Mutfakta Su Tasarrufu Yapmanın Yolları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Mutfakta Su Tasarrufu Yapmanın Yolları
Bu sayfa; Mutfakta Su Tasarrufu Yapmanın Yolları haberi hakkında bilgiler vermektedir.


Sevgili melekler, zaman zaman gelen faturalar canımızı sıkabilir. Bunu önlemenin en iyi yolu mutlaka tasarrufa gitmektir. Tasarruf kendi cebiniz kadar, dakikada bir damla su sızdıran bir musluğun yılda 12.500 litre sıu israfı yaptığı düşünülürse, ülke ekononmisini de ilgilendiren önemli bir mecburiyettir. Bu sayfamızda sizlere mutfakta su tasarrufu yapabilmeniz için bazı ipuçları vereceğiz..


su-67.jpg




Mutfakta tüketilen su miktarı evde tüketilen toplam suyun yüzde 10'unu oluşturuyor. Bu yüzden;

- Kirli kaplarınızı elle veya bulaşık makinesinde yıkamadan önce su dolu leğende ıslatınız ve kirleri gevşetin. Kirli kapları akar musluk suyu ile yıkamayın. Leğen içindeki su ve deterjan yardımı ile bulaşıkların kirlerini çıkardıktan sonra musluğu yavaşça açarak çalkalama ve durulama yapın.

- Normal musluklarda dakikada 8-27 litre su tüketilirken düşük akımlı musluk kullanarak su tüketimi yarı yarıya düşürülebilir. Bu musluklara takılan aparatlar pahalı değil.

- Muslukların su damlatmasını önleyin. Dakikada 50-100 damla su akıtan bir musluktan ayda 750-1500 litre suyun ziyan edildiğini unutmayın.

- Sebze ve meyveleri akar musluk suyu ile yıkamayın. Leğenin yarısına kadar su koyun. Sebze ve meyveleri suya koyduktan sonra musluğu yavaşça açınız ve hızlıca yıkamayı yapın.

- Kirli kapları elinizle yıkarken önce kaba kiri fırça ile çıkartın. Leğene ılık/soğuk suyu ve deterjanı koyup deterjanı da köpürttünüz ve musluğu yavaşça açıp kapları hızlıca yıkayınız. Sonra aynı leğene temiz ılık/soğuk su koyarak temizlenmiş kaplarınızı çalkalayınız.

- Direk akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayınız. Böylece günce 30-60 litre su tasarruf edilmiş olur.

- İçme suyu olarak akan musluk suyu yerine sürahi veya buzdolabına konmuş suyu kullanınız.

- Çoğu yiyecekleri pişirmek için az su kullanınız. Pişirdiğimiz kabın kapağı kapalı olmalıdır. Aksi durumda çoğu vitaminlerin ve minerallerin kaçmasına neden olur. Ekstra pişirme için yakıt sarfiyatı olur.

- Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su kullanmayınız. Bu tür gıdaların buzlarını buzdolabının alt gözünde bir gece bekleterek çözebilirsiniz.

- Evlerde suyun yüzde 35 banyoda, yüzde 30 tuvalette, yüzde 20 çamaşır ve bulaşık yıkamada, 10yüzde yemek pişirme ve içme suyu ve yüzde 5 temizlik amacı ile kullanılmaktadır.

- Musluklardan sıcak su sızıntısı fazla su kullanımı ve enerji israfı demektir.
 
Geri
Üst