MUTFAK GEREÇLERiYLE iLGiLi PRATiK BiLGiLER

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan PaSikA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
MUTFAK GEREÇLERiYLE iLGiLi PRATiK BiLGiLER
mutfakta pratik bilgiler 2011 mutfakla ilgili pratik bilgiler
Mutfakta her bayanın işine yarayacak pratik bilgiler...



Aluminyum kaplari sirkeyle parlatin.Fincandaki kahve ve cay lekesine acil ve etkili cozum. Nemli bir havluyu deterjanli suya batirip cikarin ve lekenin uzerini ovusturarak silin. Mutfaginizin guzel kokmasini istiyorsaniz, bir parca aluminyum kagit uzerine tarcin serptikten sonra, bunu sicak firinin icine koyun ve firinin kapagini acik birakin.

Buzdolabinin en alt gozune yerlestirilecek 3-4 dilim limon, dolabinizin guzel kokmasini saglar. Tulun yikama suyuna 1-2 corba kasigi toz seker katarsaniz, daha da beyazladigina sahit olacaksiniz. Yorucu ev islerinde bunalan hanimlarin imdadina, pratik bilgiler yetisiyor.

Iste birkac puf noktasi: Kararan aluminyum kaplarinizi piril piril yapmak istiyorsaniz, su ve bolca sirke koyarak kaynatin.

Buzdolabindan kotu kokulari uzaklastirmak icin, en alt goze uc-dort dilim limon koymaniz yeterli. Ic kismi kirec baglayan caydanliga, soydugunuz patates kabuklarini koyup uzun sure kaynatirsaniz, kirecin kolayca ciktigini goreceksiniz. Utunuzun altini tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasini ve camasira yapismasini onlemis olursunuz. Ozellikle tuz ve sirke, mutfak ve ev esyalarinin temizlenmesinde onemli konuma sahip.

Aluminyum Kaplar: Aluminyum kaplarin zamanla kararmasi, insanin mutfakta calisma zevkini kacirir. Halbuki bunu kolayca onlemek mumkundur. Aluminyum kaplarinizi su ve bolca sirke koyarak kaynatin. Hepsi piril piril olacaktir. Bakir tencerelerinizi ve bu malzemeden yapilan diger tum esyalarinizi da, kaya tuzu ve sirke ile silerek ilk gunku isiltisina kavusturabilirsiniz.

Catal-Bicaklar: BulasIk makinesi catal, bicaklarinizi karartiyorsa, bunu onlemenin kolayi var. BulasIk makinesinin deterjan gozune ayda bir kere olmak uzere camasir suyu koyun. Boylece catal ve bicaklarinizin kararmasini engellediginiz gibi onlari parlatmis da olursunuz.

Tahta KasIklar: Mutfakta kullanilan tahta kasIklar renklerini cabucak kaybeder, kahverengine donusurler. Bunu bir dereceye kadar onlemek istiyorsaniz, tahta kasIklari, duru suda iyice islattiktan sonra kullanirsaniz daha iyi netice alirsiniz.

Fincandaki Izler: Kahve ve cay bazen fincanlarda cikmayan lekeler birakir. Iste acil ve etkili bir cozum. Nemli bir havluyu deterjanli suya batirip cikarin ve lekenin uzerini ovusturarak silin. Diger bir yontem ise dis macunu ile temizlemektir. Kahve lekesi cikarmak ise, ozellikle kahve kuruduktan sonra tam bir eziyettir. Fakat tum zor lekelerden oldugu gibi kahve lekesinden de kurtulma imkaniniz var. Bunun icin eczaneden temin edebileceginiz gliserinle bir bezi islatip, lekeli yeri silin.

Piril Piril Caydanlik: Cok sevdiginiz caydanliginiz, zamanla mat bir gorunume burunebilir. Yarim bardak sirkeye bir tutam tuz atip, sert bir sungeri buna batirarak caydanligi silmeyi deneyin, eski parlakligina hemen kavustugunu goreceksiniz.

Tavalardaki Lekeler: Teflon tavalarinizda olusan lekeleri cikarmak icin, bir bardak suya 2 corba kasigi karbonat ve yarim su bardagi sirke karistirin. Sirkeli ve karbonatli suyu teflon tavanizin icine dokun ve 10 dakika kaynatin. Lekelerin kolayca ciktigini goreceksiniz.

Blendir ve Celik Tencereler: Mutfaklarin vazgecilmez yardimcilarindan blendirlari temizlemek epey yorucudur. Fakat, pratik bir yolla bunun ustesinden kolayca gelebilirsiniz. Bunun icin, blendirin yarisina kadar, ilik su doldurun ve calistirin, icindeki tum lekelerin ciktigini goreceksiniz. Yemek yaparken celik tencereniz yandiysa, sakin uzulmeyin. Tencerenizi yeniden piril piril yapabilirsiniz. Bunun icin 1 tatli kasigi karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatin. Hem uzerine isleyen kara lekeler cikacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktir.

Firin Izgaralari: Ozellikle firinda et kizarttiginiz zaman, izgaralar cok kirlenir. Yikarken de, izgaralari temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat izgaralari islatip, ponza tasiyla ovarsaniz tum yaglarin ve lekelerin ciktigini, izgaranin piril piril oldugunu goreceksiniz.

Guzel Kokulu Mutfaklar: Bazen yemek kokulariyla sarilip, nefes alinamayacak duruma gelen mutfaginizin guzel kokmasini ister misiniz? Bunun icin, kalorifer uzerine koydugunuz su dolu bir kabin icine birkac damla guzel kokulu parfum damlatin. Kalorifer yandigi surece bu koku mutfaginiza yayilir.

Musambaya Salca Damlarsa: Mutfaginizda yerde veya masanizin uzerine serili musambalarin uzerine salca damladiysa, cok kolay yontemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin uzerine dokup, musambalarinizi bununla silin, lekenin yok oldugunu goreceksiniz.

Kararmayan Vazolar: Eger altin kaplamali celik vazonuzun zamanla mat bir gorunum aldigindan yakiniyorsaniz, saf alkole batirilmis bir pamukla silerek, eski parlakligina kavusmasini saglayabilirsiniz.

Siselerin Dibindeki Yosunlar: Su siselerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kotu goruntuye, hem de pis kokuya yol acar. Bunu yok etmek icin, siselerin icine gazete parcalari atip, icine su doldurun. Birkac saat sonra calkalayin. Ve gazete parcalarini icinden cikartin. Daha sonra deterjanli sicak suyla yikayin. Boylece yosunlardan kolayca kurtulmus olursunuz.

Tabaklardaki Minik Catlaklar: Yemek takiminizdaki tabaklarin catlaklar sebebiyle kirilmalarindan ve takimin bozulmasindan korkuyorsaniz, catlak tabagi bir tencereye yerlestirip sut ile doldurun. Cok kisIk ateste 45 dakika kaynatin ve sogumaya birakin. Catlaklardan eser kalmayacaktir. Ayni islemi, tum porselen objeleriniz icin deneyebilirsiniz.

Utunuz Leke Birakiyorsa: Utu yaparken zaman zaman tabani yapisir ya da leke tutar. Fakat utunuzun altini tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasini ve utulediginiz camasira yapismasini onlemis olursunuz. Tabii bu silme islemini, utu sogukken yapmaniz ve sildikten sonra bir sure bekletmeniz gerekiyor.

Uzun Omurlu Mumlar : Ozellikle romantik yemeklerin vazgecilmez unsurlaridir. Mumlarin omrunu uzatmak icin, kullanmadan 2 saat once buzdolabinin derin dondurucusuna koyup bekletin. Boylece, mumun eriyip masa ortusune damlamasini, ya da samdanda cikarilmayacak izler birakmasini onlemis olursunuz.