Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Muhabbet Kuşu Hastalıkları
muhabbet kuşu kusma muhabbet kuşunun kusması kuşu kusması hastalıkları kuşlarda mantar hastalığı
HASTALIKLARI

Muhabbet kuşları oldukça hastalıklara karşı hassastırlar. Çok kolay hasta olurlar ve oldukça zor iyileşirler. Kuşunuz hasta olduğunu ishal yada kabız olmasından, Tüylerinin kabarmasından,yemek yememesinden yada hapşırmasından anlayabilirsiniz. Önemli olan her şeyde olduğu gibi uygun tedaviye erken başlamaktır.

Kusma : Kusma bir hastalık değildir. Kusma bazı hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. O yüzden kusma oldukça önemli bir belirtidir.Muhabbet kuşlarında oldukça sık görülen kusma bazen eş istemenin de bir belirtisi olabilmektedir. Kuşlarda tifoda ecoli enfeksiyonlarında sindirim sistemi rahatsızlıklarında da sıkça kusmaya rastlanır. Kusmanın tedavisini mutlaka bir veteriner hekimin kontrolünde yapılması gerekir. Genellikle eş isteyen kuşlar aynanın karşısına geçerek kusarlar.

İshal : Kuşunuzun ishal olması mikrobik bir olay olarak değerlendirilir ve yine sebepleri altında pek çok hastalık yatar. ecoli enfeksiyonlar tifo ve sindirim sistemi rahatsızlığında bazen solunum sistemi rahatsızlıklarında da ishal görülebilir. Muhabbet kuşları oldukça hassas olduklarından stres faktörleri de onlarda çoğu zaman ishal yapar.

Tüylerin kabartılması : Muhabbet kuşları hava akımlarına karşı oldukça hassastırlar. en ufak bir hava akımında çok kolay hasta olurlar. Ateşli hastalıklarda özellikle tüylerini kabartarak vücut ısılarını dengelemeye çalışırlar. Böyle durumlarda yapılan en büyük yanlışlardan biri de kuşa aspirin içirilmesidir. Yapılacak doğru hareketse hemen veteriner hekime müracaat etmektir.

Nezle : Çoğu kişi her burun akıntısını nezle yada astım olarak değerlendirir.Oysa durum bunlardan çok daha farklı bir sebebe dayanabilir. Kuşlarda burun akıntısı nezlede astımda yada solunum yollarının herhangi bir yerindeki iltihaplanmadan kaynaklanıyor olabilir. Bunun nedenini iyi düşünüp uygun tedaviyi yapmak en doğrusudur.

Kaşıntılar : Kuşunuzun kaşıntısı pek çok sebebe dayalı olabilir. Öncelikle Kuşunuzda dış parazit adını verdiğimiz bit yada pirelerin bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz . Özellikle kanat içlerinde ve bacak aralarında tüylerini aralayarak yapacağınız basit bir kontrol size bu konuda bir fikir verebilir. kuşunuzda dış parazit olmadığı halde hala kaşınıyorsa bunun nedeni mantar enfeksiyonları, karaciğer yağlanmaları yada gıdaya bağlı alerjiler veya bir böcek ısırmasına karşı şekillenen alerjik olaylar hatta evde kullandığınız parfümlere bağlı şekillenebilen alerjiler dahi olabilir.

Tümörler ve kistler : Kuşlarda tümörler ve kistler oldukça sık rastlanan bir durumdur. Erken yapılan müdahalelerde bunlar çok kolay tedavi olunabilirken gecikmiş olaylarda durum hiçte hoş değildir. Özellikle tüylerde şekillenen tümörler ve bağırsak tümörlerine çok sık rastlanır. Hatta bu tümörler çoğu zaman yumurtanın karın boşluğunda kalması ile sıkça karıştırılır.

Yaralanmalar kırıklar-çıkıklar : Kuşlarda yaralanmalar çoğu zaman fark edilmeden üstlerine basılması kapı aralıklarına sıkışmaları yada perdeye konduklarında tırnaklarının perdeye takılı kalması sonucu oluşur. Bazen elektrik çarpmaları yada gaga ve tırnağını keserken uygun yerden kesilmemesi sonucu da şekillenebilir. Zaman geçirmeden veteriner hekime kuşunuzu götürmek onun hayatını kurtaracağını unutmayınız.
 
Kuşum Hastalığa Yakalandı

Kuşum Fıstık 2 Hafta Önce Hastalığa Yakalandı Hala Yaşıyor Ama Çok Acı Çekiyor Ayaklarını Mantar Kapladı Gagası Kaydı Sevmeye Çalışıyorum Bağırıyor Eskiden Çok neşeliydi Kafesi Açardık Hemen Çıkardı Şimdi Kafesi Açtıgımızda Kafasını Uzatıp Dışarı bile Bakmıyor Üstelik Daha 5 Aylık Bile Değil 😕 Yardım Edermisiniz Hergün Seviyorum Yemini Suyunu Değiştiriyorum Banyo Bile Yaptım Ona Özel Kafesini Temizleyemiyorum DIşarı Çıkmıyor Elimize Alamıyoruz Yardımınızı İstiyorum 😕
 
ewt benim kuşumunda gagası kaydı göz üstü ve kenarlarında ayaklarında mantar var sanrım ne yapmalıyım acaba
 
Merhaba. Benim kuşumun burnu akıyor. Sürekli kaşınıyor. Bit ya da pire yok. Tüylerini kabartıyor. Ölmez değil mi?
 
arkadaşlar benim mubişim de mantar oldu mantar ilaçları vardır normal insanlara sıkılanlardan alın bi tane ama gözüne sakın sıkmayın kör olur CD vb. şeyllerle yarayı Cd deliğine getirin ve deliğe sın ayaklarınada sıkabilirsiniz
 
vitamin alıp suyuna damlatabilirsin daha fazla bir yere sıçramaması içinde ilaç albilirsin ama dikkat et mantar ağzının içine sıçramasın ozaman işte kurtuluşu olmazz...
 
merhaba benim kuşumda çok halsiz eskiden kafesinin kapısını açtığımızda hemen çıkardı şimdi hiç çıkmıyor çıktığında ise hiç uçmuyor sabit bir yerde ilgisiz duruyor napmam lazım 😕
 
benım kusumda mantar oldu burnunun ustu bembeyaz oldu 🙁 ılac suruyorum 3 gundur ama hala ıyılesmedı. kusum dısı ve esıde var ama esınde hastalık yok ne yapmam lazım ıyılesmesı ıcın
 
arkadaslar bana acil yardimci olursaniz cok sevinirim...muhabbet kusumun gagasinin cevresinde ve sag gozunde mantar cikti, bagzi bolgelerindede tuy dokulmesi var tuyleri cok seyreldi, halsiz, hareket etmiyor, yem yemiyor, su icmiyor, diskisi normal isal degil, ara ara kabariyo tuyleri ve kasiniyo,...veterinere goturdum bi ilac verdi tricopom adli mantarli bolgelere suruyorum, ayriyeten eczaneden mikostatin adli oral suspansiyon ilaci aldim gunde 2 defa 3 damla kusun agzina damlatiyorum...bu uygulamam dogrumudur?...cunki veterineri tam bilgili bulamadim...bilgilerinizi benimle paylasir ve beni yonlendirirseniz sevinirim...ACILLLL...
 
bir sorum olacak. 3.5 aylık bir kuşum var 2 ay önce almıştım. fakat kuş uçamıyor bir türlü zıplıyor uçmak için ama düşüyor çok üzülüyorum.kuşlardan anlayan birisi yavru iken kanatlarını kurt yemiş gibisine bişeler dedi daha da büyümez böyle kalır dedi. evet kanatlarının üzerinde eskimiş gibi duruyor bazı tüyleri.ne yapmamız lazım acaba gerçekten büyümücekmi?
 
Geri
Üst