Menopoz hakkında bilinmesi gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Menopoz hakkında bilinmesi gerekenler
Menopoz , doğurganlık yıllarının sona erdiği doğal bir olaydır . Teknik olarak menapoz, yumurtalıklar artık yumurta bırakmadığında östrojen, progesteron ve daha düşük oranda androjenin hormonlarının üretimini azalttığında ortaya çıkar. Menopozun, bir kadının 12 aylık dönemi olmadığında gerçekleştiği söylenir. Yıllar boyunca beyin hormonları üretir ve yumurtalıklardan bir yumurta her ay follikülünden salınır. Follikül geliştikçe, östrojen hormonları üretir ve yumurtlamadan sonra progesteron oluşur ve kalınlaşmış bir uterus astarıyla sonuçlanır. Bu zenginleştirilmiş astar, fetüs haline gelebilecek döllenmiş bir yumurta almak ve beslemek için hazırlanmıştır. Döllenme gerçekleşmezse, östrojen ve progesteron seviyeleri düşer, rahim tabakası bozulur ve menstrüasyon oluşur.

manopoz.jpg




Bilinmeyen nedenlerle, yumurtalıklarınız yavaş yavaş 30 lu yaşların ortalarından sonuna kadar daha az çalışmaya başlar. 40 lı yaşların sonlarında, süreç daha büyük hormon dalgalanmaları ile birlikte hızlanır. Bu, ovülasyonu ve östrojen ve progesteron hormon düzeylerini etkiler. Perimenopoz adı verilen bu geçiş döneminde, düzensiz menstrüel döngüler ve menstrüel kanamanın önceden tahmin edilemeyen bölümleri yaşayabilirsiniz. 50 lerin başlarından ortalarına kadar dönemleriniz sona erecektir.

Menopoz belirtileri

Aşırı kilolu ve vücut yağında artış,
Şişkinlik ve tuz ve sıvı retansiyonu,
Saç dökülmesi ve saç seyrekleşmesi,
Anksiyete, depresyon ve ruh hali değişiklikleri,
Sinirlilik,
Migren ve baş ağrısı,
Vajinal kuruluk,
İlişkiye girmek istememe,
Terleme,Sıcak basması
İdrar yolunda yanma,
Kabızlık

Kadınların çoğunluğu doğal veya spontan menopozu yaşamasına rağmen, bazı kadınlar tıbbi müdahale nedeniyle menopoz yaşayabilir.Bazı tıbbi durumlar menopozun daha erken ortaya çıkmasına neden olabilir. Her kadının bedeni benzersiz olduğu gibi, her kadının menopoz deneyiminde son derece kişisel olacaktır. Aslında, bazı kadınlar menstrüel sürelerinin bitimi dışında hiç fiziksel belirtilere rastlamıyorlar. Progesteron eksikliği hormon dengesizliğinin ana nedenidir ve bu da size ilk menopoz belirtilerini verir.

Genetik

Erken menopoz için açık bir tıbbi sebep yoksa, muhtemelen genetiktir. Menopoz başlangıcındaki yaşınız muhtemelen kalıtsaldır. Annenizin menopoz dönemine girdiği yaş ne zaman menopoza gireceğinize dair ipuçları sağlayabilir.

Yaşam tarzı faktörleri

Sigara erken menopoz katkıda bulunabilir antiöstrojen etkileri vardır. Bir analiz çalışmalarda uzun vadeli veya sigara tiryakisi oalanların erken menopoza girmesinin muhtemel olduğunu göstermektedir.

Erken menopoz genetik olabilir veya otoimmün hastalıklardan kaynaklanabilir. Bu hastalıklar yumurtalıklara zarar verebilecek antikorlar üretir. Yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılması, yapay menopoza neden olur, kanseri tedavi etmek için kemoterapi veya pelvise radyasyon tedavisi de yapılabilir. Periyotları tamamen durmadan bir kadın, sıcak basması, sinirlilik, gece terlemesi, mesane kontrolü kaybı, üriner enfeksiyon, vajinal kuruluk ve ilişki sırasında ortaya çıkan ağrı da dahil olmak üzere hoş olmayan çeşitli belirtiler görülebilir . Bu semptomlar menopozdan sonra da devam edebilir.

Stres : Kadınlarda erkenden menopoz için başka bir neden. Son yıllardaki araştırmalar, kadınların stres seviyelerinin yükseldiği erken yaşlarda menopoza başlamaya eğilimli olduğunu göstermiştir.

Kemoterapi menopoza neden olurmu ?

Kemoterapi sırasında, kadınlar düzensiz menstrüel döngüler veya amenore (menstrüel periyotlarda kaybolma) yaşayabilir . Kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar da yumurtalıklara zarar verebilir ve menopoz semptomlarına veya menopoza neden olabilir.

Kemoterpi alırken hamile kalsam ne olur ?

Bu çok nadir olmasına rağmen, kemoterapi alırken planlanmamış gebelik, karmaşık bir hamileliğe neden olabilir. Tedavi bebeğinizin gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Kemoterapi alırken güvenli bir doğum kontrolü metodu daima kullanılmalıdır.

Menapoz nasıl tedavi edilir?

Menopoz doğal olarak ortaya çıkan bir olaydır ve birçok kadın hiç bir tedaviye ihtiyaç duymaz veya sağlıklı bir yaşam tarzı değişikliği yapmaları önerilir.

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde meydana gelen menopozdaki gibi, hormonal dalgalanmalar erken menopozun temel nedenlerinden biridir. Bununla birlikte, bazı kadınlar için bu hormonal dalgalanmaların neden daha erken tetiklendiği tam olarak bilinmemektedir. Erken menopoz her yaştan çeşitli nedenlerden dolayı olabilir. Bu nedenle, erken menopoz nedenlerini belirlemek, belirtileri yönetmek için şarttır.

Besleyici bir diyet, D vitamini ve kalsiyum takviyesi, düzenli kilo verme egzersizleri ve sigara ve alkolün ortadan kaldırılması gibi sağlıklı bir yaşam tarzı osteoporoz, kemik kırıkları ve kardiyovasküler hastalık riskinizi düşürmenize yardımcı olabilir. Hormon replasman tedavisi östrojen, progesterondan ve muhtemelen testosterondan menopoz semptomlarını hafifletmeye veya azaltmaya yardımcı olabilir.
 
Menopoz kadınlarda üremenin bittiği bir süreçtir. Bu süreçte kadın artık adet kanaması görmeyecektir. 1 yıl hiç adet olmazsa menopoza girdiği söylenebilir. Menopoz genelde kadınlarda ilerleyen yaşlarda olsada erken menopoza da girmek mümkün. Erken menopoz günümüzde ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Menopozun septomları gece ateş basmaları,vajinal kuruluk, stres, saç dökülmesi, libido düşüklüğü,terleme,depresyon, ruh halinde dalgalanmalar vs olmaktadır. Bu septomlar kişinin yaşamına müdahale edebilir. Menopoz septomlarınız dan şikayetçiyseniz mutlaka bir hekime görünün. Menpoz da görülen septomlar bir takım ilaçlarla ve yaşam şeklinizdeki değişimlerle giderilebilir.
 
Geri
Üst