Makula Dejenerasyonu Tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Makula Dejenerasyonu Tedavisi
Sarı nokta hastalığı yaşlanmanın bir sonucu olarakta ortaya çıkar. Yavaş bir seyir izleyerek görme kaybıyla ve özellikle görme alanında ortada siyah bir alan olarak karşımıza çıkabilir. Sigara, genetik yatkınlık ve sağlıksız beslenme gibi alışkanlıklar sarı nokta hastalığı için birer risk faktörüdür.

Makula aslında gözde gözün arkasından bulunan retinanın merkezidir. Gözün arkasından bulunan sinir tabakası, retinada bulunan nokta görmenin büyük bir kısmını sağlamaktadır. Makula net bir şekilde görmemizi, okuma yazma, araç sürme gibi aktiviteleri sağlıklı bir şekilde sürdürmemizi sağlar. Makula dejenere olduğunda bu aktiviteleri sağlıklı bir şekilde gerçekleyemeyiz.




m.jpg




Makula dejeneresansı her hastada farklı belirtiler gösterir. Bu yüzden ilk başta teşhisin konulması zor olabilir. Problem bazen tek gözde olursa diğer göz uzun süre normal işlevine devam edebilir. Tek gözde olduğunda fark edilmesi uzun zaman alabilir fakat iki gözde de olursa merkezi görme kaybı daha çabuk fark edilecektir. Bir sayfada yazılı olan metin yada kelimelerin bulanıklaşması, çizgilerin yamuk gibi görünmesi veya görüş merkezinin ortasında siyah ya da beyaz bir nokta oluşması bu rahatsızlığın başlangıç sebeplerindendir.

Sarı Nokta Hastalığı Tipleri
Kuru Tip: Retina tabakalarının altında yağlı materyal birikmesiyle oluşur. Daha yavaş ilerler ve uzun süre görme azalmasına yol açar.

Yaş Tip: Hasta bölgede oluşan bozuk kılcal damarların makulaya ilerlemesiyle oluşur. Bu tip ani görme kaybına neden olur. Kuru tipe göre oranla daha az görülür.

Kimlerde Görülür?
60 yaş üzeri kişilerde, birinci derece yakın akrabasında makula dejenerensansı olan her dört kişiden birinde bu hastalık ortaya çıkabildiği gibi, kadınlar erkeklerden daha fazla risk altındadır. Diyabet, hipertansiyon, sigara kullanımı, açık renkli göz sahibi olma, damar sertliği, kalp büyümesi, kişilerde vitamin eksikliği gibi etkenler de risk grubuna girmektedir.
 
Geri
Üst