Migren Hastaları Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Migren Hastaları Ramazanda Nasıl Beslenmeli?
ramazanda nasıl beslenmeli
ramazanda beslenme
migren hastaları için beslenme


Ramazan ayında oruç tutacak migren hastaları için en uygun beslenme önerilerini açıklayan beslenme uzmanlarının tavsiyelerine göre beslendiğiniz takdirde en azından şiddetli baş ağrılarına karşı korunmuş olacaksınız. Migren hastaarı için beslenme önerileri sizlerle;

migren-17c.jpg


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Velioğlu, "Ramazanda migren hastaları reçel, şeker gibi kan şekerini hızla düşürüp yükselten gıdalardan kaçınmalı, gün boyu kan şekerini sabit tutan karbonhidratlı gıdalar tüketmeli" dedi.

Velioğlu, yaptığı açıklamada, migrenin bulantı, kusma, ışıktan ve sesten rahatsız olmanın eşlik ettiği şiddetli baş ağrısı olduğunu belirtti.

Her migrende olmamakla beraber migren ağrılarını tetikleyecek birçok faktör olabileceğini ifade eden Velioğlu, "Aşırı uykusuzluk veya yorgunluk, güneş altında fazla kalmak, bazı gıdalar migrenlilerin bir kısmında ağrıyı tetikleyebilir. Örneğin beyaz peynir, yoğurt gibi tiramin içeren gıdalar ile çikolata, fındık, fıstık, portakal gibi gıdaların da ağrıyı tetiklediğini biliyoruz" diye konuştu.

Velioğlu, bu hastaların ramazanda migrenlerini tetikleyecek gıdalardan uzak durmaları gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Kişi, nadir gruplar dışında hayatı boyunca migrenli yaşamaz. Kişinin migren ağrılarının aktif dönemi ramazana denk gelmişse ve kişi migren koruyucu tedavisi altındaysa mutlaka doktora başvurarak onun önerisiyle davranmalı. Biliyoruz ki hem sıcak hava hem de açlık, ağrılarını tetikleyecektir. Bu yüzden hastalarımıza aşırı güneş altında kalmamayı ve ramazan boyunca tüketmeleri gereken gıdalara özen göstermelerini öneriyoruz."

Unlu gıdalar değil, bakliyat ve lifli gıdalar tercih edilmeli

Migren hastalarının ramazan boyunca kan şekerlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Velioğlu, "Kan şekerinin düşmesi ve uzun süre aç kalmak da migren ağrılarını tetikleyebilir. Ramazanda migren hastaları reçel, şeker gibi kan şekerini hızla düşürüp yükselten gıdalardan kaçınmalı, gün boyu kan şekerlerini sabit tutan karbonhidratlı gıdalar tüketmeli" dedi.

Prof. Dr. Sibel Velioğlu, migren hastalarının sahura kalkmayı da ihmal etmemeleri gerektiğine değinerek, şunları kaydetti: "Hastalar sahurda, daha uzun süre kanda kalan karbonhidratlı gıdaları tüketmeliler. Unlu gıdalar değil, bakliyat ve lifli gıdalar tercih edilmeli. Bu gıdaları kan şekerinin daha yavaş düşmesine neden olduğu için tercih ediyoruz. İftarda da yine aynı şekilde migren ağrılarını tetiklemeyen gıdalar tercih edilmeli. Oruç çorba ile açılmalı. Sonrasında ise belli aralıklarda az ama sık beslenilmesini öneriyoruz. Kan şekerini hızla düşürmeyecek ve gün boyu tokluk sağlayacak gıdalar tüketilmesine dikkat edilmeli."

A.A
 
Geri
Üst