Melazma nedir nasıl tedavi edilir?

Uzman SühaN

Administrator
Melazma nedir nasıl tedavi edilir?
Melazma, ciltte siyah veya kahverengi lekeler oluşmasıdır. Bu lekeler genellikle alın, çene, üst dudak bölgesinde görülmekle birlikte vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. Cilt rengi nispeten daha koyu olan kadınlarda daha çok görülür. Hamilelik döneminde görülen melazmaya “gebelik maskesi” ya da “kloazma” denir. Bu lekelerin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, hormon değişiklikleri, ışığa duyarlılık ve uzun süre güneşe maruz kalmanın melazma ile ilişkili olduğu bilinmektedir.

Malezma sadece göründüğünde ve farklı bir hastalık belirtisi göstermediğinde tek başına zararı olmayan bir rahatsızlıktır ve topikal kremler sayesinde kısa süre içerisinde tedavisi mümkündür. Malezmanın ciltte belirme süresi oldukça uzundur.










Bazı zamanlar siyah lekeler ciltte tam olarak birkaç hafta içerisinde görünür iken topikal kremler ile de tedavisi yine birkaç haftayı bulacaktır. Melazma lekeleri bazı durumlarda siz hiç bişey yapmasanız da kendiliğinden cildinizden kaybolacaktır. Malezma rahatsızlığına maruz kaldıysanız dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bu süreçte cildinize harici ve özellikle de kimyasal içerik bulunduran kozmetik ürünleri sürmemeniz gerektiğidir.




Melazma İçin Önlemler
Melazma rahatsızlığında ve belirtileri göründüğü anda hangi tedavi yöntemini tercih ederseniz edin öncelikle özen göstermeniz gereken nokta cildinizi güneş ışınlarından korumaktır. Bu yüzden cildinizin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmasını engellemelisiniz. Güneş ışığı nedeni ile yüz bölgesinde meydana gelecek olan siyah lekeler melazma rahatsızlığı ile iyice yayılacak ve yüzünüzün her bölgesinde bulunabilecek. Cildinizi güneş ışınlarından korumak için özellikle her gün dışarı çıkarken UVA ve UVB koruyuculu güneş kremleri kullanmalısınız.
Malezma yani siyah lekelerden kurtulmak için yapmamanız gereken ise kimyasal içerik bulunduran kozmetik ürünlerinden ve ilaçlardan uzak durmaktır. Bu tür ürünler cildinizi tahriş edeceği gibi var olan lekelerin hızlı bir şekilde yayılmasını sağlamaktadır.

Melazma Nasıl Tedavi Edilir?

Melazma çoğunlukla (başka belirtiler ile birlikte görülmüyorsa) ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz ve topikal kremlerle tedavisi mümkündür. Tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken nokta aynı oluşumu gibi, lekelerin kaybolmasının da zaman alacağıdır. Lekelerin tamamen ortadan kalması bir kaç ayı bulabilir. Bazı durumlarda herhangi bir tedaviye gerek kalmadan lekeler kendiliğinden kaybolabilir. Örneğin hormon dengesizliklerinin yaşandığı hamilelik döneminde ortaya çıkan lekeler doğum sonrası lekeler kendiliğinden geçebilir. Bu dönemde cildi tahriş eden bakım ürünleri kullanmamak lekelerin daha çok yayılmasını önlemek için tavsiye edilmektedir.

Ciltte renk değişimini azaltmak için kullanılan kremler genellikle “hidrokinon” içerir. Reçetesiz olarak satılan bu kremlerde kullanılan hidrokinon konsantrasyonu %2 ile %4 arasında değişmektedir. Düşük konsantrasyonlu kremlerden başlamak kaşıntı, cilt tahrişi gibi yan etkilerinden korunmanızı sağlayabilir. İlerlemiş melazma için hidrokinon (HQ), tretinoin, veya HQ, tretinoin ve kortikosteroid kombinasyonu içeren reçeteli kremlerde bulunmaktadır. Doktorunuz rahatsızlığın durumuna ve cilt tipinize göre antibiyotik krem reçete edebilir

Diğer Tedavi Yöntemleri

Melazma lekeleri için topikal kremler işe yaramıyorsa kimyasal peeling, mikrodermabrazyon ve lazerli cilt soyma gibi farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerin hepsi cildin en üst tabakasını soyarak cilt yüzeyindeki lekelerin görünümünü azaltır. Alttan yeni cilt hücreleri geldikçe lekeler zamanla yok olur. Kimyasal peeling bu yöntemler arasında cildi en az tahriş eden, kızarıklık gibi yan etkilerin en az görüldüğü yöntemdir. Cilde küçük kristaller püskürtülerek soyma yöntemi olan mikrodermabrazyondan sonra ise cildin toparlanması daha uzun sürebilir. Lazerli cilt soyma yönteminde ise lokal anestezi kullanılır ve uygulama sonrası bir süre şişlik ve kızarıklık yaşanabilir.