Mide balonu uygulamasının yan etkileri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Mide balonu uygulamasının yan etkileri nelerdir?
Mide balonu hızlı bir şekilde zayıflamak isteyenlerin midelerine taktırdıkları bir tür zayıflama aracıdır. Bir çok kişi kilo vermek için diyet ve spor yapmaktadır. Ancak bunlar uzun vadede fayda gösteren durumlar olmaktadır. Bu neden hızlı bir şekilde kilo vermek isteyenler mide balonu operasyonunu tercih etmektedirler. Mide balonu sayesinde kişi erken doyarak çabuk bir şekilde zayıflamaya başlamaktadır.



Mide balonu sentetik yapılı bir tür silikonlu tıbbi üründür. Tıbbi protez olarak da adlandırılan mide balonu, şişirildiğinde midenin hacmini azaltarak kişinin az yemesini ve çabuk doymasını sağlamaktadır. Bu sayede mide balonu olan kişiler hızlı bir şekilde zayıflamaya başlamaktadır. Mide balonu takılan kişiler kafalarına göre hareket edememektedirler. Mide balonu takıldıktan sonra hastalara özel bir diyet programı uygulanmaktadır. Bu programla birlikte mide balonu olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.



4.jpg







Mide balonunun yapısı son derece elastiki, yapay plastik bir madde olmaktadır. Mide balonu mide içerisinde kaldığı sürede erimemektedir. Ancak çok uzun süre de midede tutulmaması gerekmektedir. Bu nedenle mide balonu taktıran kişilerin en fazla 6 ay içerisinde mide balonunu çıkarttırması gerekmektedir. Piyasada birçok medikal araç üreticisi firma farklı ömürlerde mide balonu üretmektedir. Mide balonu kişiye sadece az yemek yedirtmekle kalmayıp aynı zamanda midedeki bazı hormonların da salgılanmasını dengelemektedir. Bu anlamda mide balonu önemli bir görev üstlenmektedir. Mide balonu olan kişiler bir tabak veya yarım porsiyon bir yemekle dahi doyabilmektedirler.



Mide balonu yaklaşık olarak 20 yıldır tıp dünyasında kullanılmaktadır. Mide balonu mideye endoskopik yollarla yerleştirilmektedir. Ardından cilde yerleştirilen özel bir mekanizma ile de balonun havası ayarlanmaktadır. Mide balonu kullanabilmek için ideal kilonun en az %40 oranında üzerinde bulunmak gerekmektedir. Kişide bu şekilde bir durum varsa doktor tarafından mide balonu tedavisi uygulanabilmektedir.

Mide balonu uygulamasını yan etkileri açısından değerlendirdiğimizde, sindirim sistemi endoskopisi yapılırken oluşan yan etkilerden farklı olmayan etkilerini tespit edebiliriz. Hastaların bir kısmında daha önce var olan göğüste ekşime ve yanmayla oluşan reflü yakınmalarında artış gözlenebilir. Balonun takılmasıyla birlikte karnın üst bölümünde şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyularak, bulantı ve kusma gözlenebilir. Bu yakınmalar birkaç hafta içinde azalma gösterir. Fakat kusmanın uzun sürmesi halinde, vücutta sıvı ve elektrolit dengesinin bozulma ihtimaline karşı, hastaların doktor kontrolünde izlenmesi gerekebilir. Eğer doktorun gerekli görmesi halinde mideye yerleştirilen balonun çıkarılması gündeme gelebilir.

Bir bölüm hastalarda karın üstüne ya da yan yattıklarında midede ağrı hissi duyulabilir. Mide içine yerleştirilen balonun yeteri kadar şişirilmediği durumlarda ya da balonun sönmesi halinde mide çıkışını tıkaması da, hastada bulantı ve kusma şikâyetlerine neden olabilir. Nadir olarak mide içinde sönen balonun ince bağırsaklara doğru ilerlemesi durumunda, bağırsaklarda tıkanma meydana getirebilir. Bunun olduğu hastalara acilen cerrahi müdahale gerekir.

Mide içine yerleştirilen balon sürekli olarak hareket halinde olduğundan, midede balonun yaptığı bası nedeniyle hastalarda mide ülseri gelişme riski çok az olsa da vardır. Ayrıca mideye yerleştirilmiş olan balon metilen mavisi ve steril su kullanılarak şişirildiğinden, hastalarda mavi renkli idrar yapma sorunu olduğunda, midedeki balonun patladığı düşünülür. Bu durumlarda acil olarak, endoskopi yapılıp, balonun mideden çıkarılması gerekir. Bu tür balonları hastalar daha fazla tolere etmektedir. Mideye yerleştirilen balonun patlaması durumunda, bu hastaya zarar vermez. Ancak hemen müdahale edilerek, mutlaka çıkarılması gerekir. Çünkü bağırsak içine doğru ilerleyeceğinden, yukarıda anlatıldığı gibi bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir. Bu takdirde cerrahi müdahale gerekli hale gelir.

Mide balonu uygulamasının en fazla yaşanan yan etkisi ilk 3-7 günde görülen bulantı ve kusmadır. Bunları atlatabilmek için, hastaların doktorun önereceği ilaçları kullanması gerekmektedir. Fakat bazı hastalar bu balon uygulamasına alışmakta zorlanabilir. Bu durum daha önceden tespit edilemediğinden, hastalarda nasıl bir tepki oluşacağı ancak mideye balonun yerleştirilmesinden sonra görülebilir. Eğer hastalarda bu uygulama tolere edilmezse, mutlaka mideden çıkarılmalıdır.

Sonuç olarak mideye yerleştirilen balon uygulaması, fazla kilolu hastalarda yan etkisi en az olan ve riskleri en düşük olan tedavi yollarından biridir. Ancak tedaviden olumlu neticelerin alınması için, hasta ve doktorun koordineli şekilde çalışması ve uygulanması gereken programa uyulması gerekir. Bu şekilde uygulandığında, mide balonu zayıflatıcı etkisiyle başarılı sonuçlar vermiştir.
 
Geri
Üst