Marmara Bölgesi Yöresel Yemekleri
marmara bölgesinin yemekleri marmara bölgesi yemekleri akdeniz bölgesinin akdeniz bölgesi yöresel nelerdir
Marmara Bölgesinde hangi yemekler meşhurdur Marmara mutfağında neler bulunur öğrenmek isterseniz buyrun melekler
PİDELİ BEYKOZ PAÇASI
Kullanılacak malzeme: (4 kişi için):
1 pide (600 gramlık Ramazan pidesi),
8 paça,
10 bardak su,
1 limonun ince soyulmuş kabuğu,
5 diş sarımsak,
1/2 çorba kaşığı zeytinyağı,
1/2 çorba kaşığı tuz,
Terbiyesi İçin:
1+1/2 çorba kaşığı tereyağı,
1+1/2 çorba kaşığı un,
5 yumurtanın sarısı,
1+1/2 sulu limon,
yeteri kadar tuz.
Yapımı: 8 paça, 10 bardak su, 1 limonun ince soyulmuş kabuğu, beş diş sarımsak, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım kaşık tuzdan yararlanarak paçalar pişirilir. Delikli bir kepçeyle tencereden çıkarılacak paçalar parçalanmadan kemiklerinden ayrılır ve sıcak bir yere konur. Pide ızgarada ya da bütan gazı fırınında kurutulurcasına ısıtıldıktan sonra sekiz uzun dilime bölünür. Bu dilimler bir tepsiye yerleştirilir. Tepsi hafif bir ateşe oturtulur ve pide dilimlerinin üstüne bir bardak paça suyu azar azar dökülür, Pideler paça suyunu çekip şişince her pide diliminin üzerine kemiksiz bir paça oturtulur. Pideler bütün paça suyunu çekmişse bir-birbuçuk fincan paça suyu daha katılır ve tepsinin üstü örtülür. Beri yanda bir kuşaneye erimiş ama soğuk birbuçuk kaşık tereyağı konur. Bunun üzerine sırasıyle beş yumurta, bir tutam tuz, limonun suyu katılır. Bunlar telle çırpılırken un da serpilerek üzerlerine dökülür. Karışım iyice birbirine yedirildikten sonra dört bardak ılık paça suyu azar azar çırpılmakta olan terbiyeye katılır. Ve kuşane çok hafif bir ateşe oturtulur. Terbiyede hafif bir koyuluk oluncaya kadar telle çırpılarak pişirilir. Sonra terbiye ateşe dayanıklı kapta ısınan pideli paçaların üzerine dökülür ve böylece servis yapılır.
____________________
MARMARA DENİZ TÜRLÜSÜ
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Tutarı 2 kilo gelecek kadar türlü balık
1 baş soğan,
1 sap kereviz,
2 baş havuç,
1 demet maydanoz,
1 diş sarmısak,
çok acı bir kırmızı biber,
çok olgun 6 domates,
zeytinyağında kızartılmış 12 dilim tava ekmeği,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
1/2 bardak zeytinyağı.
Yapımı:
Mezit, tekir, barbunya, kaya gibi küçük balıkların pullarını kazıdıktan, yüzgeçlerlerini kesip attıktan sonra bunların içlerini temizlemeli.
Mürekkep balığının önce sert olan ağzını kesip atmalı. Sonra vantuzlu kollarını gövdesinden ayırmalı. Torbasındaki kıkırdaklı kemiği ve mürekkep kesesini çıkardıktan sonra dışındaki ince zarı soymalı. Kollarındaki küçük vantuzları makasla teker teker kesmeli, atmalı.
Bütün balık ve deniz hayvanlarını bol akar suda iyice yıkadıktan sonra bunları bir delikli kaba koyup bir kenarda süzülmeye bırakmalı.
Bîr kuşaneye zeytinyağını koyup ısıtmalı. Kırmızı biberle sarmısağı kıyarcasına ince doğramalı ve kuşanedeki zeytinyağının içine atmalı. Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş olan soğanla kereviz ve kıyarcasına ince doğranmış kereviz yaprağıyle yarım demet maydanozu atmalı. Sebzeler iyice piştikten sonra önce yuvarlak yuvarlak doğranmış mürekkep balığı gibi geç pişen deniz hayvanlarını kuşaneye koymalı. Kabukları soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan, küçük parçalara doğranmış domatesi kattıktan sonra bunları beş - on dakika kadar pişirmeli. Sonra bütün balıkları katmalı. Balıkları onbeş dakika kadar pişirmeli. Bu sürenin sonunda tuzunu ve biberini serpmeli. Gerekirse biraz ılık su katmalı ve beş-on dakika daha pişirmeli. Sonra kabı ateşten indirmeli. Çukur bir servis tabağına zeytinyağında kızartılmış ekmekleri yanyana dizmeli, bunların üstüne de balıkları serpiştirmeli. Yemeğin salçasını da gezdirerek döktükten sonra kalan kıyılmış maydanozu serpmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı.
____________________________
HASEKİ PİLÂVI
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
Yarka durumunda bir piliç,
50 gram margarin yağı,
75 gram rendelenmiş permasan veya kaşer peyniri,
1 baş soğan,
2 sap kereviz,
2 körpe havuç,
4 olgun domates,
3 bardak tavuk suyu,
2 bardak pirinç,
3 kaşık zeytinyağı.
Yapımı: Pilicin tüylerini yolup içini çıkardiktan ve ince tüylerini gidermek için tütsüledikten sonra bol akarsuda yıkamalı. Havucun üstünü kazıyıp küçük parçalara doğramalı. Kereviz yapraklarını yıkamalı ve küçük parçalara doğradıktan sonra havuçla birlikte bir tencereye koymalı. Bunun üstüne pilici oturtmalı ve bu kümes hayvanının üstünü örtecek kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı.
Piliç haşlanınca sudan çıkarıp kemiklerinden ayırarak küçük parçalara bölmeli. Tavuğun içinden çıkan karaciğeri, ödünü dikkatle ayırıp attıktan sonra yüreği ve katısını küçük parçalara doğramalı. Soğanı rendeleyip 3 kaşık zeytinyağıyla toprak bir tencereye koymalı ve tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Soğanlar pembeleşınce pilicin içinden çıkanları ve didilmiş piliç etini katmalı ve bunları da karıştırarak kavurmalı. Etler nar gibi kızarınca kabuğu soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük parçalara doğranmış domatesi içine atmalı. Domates iyice salçalaşıncaya kadar tenceredekileri karıştırarak pişirmeli. Beri yanda pilicin haşlandığı suyu, sebzeleri iyice ezerek süzgeçten geçirmeli. Bunun 3 bardağını almalı (bu kadar su çıkmazsa normal su katılabilir) 2 bardak pirinç ve margarin yağıyla bir pilâv pişirmeli.
Pilâv pişip de demlenmeye başlayacağı sırada toprak tenceredeki piliç parçalarını salçasıyle birlikte pilâva katmalı ve birlikte harmanlayıp demlenmeye bırakmalı. Pilâv demlendikten sonra son defa harmanlarken rendelenmiş peyniri içine katmalı. Birlikte harmanlamalı ve servis tabağına boşaltıp servis yapmalı. İsteyenler pilâv demlendikten ve servis tabağına boşaltıldıktan sonra da toprak tenceredeki piliç parçalarını üstüne dökebilirler. En üste de rendelenmiş kaşer peynirini serpip servis yapabilirler. Hattâ servis tabağı pyrex bir servis tabağıysa kabı kızgın fırına sokup orada beş dakika tuttuktan sonra servis yaparlarsa daha da lezzetli bir yemek elde etmiş olurlar. Çünkü fırında kaşer peyniri yayılır ve gratine olarak hem yemeğe hoş bir manzara, hem de ayrı bir tad verir.
__________________________
SARDALYE BALIĞI IZGARASI ASMA YAPRAĞINDA
Kullanılacak malzeme:
1 kilo sardalye balığı,
30 - 40 asma yaprağı,
yeteri kadar tuz,
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Limon salçası için:
2 limonun suyu,
1 kahve fincanı zeytinyağı,
1/2 demet kıyılmış maydanoz,
yeteri kadar tuz.
Yapımı: Pulları kazındıktan sonra solungaçlarından çekilerek içleri çıkarılmış ve bol akarsuda iyice yıkanmış ve süzülmüş sardalye balıklarını tuzlamalı ve her birini bir asma yaprağına sarmalı. Izgarayı kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürü ateşinin beş parmak yukarısına yerleştirmeli. Izgara kızınca bunu bir tüyle zeytinyağlamalı ve asma yaprağına sarılı balıkları yan yana sıralayıp ızgaranın öbür kanadını balıkların üstüne indirmeli. Balıkların önce bir yanlarını 5 dakika kadar pişirdikten sonra ızgaranın öbür yanını çevirmeli. Balıkların bu yüzlerini de beş dakika kadar pişirdikten sonra ızgarayı ateşten almalı.
Balıkları zedelemeden üstlerindeki asma yapraklarını çıkarmalı ve sardalyeleri sıcak yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
Daha önceden limon suyu, zeytinyağı, maydanoz ve tuzla hazırlanmış limon salçası kâsesiyle birlikte servis tabağını sofraya çıkarmalı ve balıkları sıcak sıcak servis yapmalı.
Marmara Bölgesinde hangi yemekler meşhurdur Marmara mutfağında neler bulunur öğrenmek isterseniz buyrun melekler
PİDELİ BEYKOZ PAÇASI
Kullanılacak malzeme: (4 kişi için):
1 pide (600 gramlık Ramazan pidesi),
8 paça,
10 bardak su,
1 limonun ince soyulmuş kabuğu,
5 diş sarımsak,
1/2 çorba kaşığı zeytinyağı,
1/2 çorba kaşığı tuz,
Terbiyesi İçin:
1+1/2 çorba kaşığı tereyağı,
1+1/2 çorba kaşığı un,
5 yumurtanın sarısı,
1+1/2 sulu limon,
yeteri kadar tuz.
Yapımı: 8 paça, 10 bardak su, 1 limonun ince soyulmuş kabuğu, beş diş sarımsak, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım kaşık tuzdan yararlanarak paçalar pişirilir. Delikli bir kepçeyle tencereden çıkarılacak paçalar parçalanmadan kemiklerinden ayrılır ve sıcak bir yere konur. Pide ızgarada ya da bütan gazı fırınında kurutulurcasına ısıtıldıktan sonra sekiz uzun dilime bölünür. Bu dilimler bir tepsiye yerleştirilir. Tepsi hafif bir ateşe oturtulur ve pide dilimlerinin üstüne bir bardak paça suyu azar azar dökülür, Pideler paça suyunu çekip şişince her pide diliminin üzerine kemiksiz bir paça oturtulur. Pideler bütün paça suyunu çekmişse bir-birbuçuk fincan paça suyu daha katılır ve tepsinin üstü örtülür. Beri yanda bir kuşaneye erimiş ama soğuk birbuçuk kaşık tereyağı konur. Bunun üzerine sırasıyle beş yumurta, bir tutam tuz, limonun suyu katılır. Bunlar telle çırpılırken un da serpilerek üzerlerine dökülür. Karışım iyice birbirine yedirildikten sonra dört bardak ılık paça suyu azar azar çırpılmakta olan terbiyeye katılır. Ve kuşane çok hafif bir ateşe oturtulur. Terbiyede hafif bir koyuluk oluncaya kadar telle çırpılarak pişirilir. Sonra terbiye ateşe dayanıklı kapta ısınan pideli paçaların üzerine dökülür ve böylece servis yapılır.
____________________
MARMARA DENİZ TÜRLÜSÜ
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Tutarı 2 kilo gelecek kadar türlü balık
1 baş soğan,
1 sap kereviz,
2 baş havuç,
1 demet maydanoz,
1 diş sarmısak,
çok acı bir kırmızı biber,
çok olgun 6 domates,
zeytinyağında kızartılmış 12 dilim tava ekmeği,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
1/2 bardak zeytinyağı.
Yapımı:
Mezit, tekir, barbunya, kaya gibi küçük balıkların pullarını kazıdıktan, yüzgeçlerlerini kesip attıktan sonra bunların içlerini temizlemeli.
Mürekkep balığının önce sert olan ağzını kesip atmalı. Sonra vantuzlu kollarını gövdesinden ayırmalı. Torbasındaki kıkırdaklı kemiği ve mürekkep kesesini çıkardıktan sonra dışındaki ince zarı soymalı. Kollarındaki küçük vantuzları makasla teker teker kesmeli, atmalı.
Bütün balık ve deniz hayvanlarını bol akar suda iyice yıkadıktan sonra bunları bir delikli kaba koyup bir kenarda süzülmeye bırakmalı.
Bîr kuşaneye zeytinyağını koyup ısıtmalı. Kırmızı biberle sarmısağı kıyarcasına ince doğramalı ve kuşanedeki zeytinyağının içine atmalı. Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş olan soğanla kereviz ve kıyarcasına ince doğranmış kereviz yaprağıyle yarım demet maydanozu atmalı. Sebzeler iyice piştikten sonra önce yuvarlak yuvarlak doğranmış mürekkep balığı gibi geç pişen deniz hayvanlarını kuşaneye koymalı. Kabukları soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan, küçük parçalara doğranmış domatesi kattıktan sonra bunları beş - on dakika kadar pişirmeli. Sonra bütün balıkları katmalı. Balıkları onbeş dakika kadar pişirmeli. Bu sürenin sonunda tuzunu ve biberini serpmeli. Gerekirse biraz ılık su katmalı ve beş-on dakika daha pişirmeli. Sonra kabı ateşten indirmeli. Çukur bir servis tabağına zeytinyağında kızartılmış ekmekleri yanyana dizmeli, bunların üstüne de balıkları serpiştirmeli. Yemeğin salçasını da gezdirerek döktükten sonra kalan kıyılmış maydanozu serpmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı.
____________________________
HASEKİ PİLÂVI
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
Yarka durumunda bir piliç,
50 gram margarin yağı,
75 gram rendelenmiş permasan veya kaşer peyniri,
1 baş soğan,
2 sap kereviz,
2 körpe havuç,
4 olgun domates,
3 bardak tavuk suyu,
2 bardak pirinç,
3 kaşık zeytinyağı.
Yapımı: Pilicin tüylerini yolup içini çıkardiktan ve ince tüylerini gidermek için tütsüledikten sonra bol akarsuda yıkamalı. Havucun üstünü kazıyıp küçük parçalara doğramalı. Kereviz yapraklarını yıkamalı ve küçük parçalara doğradıktan sonra havuçla birlikte bir tencereye koymalı. Bunun üstüne pilici oturtmalı ve bu kümes hayvanının üstünü örtecek kadar su koyup kabı ateşe oturtmalı.
Piliç haşlanınca sudan çıkarıp kemiklerinden ayırarak küçük parçalara bölmeli. Tavuğun içinden çıkan karaciğeri, ödünü dikkatle ayırıp attıktan sonra yüreği ve katısını küçük parçalara doğramalı. Soğanı rendeleyip 3 kaşık zeytinyağıyla toprak bir tencereye koymalı ve tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Soğanlar pembeleşınce pilicin içinden çıkanları ve didilmiş piliç etini katmalı ve bunları da karıştırarak kavurmalı. Etler nar gibi kızarınca kabuğu soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük parçalara doğranmış domatesi içine atmalı. Domates iyice salçalaşıncaya kadar tenceredekileri karıştırarak pişirmeli. Beri yanda pilicin haşlandığı suyu, sebzeleri iyice ezerek süzgeçten geçirmeli. Bunun 3 bardağını almalı (bu kadar su çıkmazsa normal su katılabilir) 2 bardak pirinç ve margarin yağıyla bir pilâv pişirmeli.
Pilâv pişip de demlenmeye başlayacağı sırada toprak tenceredeki piliç parçalarını salçasıyle birlikte pilâva katmalı ve birlikte harmanlayıp demlenmeye bırakmalı. Pilâv demlendikten sonra son defa harmanlarken rendelenmiş peyniri içine katmalı. Birlikte harmanlamalı ve servis tabağına boşaltıp servis yapmalı. İsteyenler pilâv demlendikten ve servis tabağına boşaltıldıktan sonra da toprak tenceredeki piliç parçalarını üstüne dökebilirler. En üste de rendelenmiş kaşer peynirini serpip servis yapabilirler. Hattâ servis tabağı pyrex bir servis tabağıysa kabı kızgın fırına sokup orada beş dakika tuttuktan sonra servis yaparlarsa daha da lezzetli bir yemek elde etmiş olurlar. Çünkü fırında kaşer peyniri yayılır ve gratine olarak hem yemeğe hoş bir manzara, hem de ayrı bir tad verir.
__________________________
SARDALYE BALIĞI IZGARASI ASMA YAPRAĞINDA
Kullanılacak malzeme:
1 kilo sardalye balığı,
30 - 40 asma yaprağı,
yeteri kadar tuz,
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Limon salçası için:
2 limonun suyu,
1 kahve fincanı zeytinyağı,
1/2 demet kıyılmış maydanoz,
yeteri kadar tuz.
Yapımı: Pulları kazındıktan sonra solungaçlarından çekilerek içleri çıkarılmış ve bol akarsuda iyice yıkanmış ve süzülmüş sardalye balıklarını tuzlamalı ve her birini bir asma yaprağına sarmalı. Izgarayı kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürü ateşinin beş parmak yukarısına yerleştirmeli. Izgara kızınca bunu bir tüyle zeytinyağlamalı ve asma yaprağına sarılı balıkları yan yana sıralayıp ızgaranın öbür kanadını balıkların üstüne indirmeli. Balıkların önce bir yanlarını 5 dakika kadar pişirdikten sonra ızgaranın öbür yanını çevirmeli. Balıkların bu yüzlerini de beş dakika kadar pişirdikten sonra ızgarayı ateşten almalı.
Balıkları zedelemeden üstlerindeki asma yapraklarını çıkarmalı ve sardalyeleri sıcak yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli.
Daha önceden limon suyu, zeytinyağı, maydanoz ve tuzla hazırlanmış limon salçası kâsesiyle birlikte servis tabağını sofraya çıkarmalı ve balıkları sıcak sıcak servis yapmalı.