Melisa Otunun Faydaları

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Melisa Otunun Faydaları
melisa otu melisa otunun faydaları otu faydaları
melisa otu, nedir, nasıl yetişir, nerede yetişir, faydaları, hakkında bilgi edinmek için yazımıza buyrun.



392124dc7a6154d788.jpg




Ballıbabagiller familyasından; çok dallı, beyaz çiçekli otsu bir bitkidir. En önemli türü tıbbi melissadır. Boyu 30 – 80 cm kadardır. Limon kokuludur. Çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları ince ve yumuşak tüylüdür. Çiçekleri beyazdır. Yapraklarında tanen, reçine ve uçucu bir yağ vardır.

TOPLANMASI VE SAKLANMASI:

Yapraklar bitki çiçek açmadan toplanır, Eylül ve Kasımda tekrar toplanılanların ise koku ve kaliteleri düşük olur Yapraklar ezilmeden toplanmalıdır. Ezilince sararan ve kararan yapraklar ayıklanmalıdır. Havadar gölge yerlerde ince bir şekilde serilerek çabukça kurutulmalıdırlar. Suni olarak 35′c de kurutulabilir. Kurumuş yapraklar ışıktan korunmalı ve 1 yıl dan fazla saklanılmamalıdır.

FAYDALARI:

Mide ve bağırsak ağrılarını keser.
Kalbi kuvvetlendirir.
Hıçkırığı keser.
Hazımsızlığa iyi gelir.
Bayılmalarda kullanılır.
Aybaşı ağrılarını keser ve aybaşı kanamalarını düzenler.
Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir.
Hipertroidizm de rahatlama sağlar.
Merkezi sinir sistemini yatıştırıcı etkisi vardır.
Kan şekerini ve tansiyonu düşürür.
Ciltteki kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur.
Mide ve bağırsak gazlarını ve ağrılarını giderir.
Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir.
Kalbi ve kan dolaşımını güçlendirir.
Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır.
Sindirim sistemindeki tüm kramplara ve gaz şişkinliklerine iyi gelir.
İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını giderir.
Yüzeysel kan damarlarını genişleterek yüksek kan basıncını düşürebilir.
Terletici özelliğinden dolayı grip gibi hastalıklarında ateş düşürmekte faydalı olur.
Sinirleri yatıştırıcı etkileri ile baş ağrısı, migren, baş dönmesi, kulak çınlaması, uykusuzluk, sara ve sinir krizlerinde faydalıdır.

KULLANIMI:

Melisa otunun yaprakları kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek hazırlanan melisa çayı içilebilir. Melisa bitkisinin yapraklarında elde edilen melisa yağı da çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Ayrıca, melisa otu tazeyken ezilerek çıkarılan suyu da kullanılır. Kaynatılarak vücuda sürülürse ter kokusunu giderir.

1 bardak kaynar su, 2-3 tatlı kaşığı kuru ya da 4-6 kaşık körpe yaprak üzerine dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilirken, içilene kadar üzeri sıkıca kapalı tutulur. Böylece hazırlanan çay sabah ve akşamları birer kez ya da gerektikçe bir bardak olarak içilir.
Melisa Yağı: Melisa yağı yorgunluk, uykusuzluk, astım ve nefes darlığı şikayetlerine karşı faydalıdır. Terleticidir. Soğuk algınlığına iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır ve gaz söktürür. Ülser şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Bütün bu faydaları için 3-4 damla melisa yağı bir fincan suya damlatılarak içilebilir.

Ayrıca, badem yağı ile seyreltilip cilde sürülürse cildi güzelleştirir. Pek çok uçucu bitkisel yağ gibi melisa yağı da sabit yağlarla seyreltilmeden ve fazla miktarda kullanılmamalıdır.
 
Geri
Üst