Lösemi nedir belirtileri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Lösemi nedir belirtileri nelerdir ?
Birkaç kere Lösemi terimini duymuş ya da okumuş olabilirsiniz, ancak kaçınız tam olarak Löseminin ne olduğunu biliyor olabilir ? Tıpkı siyasetten spora kadar etrafımızda olan şeyler hakkında kendimizi sürekli güncel tuttuğumuz gibi, sağlık ve hastalıklar konusunda bilinçli olmalıyız. Bu makalemiz de önemli bir hastalık olan lösemi ile ilgili bilgilere değinicez.

lösemi.jpg




Kan, üç tip kan hücresi içerir: beyaz hücreler enfeksiyonla savaşır, kırmızı hücreler oksijen taşır ve trombositler kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Kemik iliğinde her gün milyarlarca yeni kan hücresi üretilir , çoğu kırmızı hücredir. Kan kanseri, kan, kemik iliği ve lenfatik sistemi etkileyen tüm kanserleri tanımlamak için kullanılan genel addır. Çoğu kan kanseri, birçok farklı kan hücresi yapılan kemik iliğinde başlar. Kan kanseri türü, etkilenen kan hücresi türüne göre tanımlanır ve adlandırılır.


Lösemi nedir?

Lösemi, beyaz kan hücrelerinin kanseridir. Lösemi hastalarında vücut ihtiyaç duyulandan daha fazla sayıda beyaz hücre üretmeye başlar; bunların çoğu anormaldir. Anormal beyaz hücreler biriktikçe normal sağlıklı kan hücrelerinin üretimine müdahale ederek anemiye ve enfeksiyona duyarlılığa neden olurlar.

Lösemiden kimler etkilenmektedir?

Her yaştaki, cinsiyette ve etnik kökende lösemi gelişebilir. Löseminin en yüksek insidansı yaşlı erişkinlerde gözlenirken, lösemi çocuklarda teşhis edilen tüm kanserler arasında en yaygın olanıdır.

Lösemi nedenleri

Çoğu lösemi vakasında açık bir neden yoktur.Vücudun çok fazla anormal beyaz kan hücresi oluşturmasına yol açan bir kanserdir ve vücudun enfeksiyona karşı kendisini savunması daha az olası demektir.Bu kan hücreleri tam gelişmiş değildir ve lösemi hücreleri denir.

Lösemi belirtileri

Her türlü lösemi semptomları, normal kan hücrelerinin eksikliğinden anormal beyaz hücrelerin varlığından daha sık görülür.

Anemi
Zayıflık ve yorgunluk
Daha sık görülen enfeksiyonlar
Ateş
Kanama ve morarma



Lösemi türleri

Akut miyeloid lösemi (AML) - Hızla gelişmekte, miyeloid hücreleri etkilemektedir
Kronik miyeloid lösemi (KML) - Yavaş gelişmekte, miyeloid hücreleri etkilemektedir
Akut lenfoblastik lösemi (ALL) - Hızla gelişmekte, lenfositleri etkiliyor
Kronik lenfositik lösemi (CLL) - Yavaş gelişim gösterir, lenfositleri etkiler
Akut lösemi etkili bir şekilde tedavi edilmediği sürece hızlı bir şekilde ilerlemekle birlikte, kemik iliği nakilleri gibi standart tedavilerle, özellikle genç ve yetişkin hastalarda sıklıkla tedavi edilebilir
Kronik lösemi yavaş yavaş ilerlemekle birlikte, tedavi edilebilir ve yönetilebilir olsa da, standart tedavilerle kronik lösemiyi tedavi etmek genellikle mümkün değildir.

Lösemi semptomları

Enfeksiyonla savaşmak için çok önemli olan hastanın beyaz kan hücreleri bastırılabilir veya düzgün çalışmayabilir. Hasta sık enfeksiyonlara maruz kalabilir veya bağışıklık sistemi diğer vücut hücrelerine saldırabilir. Kırmızı kan hücrelerinin yetersizliği hastada anemiye yol açabilir. Bu zor ya da zorlu solunum (nefes darlığı) ve ciltte soluk bir renge neden olabilir.Hastalar ayrıca mide bulantısı, ateş , titreme, gece terlemesi, gribe benzer belirtiler, kilo kaybı, kemik ağrısı ve yorgunluk yaşayabilir . Tüm bu belirtilerin başka hastalıklara bağlı olabileceği için, lösemi tanısı ancak tıbbi testler yapıldıktan sonra doğrulanabilir.

Lösemi tedavisi

Lösemi tedavisi, bir kişinin sahip olduğu kanser türüne ve hangi safhada olduğuna bağlıdır.Tedavi türleri arasında,kemoterapi, radyasyon terapisi , cerrahi ve kök hücre nakli bulunmaktadır. Kemoterapi hücre öldürücü ilaçların kullanımıdır. Bunlar kanser hücrelerini öldürür veya bölünmelerini önler.Tedavinin ayrıntıları, löseminin özelliklerine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Tedaviye başlamadan önce olası yan etkiler hakkında hastalara ayrıntılı bilgi verilecektir.
 
Lösemili insanlarda çok sayıda anormal kan hücresi vardır. Lösemi, kan hücrelerini, genellikle beyaz kan hücrelerini ve kemik iliğini etkileyen bir kan kanseri türüdür . Beyaz kan hücreleri, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla savaşan önemli bir parçasıdır ve kemik iliği, bu gibi kan hücrelerinin bulunduğu yerdir. Lösemi belirtileri aşırı yorgunluk tekrarlanan enfeksiyonlar, açıklanamayan kilo kaybı, morarma, kanama ve şişmiş bezleri içerebilir.İhtiyacınız olan tedavi türü, sahip olduğunuz löseminin türüne ve bireysel ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır.
 
Her türlü lösemi kemik iliğinde başlar ve beyaz kan hücresi üretimini etkilerken, hangi kemik hücresinin tipinden (miyeloid veya lenfoid) etkilendiğine, kemik iliğinde anormallikler olup olmadığına ve hastalığın ne kadar çabuk hastalığa göre gruplandırılırlar geliştirir.
Akut lösemi - Genellikle olgunlaşmamış hücreleri etkiler, aniden ortaya çıkar ve çabucak gelişir. İki tür akut lösemi vardır: akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve akut miyeloid lösemi (AML).
Kronik lösemi - Genellikle kısmen olgunlaşmamış hücreleri etkiler, yavaş yavaş görünür ve aylar boyu yavaş yavaş gelişir. İki tip kronik lösemi vardır: kronik lenfositik lösemi (CLL) ve kronik miyeloid lösemi (KML).
 
Çok sinsi bir hastalık. Septomlara dikkat etmek gerekiyor. Günümüzde özellikle çocuklarda sık görülmeye başladı. Bende bunun nedenini merak ediyorum. Löseminin günümüzde görülme sıklığındaki artışın nedeni nedir ? Acaba yediğimiz içtiğimiz şeylermi buna yol açıyor nedir? Küçücük çocukların bu hastalıkla savaştığını görmek içimi yakıyor. Hazır mevzu açılmışken lösemi olanlara yardım etmek isteyenler http://www.losev.org.tr adresini ziyaret edebilir.
 
Geri
Üst