Makrozomi bebeğin iri dünyaya gelmesi

Uzman SühaN

Administrator
Makrozomi bebeğin iri dünyaya gelmesi
Her anne adayı bebeğinin sağlıklı dünyaya gelmesini ister. Bebeğinin sağlıklı ve toplu olarak dünyaya gelmesi için anne adayı elinden geldiğince iyi beslenmeye çalışır. Bu niyetle anne adayı hareket etse de bilinçsiz beslenmesi bebeğin aşırı kilolu olmasına neden olabilir. Bebeğin normalden iri dünyaya gelmesi tıp dilin de makrozomi olarak bilinir. Bu yazımız da Makrozomi nedir , makrozomi neden olur , makrozomi hakkın da bilgiler vereceğiz.


Gebelikte makrozomi normalin üstün de iri dünyaya gelen bebeklere verilen addır. Bebeğin iri dünyaya gelmesi sık karşılaşılan bir durum olup , doğum esnasın da komplikasyonlara yol açabilmektedir. Olası komplikasyonları önlemek adına anne adayı düzenli olarak hekim kontrolün de olmalıdır.

Bebeklerin dünyaya iri gelmesi sadece beslenmeyle alakalı değildir. Genetik faktörler, diyabet bebeğin iri olmasına neden olabilir. İlk gebeliğinde iri bebek dünyaya getiren anne adaylarının ikinci gebeliktede iri bebek dünyaya getirme ihtimali yüksektir. İri bebek normal doğumu zorlaştırır. Doğum esnasın da annenin perinasında yırtık oluşabilir. Oluşan yırtığa dikiş atılacağından annenin çabuk iyleşmesi için doktorun tavsiyelerine uyması gerekir. Anne ve bebek açısından risk olacağı için iri bebeklerin sezeryanla alınması daha uygun olucaktır.Peki makrozomiyi önlemek mümkünmüdür ? Bebek ve anne makrozmiden nasıl etkilenir ? Bu soruların detaylarını yazımızın devamında vermeye devam edicez.

Öncesi ; Gebelikte bebeğin kilosunun fazla olması adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.





makrozomi.jpg




Uzmanlar anne karnında bir bebeğin gerçekten iri bebek olup olmadığını ölçmenin zor olduğunu, bunun tespitinde genel ortalama dikkate alınarak bebeğin gününe göre ölçümlerinin yol gösterici olduğunu ifade ediyorlar. (Tabi bu da annenin son adet tarihini doğru hatırlamasıyla alakalı)
Normalden büyük olan bu bebekler birçok komplikasyona sebep olacağından, bu komplikasyonları da en aza indirmek içinde iyi bir gözlem, iyi bir muayene ve ultrasonografi görüntüleme ile gebeliği izlemek gerekmektedir. Makrozomi (iri bebek) tanısı için, bebeğin 4500 gr. üzerinde olması veya doğuma kadar bu kiloya gelmiş ve geçmiş olması gerekir.

Gününde doğan bir bebeğin doğum ağırlığı ne olmalıdır?

Gününde (miadında) doğan bir bebeğin ortalama doğum ağırlığı 2500-4000 gram arasında olmalıdır.

Eğer miadında yeni doğan bebek 2500 gram'ın altında olursa " düşük doğum ağırlığı" , 4000 gram'ın üstünde olursa "iri bebek (Makrozomi)" durumundan bahsedilir.

Ancak bu tanımlar gebelik haftalarına göre değişebilir. Örneğin; 33. haftada ultrasonda "tahmini fetal(bebek) ağırlığı" 2500 gram olan bir gebelikte "makrozomi" durumundan bahsedilebilir. Çünkü bu haftadaki bir bebeğin ortalama olarak 2000 gram civarında olması beklenir.

Daha doğru tabiri ile Makrozomi (=LGA, Large for gestational age, gebelik yaşına göre iri bebek) tanımını şu şekilde yapılmalıdır: Makrozomi, bebeğin büyüme eğrisinde 90. persantilin (yüzdenin) üzerinde olmasıdır.

Düşük doğun ağırlıklığı (=SGA, Small for gestational age, gebelik yaşına göre küçük bebekler) ise büyüme eğrisinde 10. persantilin altındaki fetusleri içerir. 10. ve 90. persantiller arası büyüklükler ise dağılımdaki normal grubu (=AGA, Appropriate for gestational age) gösterir. 50. persantil ise tüm toplumda doğan bebeklerin ağırlıklarının ortalamasını ifade eder.

Düşük doğum ağırlığındaki en sık nedenler annenin gebeliğinde sigara kullanması, preeklampsi veya yüksek tansiyon, ileri evrede şeker hastalığı (diabet), annenin kaşektik (zayıf) olması veya gebelik süresince yeterli beslenememesi, bebekteki bazı anormallikler (kromozom bozuklukları veya gebelikte geçirilen bazı enfeksiyonlara bağlı) olabilir. Bu tür durumlarda özellikle gebeliğin son dönemleri bebek açısından son derecede risklidir; bebek rahim içinde ölebilir veya doğum sonrası pek çok problemle karşı karşıya kalabilir.

Gebelik yaşına göre küçük bebeklerdeki (SGA) en sık neden "Plasentadaki dolaşım bozuklukları" dır. Maalesef pek çok durumda bu bozuklukların neye bağlı olduğu net olarak saptanamaz.

Makrozomideki en sık nedenler ise annenin gizli veya aşikar şeker hastalığı (diabet), annenin boy ve kilo olarak iri olması, ileri anne yaşı, annenin kendi doğum kilosunun fazla olması sayılabilir.

Bebeğin normalden iri olması sezaryen riskinin artması, doğumun zor olması (özellikle doğumda omuz takılmaları), bebeğin daha yorgun doğması ve doğduktan sonra bazı metabolik rahatsızlıklarla (özellikle sarılık gibi) daha sık karşılaşması gibi problemler yaratabilir. Ayrıca annenin doğum sonrası kanamaları (atoni kanamaları) ve doğum yırtıkları normalden daha fazla olabilir.

Rahim içindeki bebeğin boyu ölçülebilir mi?

Bebeğin rahim içindeki duruşu genel olarak, baş öne eğik ve bacaklar gövdeye çekili pozisyondur. Ayrıca ilerleyen gebelik haftaları sonucunda ulaşılan büyüklüğe bağlı olarak bebeği bütün olarak ultrasonda görmek imkansızlaşır. Bu yüzden bebek artık bölgesel olarak ayrı ayrı incelenir.

Tüm bu nedenlerden dolayı 14. gebelik haftasından sonra bebeğin boy uzunluğu ölçülmez. Kaldı ki bu ölçümü yapmanın da bize sağladığı bir yarar da bulunmaz.

Gebelik izleminde bizim için önemli olan bebeğin boyu değil kilosudur.

Makrozomi nedenleri nelerdir?

Makrozomi nedenlerinden en bilineni gebelikte yaşanan diyabettir. Yani gebelik diyabetidir. Diğer nedenler ise etnik köken, bebeğin cinsiyeti, gebelikte alınan fazla kilolar makrozomi nedenleri arasında bulunmaktadır.

Bebek ve anne makrozomiden nasıl etkilenir?

Bebeğin makrozomik olması doğumu zorlaştıran bir etkendir. Doğumda aşırı kanama, perine bölgesinin fazla zarar görmesi, doğumun geç olması gibi riskler artar. Ayrıca sezaryen doğum ihtimali de bu durumda artar.

Makrozomiyi önlemek için

Makrozomik bir bebek doğurmak bir sonraki gebelikte makrozominin tekrarlanma ihtimalini artırır. Gebelik diyabeti yaşayan anneler özel bir diyete tabi tutulabilirler. Bu bebekteki olumsuz etkileri azaltmak ve kiloyu gebelik döneminde normal seviyelerde tutmak için yapılır. Eğer makrozomi nedeni bilinemiyorsa hekim bir sonraki gebelikte rahim yırtılmasını önlemek için sezaryen doğum planlayabilir.
 
Geri
Üst