Mutfakta israfı önleme için ipuçları
israfın önlenmesi sararmış brokoli yenir mi sararan brokoli sararmış sararırsa
Oktay Usta'dan püf noktaları: Mutfakta israfı önlemem için ne yapmalı?
Buzdolabında günlerdir pişirilmeyi beklediği için porsuyup çürüyen
sebzeler, iyi saklanamayan ve nice zamandır sofraya çıkmak için sıra
bekleyen bakliyat çeşitleri, dolaba koymayı unuttuğumuz tencere
yemekleri, bayatlamış ekmekler, sararmış yeşillikler...
Plansız yapılan alışverişler yüzünden çöpe giden her yiyecek, mutfak
bütçesinin kara delikleridir. Özellikle semt pazarlarından haftalık
yapılan alışverişlerde çabuk bozulma ihtimali olan ve ihtiyaçtan fazla
alman sebze ve meyveler israf olabiliyor. Mutfak harcamalarını dengede
tutmak ve kayıpların önüne geçmek için doğru alışveriş ve saklama
yöntemlerinin ipuçlarını, Samanyolu Televizyonu'nda Yeşil Elma
programını sunan ünlü yemek ustası Oktay Aymelek'e sorduk. Toplu
yapılan alışverişlerde gıdaların bir kısmının bozulma ihtimalinin
yüksek olduğuna dikkat çeken Oktay Usta, alman sebzelerin en fazla 2
günlük hesap edilmesini öneriyor. Oktay Usta'nm alışveriş ilkesi: Taze
sebzeleri en fazla iki çeşit ve bir öğünde tükenecek miktarlarda
almak.
İşte Oktay Usta'nın mutfak tavsiyeleri:
Buzdolabına, ıslak sebze meyve koymayın
Meyve ve sebzeleri buzdolabına naylon torbalarda veya saklama
kaplarında koyun. Açıkta kalan yiyecekler diriliğini kaybeder ve dolap
içinde koku oluşturur. Eğer yıkayarak koyacaksanız, mutlaka kurulayın.
Saklama kabının zeminine biriken su, yiyecekleri çürütür.
Mutfaklarda en çok israf olan yiyeceklerden biri de maydanoz, dereotu,
taze nane gibi yeşilliklerdir. Bunları alırken küçük demetleri tercih
edin. Mutlaka buzdolabında saklayın. Islak bir yeşilliği naylon torba
ile buzdolabına koyarsanız birkaç gün içinde yarısı yenmez hale gelir.
Bunun yerine, yeşillikleri kâğıt havluya sararak naylon torbanın
içinde buzdolabına koyun. Bu şekilde birkaç gün daha taze kalabilir.
Her türlü yiyeceği saklamak için vakumlu saklama kaplarından da
yararlanılabilir. Bunlar hava akımını durdurduğu için yiyeceğin taze
kalma süresini uzatır.
En fazla iki çeşit sebze alın
Alışveriş yaparken her şeyden önce ihtiyaçtan fazlasını almamaya
dikkat edin. Taze tüketilmesi gereken ıspanak, brokoli gibi sebzeleri
ve çilek, dut ve benzeri meyveleri az miktarda alın. Ispanak alırken
kuru olanları tercih edin. Islak aldıysanız aynı gün pişirin, hiç
bekletmeyin. Dolapta bir gün de kalsa bir kısmı bozulur. Brokoliyi de
aldığınız gün sofraya getirin. Brokoli dolapta bekledikçe uçlarındaki
minik çiçekler sararmaya başlar, besin değeri de azalır. Özellikle
sebze çeşitlerinde karar verirken ailenin damak tadını gözetin. Pek
sevilmeyen veya ilk defa deneyeceğiniz bir sebze alacaksanız en az
miktarı olsun.
Bakliyatlar için vakumlu kaplar ideal
Evlerde, doğru saklanmadığı zaman bozulabilen yiyeceklerden biri de
bakliyatlar. Kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur gibi kuru gıdalar,
bazen fiyatı daha uygun geldiği için toptan alınabiliyor, ancak
merkezi sistemle ısınan evlerde tükenmeden böceklenme riski oluşuyor.
Her şeyi buzdolabına koyamayacağımıza göre, Oktay Usta'nın bunlar için
önerisi de azar azar satın almak. Halihazırda olanlar da vakumlu
kaplara konularak saklanabilir. Başka bir yöntem de pişirerek
saklamak. Fasulye veya nohutu düdüklü tencerede pişirip, bir öğünlük
paketler halinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu şekilde acil
durumlarda pratik yemek imkânınız da olur.
Haftalık yemek programı yaparak pazara çıkın
Sebze ve meyvelerin en tazesi semt pazarlarında bulunuyor ancak burada
da çok alıp tüketememe riski var. Semt pazarından haftalık alışveriş
yapacaksanız, yemek planını oluşturup öyle çıkın. Bazen satıcılar
hesabı yuvarlak yapmak için isteğinizden fazla vermeye çalışır.
Satıcıyı reddetmek, evde bozulmasından iyidir. Bir defada en fazla iki
tür sebze alın. Ispanak, brokoli gibi çabuk bozulabilecek olanları
aynı gün veya ertesi gün pişirin. Diğer günlere daha dayanıklı olan
pırasa, karnabahar, lahana gibi çeşitleri ayırın. Pırasanın üstünden
bir kat aldığınızda alttan taze kalan kısmı çıkar ama israf olmaması
için çabuk tüketilmesi gerekir. Haftanın son günlerine bakliyat ve et
yemeklerini bırakın.
alıntı
Oktay Usta'dan püf noktaları: Mutfakta israfı önlemem için ne yapmalı?
Buzdolabında günlerdir pişirilmeyi beklediği için porsuyup çürüyen
sebzeler, iyi saklanamayan ve nice zamandır sofraya çıkmak için sıra
bekleyen bakliyat çeşitleri, dolaba koymayı unuttuğumuz tencere
yemekleri, bayatlamış ekmekler, sararmış yeşillikler...
Plansız yapılan alışverişler yüzünden çöpe giden her yiyecek, mutfak
bütçesinin kara delikleridir. Özellikle semt pazarlarından haftalık
yapılan alışverişlerde çabuk bozulma ihtimali olan ve ihtiyaçtan fazla
alman sebze ve meyveler israf olabiliyor. Mutfak harcamalarını dengede
tutmak ve kayıpların önüne geçmek için doğru alışveriş ve saklama
yöntemlerinin ipuçlarını, Samanyolu Televizyonu'nda Yeşil Elma
programını sunan ünlü yemek ustası Oktay Aymelek'e sorduk. Toplu
yapılan alışverişlerde gıdaların bir kısmının bozulma ihtimalinin
yüksek olduğuna dikkat çeken Oktay Usta, alman sebzelerin en fazla 2
günlük hesap edilmesini öneriyor. Oktay Usta'nm alışveriş ilkesi: Taze
sebzeleri en fazla iki çeşit ve bir öğünde tükenecek miktarlarda
almak.
İşte Oktay Usta'nın mutfak tavsiyeleri:
Buzdolabına, ıslak sebze meyve koymayın
Meyve ve sebzeleri buzdolabına naylon torbalarda veya saklama
kaplarında koyun. Açıkta kalan yiyecekler diriliğini kaybeder ve dolap
içinde koku oluşturur. Eğer yıkayarak koyacaksanız, mutlaka kurulayın.
Saklama kabının zeminine biriken su, yiyecekleri çürütür.
Mutfaklarda en çok israf olan yiyeceklerden biri de maydanoz, dereotu,
taze nane gibi yeşilliklerdir. Bunları alırken küçük demetleri tercih
edin. Mutlaka buzdolabında saklayın. Islak bir yeşilliği naylon torba
ile buzdolabına koyarsanız birkaç gün içinde yarısı yenmez hale gelir.
Bunun yerine, yeşillikleri kâğıt havluya sararak naylon torbanın
içinde buzdolabına koyun. Bu şekilde birkaç gün daha taze kalabilir.
Her türlü yiyeceği saklamak için vakumlu saklama kaplarından da
yararlanılabilir. Bunlar hava akımını durdurduğu için yiyeceğin taze
kalma süresini uzatır.
En fazla iki çeşit sebze alın
Alışveriş yaparken her şeyden önce ihtiyaçtan fazlasını almamaya
dikkat edin. Taze tüketilmesi gereken ıspanak, brokoli gibi sebzeleri
ve çilek, dut ve benzeri meyveleri az miktarda alın. Ispanak alırken
kuru olanları tercih edin. Islak aldıysanız aynı gün pişirin, hiç
bekletmeyin. Dolapta bir gün de kalsa bir kısmı bozulur. Brokoliyi de
aldığınız gün sofraya getirin. Brokoli dolapta bekledikçe uçlarındaki
minik çiçekler sararmaya başlar, besin değeri de azalır. Özellikle
sebze çeşitlerinde karar verirken ailenin damak tadını gözetin. Pek
sevilmeyen veya ilk defa deneyeceğiniz bir sebze alacaksanız en az
miktarı olsun.
Bakliyatlar için vakumlu kaplar ideal
Evlerde, doğru saklanmadığı zaman bozulabilen yiyeceklerden biri de
bakliyatlar. Kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur gibi kuru gıdalar,
bazen fiyatı daha uygun geldiği için toptan alınabiliyor, ancak
merkezi sistemle ısınan evlerde tükenmeden böceklenme riski oluşuyor.
Her şeyi buzdolabına koyamayacağımıza göre, Oktay Usta'nın bunlar için
önerisi de azar azar satın almak. Halihazırda olanlar da vakumlu
kaplara konularak saklanabilir. Başka bir yöntem de pişirerek
saklamak. Fasulye veya nohutu düdüklü tencerede pişirip, bir öğünlük
paketler halinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu şekilde acil
durumlarda pratik yemek imkânınız da olur.
Haftalık yemek programı yaparak pazara çıkın
Sebze ve meyvelerin en tazesi semt pazarlarında bulunuyor ancak burada
da çok alıp tüketememe riski var. Semt pazarından haftalık alışveriş
yapacaksanız, yemek planını oluşturup öyle çıkın. Bazen satıcılar
hesabı yuvarlak yapmak için isteğinizden fazla vermeye çalışır.
Satıcıyı reddetmek, evde bozulmasından iyidir. Bir defada en fazla iki
tür sebze alın. Ispanak, brokoli gibi çabuk bozulabilecek olanları
aynı gün veya ertesi gün pişirin. Diğer günlere daha dayanıklı olan
pırasa, karnabahar, lahana gibi çeşitleri ayırın. Pırasanın üstünden
bir kat aldığınızda alttan taze kalan kısmı çıkar ama israf olmaması
için çabuk tüketilmesi gerekir. Haftanın son günlerine bakliyat ve et
yemeklerini bırakın.
alıntı