evde dut pekmezi nasıl yapılır
dut pekmezi yapılışı
Sevgili melekler, daha ziyade büyüklerimizin yapıp, memleketten bizlere yolladığı dut pekmezini biz de evlerimizde yapabiliriz. Biraz uğraştırsa da
ev yapımı reçel, marmelat ve pekmezlerin yerini hiçbir şey tutmaz diyor ve
evde dut pekmezi nasıl yapılır, tarifimize geçiyoruz
🙂
Malzemeler
2 kilogram dut
1 kilogram şeker
Hazırlanışı
Büyükçe bir süzgece koyulan dutu, bir kere yıkayalım. Dutu eğer temiz bir yerden, temiz bir şekilde topladıysak buna gerek yok. Yıkanan dutları geniş, büyükçe bir tencereye alalım. Üzerine su ilavesinde bulunalım. Aynen kompostodaki miktar kadar. Bu şekilde yarım saat kadar kaynatalım.
Daha sonra kevgiri uygun büyüklükte bir kabın üzerine yerleştirelim. Kevgirin üzerine de temiz bir tülbent serelim. Kaynattığımız dutu buradan süzdürelim.
Kalan taneleri tülbent yardımıyla iyice sıkalım. Elde edilen dut suyunu tekrar ocağa koyalım. Bunun içine, yaklaşık olarak bir kilogram kadar şeker ilave edelim. İyice kaynatalım. Arada bir miktar alıp, soğutarak kıvamına bakalım.
Bal kıvamındaki akıcılığa (annemin deyimiyle iplik gibi uzayıncaya kadar) ulaşınca bir limonun suyunu sıkıp ilave edelim. Tekrar yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatalım. Ev yapımı pekmezimizi soğuyunca kavanozlara doldurup, serin ve karanlık bir yere kaldırın.