Modem nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Modem nedir?
Bilgisayarınızın telefon hatlarını kullanarak iletişim kurmasını sağlar. Modem terimi, Modulation-demodulation kelimelerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. Modem, bilgisayardan aldığı digital(sayısal) veriyi analog veriye çevirerek göndermek ve aynı şekilde karşı taraftaki bilgisayardan gelen analog veriyi tekrar digital veriye çevirerek bilgisayara iletmektir. Bu digital-analog çeviri işleminin gerekli olmasının sebebi, bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan hatların digital veriyi taşıyamamalarıdır.



Bir modem kullanarak, internet ve BBS gibi bilgi ağları ve hizmetlerine erişebilirsiniz. Faks yeteneği de olan bir fax/modem cihazıyla bilgisayarınızdan faks çekebilir ve size gelen faksları alabilirsiniz. Ses(voice) özellikleride olan bir modem telesekreter görevi görebilir.













Harici tip Modemler bilgisayara seri port ile bağlanır.



ADSL Nedir?


ADSL ( Asimetrik Sayısal Abone Hattı ) Asymmetric Digital Subscriber Line sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL, mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir. Yukarıdaki açılımı ile ADSL, standart telefon görüşmeleri ile aynı anda, yüksek hızda veri geçirilebilen telefon hattını ifade eder. Asimetrik kelimesi ise veri alım (download) ve veri gönderim (upload) hızlarının birbirinden farklı olduğunu göstermektedir.Telefon hatlarının bu şekilde kullanılmasını sağlayan teknoloji de ADSL teknolojisi olarak anılmaktadır.


ADSL teknolojisi ile telefonu meşgul etmeden sürekli (24 saat) internet bağlantısı sağlanır.



ADSL ABONESİ OLABİLMEK İÇİN BAŞVURULAR NEREYE, NASIL YAPILIR?



İlgili Telekom Müdürlüğüne başvurularak abonelik formu doldurulur. http://www.telekom.gov.tr/ adresinden de başvuru yapabilirsiniz.

ADSL' in avantajları nelerdir ?

Ses ile veri ayrı kanallardan gittiği için bağlantı kesintiye uğramadan , PSTN hattı üzerinden her zaman yüksek hızda, kesintisiz internet erişimi,
Bakır tel üzerinden aynı anda internet ve ses faks özelliği
Donanım ve kurulum maliyetlerinin düşük olması,
Bağlanamama veya hattan düşme gibi sorunlar yaşanmaması,
Herhangi bir enerji kesintisinde telefon hizmetinin aksamadan devam etmesi,
Mevcut alt yapıyı kullanıyor olması nedeni ile alternatif erişim seçeneklerine göre kullanım maliyetinin oldukça düşük olması v.b.
ADSL ile internete bağlıyken telefon görüşmesi yapılması hızda düşüşe neden olur mu ?




Kablosuz modemlerle havalanlarında, otellerde, kütüphanelerde mutlaka kablosuz modemlerle karşılaşmışsınızdır. İnsalar bu kısa adı Wifi veya 802.11 networking olan modemleri ya bilgisayarlarını internete kablo kullanmadan bağlanmak için kullanırlar ya da özel kuruluşlar tarafından topluma açık yerlerde insanlara hizmet olarak kullanılır. Gelişen teknoloji ile yakın zamanda herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda telefonlarınızı nasıl kullanıyorsanız o şekilde internete kablosuz olarak bağlanabileceksiniz.
Wifi nin bir çok avantajı vardır. Wireless networkler hem kurulması kolaydır hem de maliyeti düşüktür. Ayrıca size zarar vermeden bir internet alanı içerisinde olduğunuzu farketmezsiniz bile. Bu yazımızda bilgilerin hava ortamında nasıl wireless modemler sayesinde hareket ettiğini ve wireless modemlerin çalışma prensiplerinden bahsedeceğiz.

Wireless modemler, telefonlar ve televizyonlar gibi radyo dalgaları kullanır. Aslında wireless network arasındaki iletişim çift yönlü radyo iletişimi gibidir. Temel prensipler şöyledir.


1. Bilgisayarın wireless adaptörü verileri(bilgileri) radyo frekanslarına dönüştürür ve anten yardımı ile iletir.
2. Wireless modem ise bu radyo sinyallerini algılar ve çözer. Modem çözdüğü bilgileri kablolu ethernet ile internete gönderir.


Bu işlem tam tersi şekilde de çalışır. Modem internetten gelen bilgileri alır radyo frekanslarına dönüştürür. Ve bulunduğu ortama yayar. Bilgisayarda bulunan alıcı sayesinde yayılan veri yakalanmış olur.

Radyo frekanslarının wireless sistemlerde kullanılması çok yaygındır ve telefonlardaki alıcı verici sistemlerine benzer. Bilgisayar dili olan ve 1 lerden ve 0 lardan olusan veriler radyo frekanslarına çevirilir. Aynı zamanda radyo frekansları da 1 ler ve 0 lardan oluşan bilgisayar diline çevirilir. Böylece cihazlar birbirlerini algılayacak programa dilleri ile iletişim kurmuş olur. Wireless sistemlerdeki durum diğer radyo sistemlerinden biraz daha farklıdır. Ve bu fark aşağıda açıklanmıştır.


• Veriler 2.4 GHz veya 5 GHz frekanslarda iletilir. Bu frekans telefonlardaki veya televizyonlardaki frekanslardan biraz daha yüksektir. Daha yüksek frekans daha fazla veri taşınması anlamına gelir.
• Wireless lar 802.11 networking standartlarını kullanırlar. Bu standartlar aşağıda açıklanmıştır.

802.11a verileri 5GHz ile iletir ve saniyede 54 megabits e kadar çıkabilir. Ayrıca dikey frekans bölücü sistemini (OFDM)kullanarak radyo frekanslarını alıcıya ulaşmadan once birçok alt frekanslara ayırabilir. Bu parazit oluşumunu engeller.


802.11b en yavaş ve en az maliyeti olan standartlardır. Bir süreliğine de olsa düşük maliyet bu sistemi populer yapmıştır fakat daha hızlı sistemlerin maliyetlerini düşmesiyle birlikte daha az kullanılmaya başlanmıştır. Bu standart, verileri 2.4 GHz frekansında iletir ve saniyede 11 megabits veri iletebilir. Hız arttırmak için (CCK) sistemini kullanır.


802.11g standardı, 802.11b gibi 2.4 GHz ile iletim yapar fakat çok daha hızlıdır. Saniyede 54 megabits e kadar veri iletebilir. 802.11g standardı daha hızlıdır çünkü 802.11a standardı gibi OFDM sistemi kullanır.



802.11n standardı en yeni ve en çok ulaşılabilir olan standarttır. Hız ve genişlik arttırılmıştır. Örneğin 802.11g standardı teorik olarak saniyede 54 megabits veri taşıyabilse de gerçek hayatta network kalabalıklığı yüzünden sadece saniyede 24 megabits veri taşıyabilir. Diğer yandan 802.11n standardı saniyede 140 megabits veri taşıyabilir.



802.15 standardı daha çok Bluetooth uygulamalarında kullanılır.



Diğer 802.11 standartları geniş alan network leri(WANs) gibi özel uygulamalarda kullanılır.


Birden fazla cihaz wireless adaptörleri olduğu sürece tek bir wireless modem kullanarak internete bağlanabilir. Bu sistemin avantajları vardır. Kullanılışlıdır, görünmezdir, kullanımı kolaydır. Fakat aynı zamanda güvenlik sorunları da vardır. Eğer aynı wireless modeme bağlanmış kullanıcılar aynı anda yüksek bant genişliği gerektiren uygulamalar çalıştırılarsa bağlantıları kopabilir.