Lohusalık döneminde olan kadınların uyması ve dikkat etmesi gerekenler

KızılÖtesi

Aktif Üye
Üye
Lohusalık döneminde olan kadınların uyması ve dikkat etmesi gerekenler
emzirirken yenmemesi gerekenler emzirirken yenmemesi gereken yiyecekler emzirme döneminde gerekenler acı yemek lohusalıkta gereken yiyecekler
Lohusalık döneminde olan kadınların uyması ve dikkat etmesi gereken bir takım kurallar var.Bunlardan en önemlileri işte burada !

• Anneler doğum sonrasında eski kilolalarına dönmek için acele etmemelilerdir. zaman 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönebilirsiniz.

• Gebelik süresince önerilenden fazla kilo aldıysanız her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. şunu bilin her ay iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir.

• Lohusalar zayıflamak için değişik ve zor diyetler uygulamamlıdır. yine unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeğe dikkat edilmelidir.

• Doğum sonrasında bebeği emzirirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır.

• günaşırı bir adet yumurta ve bir porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmelidir.

• Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler, portakal, mandalina, domates,maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.

• Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır gıdalar mümkün olduğu kadar yenmemelidir.

• D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir.

• Yemek yaparken mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.

• Kuru yemişler ve kuru meyveler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü yapılarak bu besinler tüketilebilir.

• Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Çay kuşluk, ikindi gibi öğün aralarında, yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, çaylara limon, limon suyu eklenmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

• Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir. Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi kurubaklagiller iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve haşlama suları dökülmemelidir.



kaynak: bilgeis