Uzman SühaN
Administrator
Mutfak Kokularından Kurtulmanın Yolları
Evlerde istenmeyen kokuların en çok karşılaşıldığı yerler arasında mutfaklar ilk sıralarda yer alır. Pişirilen yemeklerden buharlaşan koku bileşenlerinin mutfağa ve eşyalara sinmesinin yanında pis su giderleri ve çöp kovaları da mutfaklarda kötü kokulara yol açar.
Mutfaklarda bu rahatsız edici kokularla karşılaşılmaması için öncelikle önlem alınmalı, alınan önlemlere rağmen oluşan kötü kokuların giderilmesi içinse bazı püf noktalara dikkat edilmelidir.
Mutfaklarda kötü kokuların engellenmesi için yemek pişirilirken mutfağın en iyi şekilde havalandırılması gerekir. Bunun için pencere ve balkon kapıları açılmalı ya da aspiratör çalıştırılmalıdır.
Mutfaktaki kızartma ve yemeklerden kaynaklanan kötü kokuların giderilmesi için bir tava içinde bir miktar vanilya kavrulabilir. Kısık ateşte yapılan bu işlem sonucunda hem kötü kokular giderilir hem de yemek kokularından eser kalmaz.
Bir bardak su içerisine 2 yemek kaşığı kadar sirke ve bir adet limonun suyu sıkılıp bu karışımın ocakta kaynatılması da mutfaktaki yemek kokularının giderilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir.
Lahana ve kereviz gibi kokusundan pek hoşlanılmayan sebzeler pişirilirken tencere içerisine bir adet mantar tıpa, bütün ya da düzgün şekilde kesilmiş olarak atılabilir. Mantar tıpası istenmeyen kokuların mutfağa yayılmasını engeller.
Kızartmalardan kaynaklanan kötü kokuların engellenmesi içinse kızartma yağına bir tutam maydanoz eklenebilir.
Kesme şeker de mutfaktaki kötü kokuları önlemede etkilidir. Bunun için kesme şeker tavada kavrulabileceği gibi ocakta da yakılabilir. Her iki yöntemde kesmeşeker üzerine bir miktar toz tarçın serpilirse daha etkili bir sonuç alınabilir.
Balık pişirilirken sıklıkla kullanılan defne yaprağı mutfaktaki kötü kokuları giderir. Bunun için küçük bir cezveye ya da sos kabına su ve defne yaprağı koyulup suyun bir süre kaynatılması yeterlidir.
Yemek yapılırken ocağa yakın bir yerde yakılan mum da yemek kokularını engeller. Kullanılacak mumun aromatik bileşenler içermesi, mutfağın ve evin çok daha hoş kokmasını sağlar.
Mutfak lavabolarından kaynaklanan kötü kokuların giderilmesi içinse en pratik yöntem lavabo deliğine bir miktar karbonat ve sirke dökülmesidir. Bu şekilde lavabodaki tıkanıklıklar da giderilmiş olur.
Lavabodan kaynaklanan kötü kokuların giderilebilmesi için bir diğer yöntem de lavabo deliğinden içeriye bir miktar kahve telvesi ve ardından bol miktarda sıcak suyun dökülmesidir.
Mutfaktaki kötü kokularda çöp kovaları da oldukça etkilidir. Bu durumun engellenmesi için kapağı sıkı şekilde kapanan çöp kovaları kullanılmalı ve çöpün ağzı sürekli kapalı tutulmalıdır. Çöp kovalarının içleri de olası sızıntılardan dolayı kötü kokuların engellenebilmesi için sık sık deterjanlı bezle silinmelidir.
Çöp kovaları açıldığında kötü koku yerine hoş bir koku ile karşılaşmak için buz kalıbı içerisine minik limon parçaları koyulmalı ve limonların üzerine su ilave edilerek bu şekilde dondurulmalıdır. Belirli aralıklarla çöp kovasına limon parçası içeren buzlardan ilave edilirse çöpten kötü kokuların yayılması engellenebilir.
Mutfaklarda bu rahatsız edici kokularla karşılaşılmaması için öncelikle önlem alınmalı, alınan önlemlere rağmen oluşan kötü kokuların giderilmesi içinse bazı püf noktalara dikkat edilmelidir.
Mutfaklarda kötü kokuların engellenmesi için yemek pişirilirken mutfağın en iyi şekilde havalandırılması gerekir. Bunun için pencere ve balkon kapıları açılmalı ya da aspiratör çalıştırılmalıdır.
Mutfaktaki kızartma ve yemeklerden kaynaklanan kötü kokuların giderilmesi için bir tava içinde bir miktar vanilya kavrulabilir. Kısık ateşte yapılan bu işlem sonucunda hem kötü kokular giderilir hem de yemek kokularından eser kalmaz.
Bir bardak su içerisine 2 yemek kaşığı kadar sirke ve bir adet limonun suyu sıkılıp bu karışımın ocakta kaynatılması da mutfaktaki yemek kokularının giderilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir.
Lahana ve kereviz gibi kokusundan pek hoşlanılmayan sebzeler pişirilirken tencere içerisine bir adet mantar tıpa, bütün ya da düzgün şekilde kesilmiş olarak atılabilir. Mantar tıpası istenmeyen kokuların mutfağa yayılmasını engeller.
Kızartmalardan kaynaklanan kötü kokuların engellenmesi içinse kızartma yağına bir tutam maydanoz eklenebilir.
Kesme şeker de mutfaktaki kötü kokuları önlemede etkilidir. Bunun için kesme şeker tavada kavrulabileceği gibi ocakta da yakılabilir. Her iki yöntemde kesmeşeker üzerine bir miktar toz tarçın serpilirse daha etkili bir sonuç alınabilir.
Balık pişirilirken sıklıkla kullanılan defne yaprağı mutfaktaki kötü kokuları giderir. Bunun için küçük bir cezveye ya da sos kabına su ve defne yaprağı koyulup suyun bir süre kaynatılması yeterlidir.
Yemek yapılırken ocağa yakın bir yerde yakılan mum da yemek kokularını engeller. Kullanılacak mumun aromatik bileşenler içermesi, mutfağın ve evin çok daha hoş kokmasını sağlar.
Mutfak lavabolarından kaynaklanan kötü kokuların giderilmesi içinse en pratik yöntem lavabo deliğine bir miktar karbonat ve sirke dökülmesidir. Bu şekilde lavabodaki tıkanıklıklar da giderilmiş olur.
Lavabodan kaynaklanan kötü kokuların giderilebilmesi için bir diğer yöntem de lavabo deliğinden içeriye bir miktar kahve telvesi ve ardından bol miktarda sıcak suyun dökülmesidir.
Mutfaktaki kötü kokularda çöp kovaları da oldukça etkilidir. Bu durumun engellenmesi için kapağı sıkı şekilde kapanan çöp kovaları kullanılmalı ve çöpün ağzı sürekli kapalı tutulmalıdır. Çöp kovalarının içleri de olası sızıntılardan dolayı kötü kokuların engellenebilmesi için sık sık deterjanlı bezle silinmelidir.
Çöp kovaları açıldığında kötü koku yerine hoş bir koku ile karşılaşmak için buz kalıbı içerisine minik limon parçaları koyulmalı ve limonların üzerine su ilave edilerek bu şekilde dondurulmalıdır. Belirli aralıklarla çöp kovasına limon parçası içeren buzlardan ilave edilirse çöpten kötü kokuların yayılması engellenebilir.