Memede Kist Neden Olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Memede Kist Neden Olur ?
Meme kistleri ..Mutlaka her bayan bu rahatsızlıkla karşılaşmıştır.Meme kistleri içinde sıvı bulunan keseciklerdir.Bazen kendini küçük bir ağrı ile gösterirken bazen kendiniz tesadüfen elinizle hissedebilirsiniz.Meme kistlerinin çoğu iyi huylu olsada bir çok bayan bu kistlerin knser yapıp yapmadığını merak ediyor.Meme kistleri nedenleri,meme kistlerinin tedavisi hakkında tüm detaları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi Meme kistleri kansere dönüşürmü , Meme kistine ne iyi gelir adlı konularımızı incelemenizi öneriyoruz.


Meme kistleri nin en sık görüldüğü yaşlar 30-50 yaşlar olarak gösterilsede erken yaşlarda da bu kistlerle tanışmak mümkün.Meme sağlığınız için sevgili hanımlar bu rahatsızlığı yaşamış biri olarak tavsiyelerde bulunmak istiyorum.Yaşınız kaç olursa olsun meme kontrollerinizi ihmal etmeyin.Vücudunuzu iyi tanıyın kendinizi takip edin.Duş alırken memenizi elinizle kendi kendinize muyane edin.Sabunladığınız gögüsünüzü saat yönünde parmaklarınızla yavaş yavaş kontrol edin.Bu aşamada kolunuz başınızın arkasında olucak .Elinize küçük ,büyük herhangi bir sertlik geliyorsa mutlak surette hekime görünün.Meme kistleri korkulacak bir rahatsızlık olmasa da bazı türevleri kötü hastalığın habercisi olabilir.Meme kistleri çoğunlukla enjektör yardımıyla içi boşaltılıyor bu işlem ağrısız bir işlem olup alınan sıvı patalojiye gönderiliyor.Çıkan sonuca göre tedavi uygulanıyor.Meme kistleri bazen ağrılı bazen ağrısız olabilir.Süt kanalında gelişen meme kistleri bayağı ağrılı oluyor.Meme kistlerini önlemek için çok çay içiyorsanız günde 2 bardak açık tüketmeye bakın.Çok aşırı kahve ,cola sigara tüketmekten uzak durun.Stresten uzak kalmaya çalışın.Meme kontrollerinizi ihmal etmeyin.Unutmayınki erken teşhis hayat kurtarır.Şimdi Meme kistleri hakkında uzmanlarından derlediğimiz tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz.



memede kist.jpg









Memede kist neden olur, kistler içi sıvı madde, yarı sıvı madde ya da katı madde içeren oluşumlardır. İçerisi sıvıyla dolu olan kistler, memede süt kanalı bezlerinde meydana gelen genişlemeler nedeniyle oluşur. Bu kesecikler her 14 kadının birini etkilemektedir. Daha çok 40-49 yaş arası kadınlarda etkili olmaktadır. Memede oluşan kitlelerin yaklaşık olarak % 25 kadarını bu oluşumlar oluşturur. Bu kistlerin yaklaşık beşte birini 1 cm den daha büyük olanlar, yarısı ise birden fazla sayıda olur. Emzirme döneminde olan kadınlarda, galaktosel denilen içeriği sütle dolu kistler meydana gelebilir. Memede oluşan basit kistlerin ilk yıl içinde yarısından fazlası kaybolur, % 12 kadarı 5 yıl sonra bile etkili olabilir. Vücutta oluşan basit kistlerin çevresi düzgün ve ince cidarlı, kompleks kistlerde içeriğinde solid yani katı kısımlar içeren, sıvı içeriği yoğun olan, bölmeli yapıda, düzgün cidarlara sahip olmayan kistlerdir. Memede kist en fazla üst dış kadranda görülebilir.


Memede kist neden oluşur?

Memede oluşan içi sıvı dolu olan kesecikler, salgı bezleri ile destek bağ dokusunda oluşan yoğunlaşmalar nedeniyle küçük süt kanallarındaki tıkanma yüzünden oluşur. Bu tıkanıklıklar meme kistlerini oluşturur. Bu yapılar yumuşak olup, üzüm tanesi gibi hissedilebilir. Bunlar genellikle menopozla birlikte yok olur. Ancak 2 cm den daha küçük olanlar ultrason ve mamografi ile tespit edilebilir. Bu türde olan kistler fazla yakınmaya neden olmaz. Ağrı ve yakınma yapanlar genellikle büyümüş olanlardır. Bu kişilerin destekleyici sutyen kullanarak meme hareketlerinin azaltması, beslenmede tuzu ve kafein içeriği olan yiyecekleri azaltması tavsiye edilir.


Memedeki kistlere yaklaşım nasıl olur?

Eğer basit kistler ele gelmiyor, herhangi bir ağrıya neden olmuyorsa, takip edilmesi gerekmez. Memede oluşan kistler adetler nedeniyle oluşursa, bunlar adet döneminde büyür ve sonra küçülebilir. Memede ele gelen ya da ağrıya neden olan kistlerin içeriği enjektörle boşaltılabilir. Sıvının kanlı olması ya da sayısı birden fazla olan tekrarlayıcı kist varsa, bu kistlerin içeriği boşaltıldıktan sonra patolojide incelemeye tabi tutulabilir. Eğer içeriği boşaltılan kist 3 ay içinde tekrarlamaz, içeriğinde kan bulunmaz ise, basit kist yani iyi huylu selim kist olduğu anlaşılabilir. Kanlı içeriği olan kistler intrakistik kanserlere neden olabileceğinden, alınan örneklerin patolojide incelenmesi gerekir. Herhangi bir şüphe olması halinde, kistler cerrahi girişimle çıkarılabilir. Solid kistlerde yani içeriği katı madde olan kistlerde kompleks kist olmakta ve katı maddeleri % 0,3 kadarsa kanser olma olasılıkları % 23 kadar olur. Bu şekilde memede solid kist olursa, biyopsi ve aspirasyon sitolojisi yapılması gerekir.
 
Merhaba ,brokolinin meme kistlerine iyi geldiğini uzmanlar vurguluyor.İster haşlayarak suyunu için,ister salata olarak tüketin.Her şekilde şifa..Yorumunuz için teşekkür ederiz.
 
Geri
Üst