MS hastalığı nedir teşhis ve tedavisi nasıl yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
MS hastalığı nedir teşhis ve tedavisi nasıl yapılır ?

MS hastalığı nedir teşhis ve tedavisi nasıl yapılır ? Tüm Ayrıntılar

Multiple skleroz adı verilen hastalığın belirgin bir teşhis ve tedavi yöntemi yoktur. Teşhiste, diğer hastalıkların bulunmadığı yol göstericidir. Tedavide ise; hastalığın alevlendiği dönemlerde ortaya çıkan iltihabi sürecin kontrol altına alınarak ilerlemesinin engellemesi ve iltihabı ortadan kaldırmak hedeflenir. Böylece, hastalığın alevlendiği bu dönem daha kısa sürer, hastalık nedeniyle ortaya çıkan belirtiler de kısa sürede kaybolabilir. Ayrıca, hastalığın alevlenme süreçlerini mümkün olduğu kadar azaltarak, sağlam ya da durgun süreçleri uzatmak için de uygulanan tedaviler bulunmaktadır. Kas spazmı gibi, vücutta ortaya çıkan problemler için uygulanacak destek tedavisi ile MS hastalarının hayatlarını kolaylaştırıcı önlemler alınabilir.

Ms Hastalığa teşhis koymak için neler yapılabilir ?


MS hastalığı için özel bir test bulunmamaktadır. Hastalık sırasında ortaya çıkan belirtileri değerlendiren doktorlar kişiyi bir nöroloji uzmanına gönderebilir.

Nörologlar önce hastanın yakınmalarını dinler ve nörolojik muayenesini yapar. Bundan sonra, bir takım testler ile MS hastalığında görülen belirtilere yol açan diğer hastalıkları ekarte etmeye çalışır.

Benzer hastalıkların olmadığı kanıtlandıktan sonra, hastanın 2 atak geçirmesi, MR yardımıyla beyin ve omurilikte hasar gören ve plak adı verilen alanların belirlenmesi, atak öncesi ve sonrası bu alanların sayısındaki değişiklikler MS tanısının konmasını sağlar. MS tedavisinde neler yapılır ?


2.jpg








MS tedavisi üçe ayrılabilir: Atakların tedavisi, hastalığın ilerlemesinin durdurulması için yapılan tedavi ve ortaya çıkan belirtilerin tedavisi.

1. Atakların tedavisi:

Ataklar esnasında sinir liflerinde ortaya çıkan iltihaplanmanın giderilmesine çalışılır. Bu amaçla kortikosteroid ya da bilinen adıyla “kortizon” kullanılır.

Kortizona cevap vermeyen şiddetli vakalarda “plazmaferez” adı verilen plazma değişimi yapılabilir. Bu işlemde hastanın kanı alınır, içindeki hücreler ayrılarak, kanın sıvı kısmı ayrılır. Bu sıvı kısım yerine protein solusyonu ile karıştırılan kan hücreleri tekrar hastaya verilir.

2. Hastalığın ataklarının azaltılması için tedavi:

Devamlı ilerleyici türde MS hastalığının ilerlemesini durudurucu tedaviler henüz başarı kazanamamıştır. Ancak, atak ve durgun dönemlerle seyreden MS hastalarının atak dönemlerini azaltıcı aşağıdaki çeşitli ilaçlar denenmektedir.

Beta interferonlar: Bu ilaçlar cilt altı veya kas içine yapılır ve atakların şiddetini ve sıklığını azaltabilir. Bunun dışında; glatiramer asetat, dimetil fumarat, natalizumab gibi ilaçlarla, bir yandan vücudun bağışıklık sisteminin sinif liflerindeki myelin tabakaya saldırısı baskılanmaya çalışılırken, bir yandan da ataklar önlenmeye çalışılır.

3. Ortaya çıkan belirtilerin tedavisi:

Kas spazmları, depresyon ve ağrı gibi rahatsızlıklar için kas gevşeticiler, antidepresanlar ve ağrı kesiciler kullanılabilir.



MS hastaları evde neler yapabilir ?


Dinlenme, stresten uzak durma, dengeli beslenme, egzersiz yapma son derece önemlidir. Egzersiz vücuda esneklik kazandırdığı gibi, kasları da güçlendirecektir. Yüzme, bisiklete binme, yürüyüş, aerobik denenebilir. Beslenmeye de özen göstermesi gereken MS hastalarının yemeklerinde zeytinyağı, omega-3 yağ aisid içeren balık yağı bulunmalıdır. D vitamininin de faydalı olduğu ileri sürülmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi, hastanın moralini yüksek tutması da yararlıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst