdiklerini göstermektedir. Bir çalışmada, piyano ya da şarkı söyleme dersleri alan 6 yaşındakilerin IQ ve daha iyi akademik performansları, ders almayan çocuklara göre önemli ölçüde artmıştı.


Çoğu kez aktif müzik terapisi çok çeşitli hastalık veya engelli hastalarda hem motor kontrol hem de duygusal işlevlerin iyileştirilmesi için umut vaat etmektedir. Şizofreniden Parkinson hastalığına kadar, müziksel müdahaleler, anksiyete ya da depresyon gibi belirtileri doğal olarak azaltmaya yardımcı olur. Müzik terapisi stresi azaltmak , depresyonu azaltmak ve diğer olumsuz zihin durumlarını azaltabiliyor.



Müzik türleri, uyandırdıkları nörolojik uyarım türlerinde farklılık gösterir. Örneğin, klasik müziğin rahatlık ve rahatlamaya neden olduğu görülürken, rock müziği rahatsızlığa yol açabilir. Müzik, ağrı eşiğini yükselterek terapötik etkilerini kısmen sağlayabilir.


Müzik, stres seviyelerini düşürme, bilinç durumlarını yükseltme, ruh hallerini değiştirme, farklı zihin durumlarına erişme, beynini geliştirme ve meditasyonda yararlı olma gibi bir dizi sağlık yararına sahiptir.Birçok çalışma, erken yaşlarda müzik eğitiminin çocuğun beynini, sözel becerilerin, iletişim becerilerinin ve görsel becerilerin geliştirilmesine yardımcı olan çeşitli şekillerde uyardığını göstermiştir.



müzik yararları.jpg




Müziğin, iyileştirmede yer alan nörolojik, immün, solunum ve kalp fonksiyonları için yararlı olan stres hormonlarının salınımını olumlu yönde değiştirebileceği söylenmektedir.Müzik, gizli duygusal tepkileri ortaya çıkarmaya ve yaratıcı anlayışları teşvik etmeye yardımcı olan değişmiş bilinç durumlarını üretmek için rehberli görüntüler ile kullanılabilir. Müzik, okuma ve dil becerilerinin geliştirilmesinde çocuklara yardım etmek için sınıfta da kullanılabilir.



Otizm , özellikle iletişim ve sosyal etkileşim alanlarında çok çeşitli gelişim sorunları ile ilişkili bir beyin bozukluğudur.Otizm spektrum bozukluğu olan kişiler genellikle müzik için yüksek bir ilgi ve tepki gösterirler. Bu, sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerinin öğretilmesine ve normal gelişim süreçlerinin oluşturulmasına yardımcı olabilir.


Demans, hastalık veya travma ile ilişkili olanlar gibi beyindeki değişikliklerden kaynaklanabilir . Değişiklikler kademeli veya hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Biliş , düşünme, algılama ve öğrenme eylemidir. Demanstan etkilenebilecek bilişsel işlevler arasında karar verme , yargılama, bellek , mekansal yönelim, düşünme, akıl yürütme ve sözel iletişim yer alır. Alzheimer , demans ve diğer akıl hastalıkları olan yaşlı erişkinlerde müzik terapisinin agresif davranışları azalttığı görülmüştür.Müzik terapisi yaşlı demans hastalarında kalp ve beyin hastalıklarının riskini de azaltabilir.



Müziğin hormonlarımız üzerinde doğrudan bir etkisi vardır; Doğal bir antidepresan olarak bile düşünülebilir. Bunun nedeni, belirli melodilerin beyindeki serotonin ve dopamin (nörotransmiter) salgılanmasına ve böylece mutluluk ve esenlik duygularının artmasına neden olmasıdır.



Depresyon veya depresif bozukluk, bedeni, ruh halini ve düşünceleri içeren bir hastalıktır. Depresyon duygudurum bozukluğu olarak kabul edilir . Depresif yetişkin kadınlarda, müzik terapisi, kalp hızı, solunum hızı, tansiyon ve depresif duygudurumda azalmaya neden olabilir.Sevdiğiniz müziği dinlerken stres hormonu kortizol düzeylerini azaltabilirsiniz. Vücudunuzda, kronik stresin etkilerini ortadan kaldırabilirsiniz.



Uzun süreli uykusuzluk, bireyin yorgun, depresif veya huzursuz hissetmesine neden olabilir, dikkat, öğrenme ve hatırlamada sıkıntı çekebilir ve işte ya da okulda tam olarak performans gösteremez. Daha yaşlı yetişkinlerde, müzik daha iyi uyku kalitesi, daha uzun uyku süresi, daha fazla uyku etkinliği, uykuya dalmak için daha kısa süre, daha az uyku bozukluğu ve daha az gündüz disfonksiyonu ile sonuçlanabilir.


Müzik soyut bir uyarandır. Hayatta kalmak için gerekli olmasa da, birçok kültür ve nesiller boyunca devam etmiştir.. Birçok kişiye zevk katma ve duygularını etkileme yeteneğine sahiptir. Bununla birlikte, faydaları çoğunlukla bireyin algısına bağlıdır. Çok farklı müzik türleri var. Her farklı tür farklı bir etkiye neden olur.
 
Müzik dinlemenin hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği, iyileşme oranını artırdığı kişinin yaşamı üzerinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.Müziğin duygularımızla benzersiz bir bağlantısı vardır ve araştırmalar bunun son derece etkili bir stres yönetim aracı olarak kullanılabileceğini bulmuştur.Araştırmalar , müzik dersleri alan küçük çocukların genellikle daha yüksek akademik performans gösterdiklerini göstermektedir. Müzik dinlemek , kronik stresin etkilerini azaltan kortizol denilen stres seviyesi hormonunu artırmanıza yardımcı olabilir . Bu çok önemli bir bulgu çünkü stres tüm hastalıklarımızın ve hastalıklarımızın% 60 ına neden oluyor. Müzik dinlediğinizde, beyninizde dopamin denilen bir kimyasal açığa çıkarırsınız. Araştırmacılar müziğin bilgiyi daha iyi tanımanıza ve hatırlamanıza yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.Müzik dinleyenler uyku kalitesinde ve depresif belirtilerde azalma yönünde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler göstermiştir.
 
Müzik, neşe, üzüntü ya da korku gibi güçlü duygular hissettirebilir - bazıları bizi harekete geçirme gücüne sahip olduğu konusunda hemfikirdir. Bazı araştırmacılara göre, müzik sağlığımızı ve refahımızı iyileştirme gücüne sahip olabilir.Müziğin potansiyel sağlık yararlarını doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı araştırmalar müzik dinlemenin sağlık üzerinde olumlu etkileri olabileceğini öne sürmektedir.Çalışmalar müziğin dinlenmesinin genel refahın yararına olabileceğini, duyguları düzenlemeye yardımcı olabileceğini ve günlük hayatta mutluluk ve rahatlama yaratabileceğini göstermektedir.Araştırmalar, ritim ve melodinin tekrar eden unsurlarının, beynimizin hafızayı güçlendiren kalıplar oluşturmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.Müzik terapisi aynı zamanda ciddi bir hastalığı olan ve yaşam sonu bakımında olan hastalarda, korku, yalnızlık ve öfke gibi duyguların iletişimini, başa çıkmasını ve ifade edilmesini geliştirmeye yardımcı olmak için kullanılmıştır.
 
Geri
Üst