Lazer olunca gözüm sıfırlanacak mı?

Uzman SühaN

Administrator
Lazer olunca gözüm sıfırlanacak mı?
Retraktif cerrahi olarak bilinen bu alan hastaların kornea (gözün saydam tabakası) tabakalarının şeklini değiştirerek görme rahatsızlıklarının giderilmesi işlemidir. Lazerin birkaç yöntemi vardır ve Türkiye’de uygulanan yöntemler arasından en bilineni de excimer lazer olarak bilinen uygulamadır.Göze lazer uygulaması hakkında tüm merak edilenler bu konuda.


Lazerde gözlüklerle görebildiğiniz kadarını gözlüksüz görmeniz amaçlanmaktadır. 0,5 ve altındaki numaralar gözlüksüzlük değerleridir ve başarılı olarak algılanır. Lazer, numaralar henüz ilerlerken yapılırsa tekrar gözlük kullanmak durumunda kalınabilir. Bu yüzden numaraların en az 1 yıldır artmıyor olması gereklidir. Lazerden sonra miyoplar %95, hipermetroplar %70 oranında gözlüksüz kalırlar.



lazerle göz ameliyatı.jpg







- Lazer olan kişi katarakt ameliyatı olabilir mi?

Lazer ameliyatı gelecekte olacağınız herhangi biz göz tedavisine (katarakt dahil) engel ya da sebep değildir.

- Lazer çeşitleri neye göre değişiyor? Hangi lazerin bana uygun olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Lazer operasyonları kişinin göz yapısına ve numaralarına göre belirlenir. Lazer öncesi yapılan tetkikler sonucunda lazere uygun bulunan kişiler, göz yapılarının en uygun olduğu ve yüksek başarı sağlayacak lazer tedavi yöntemleri ile tedavi edilir.

- Lazer ameliyatı ne kadar sürüyor?

Lazer ameliyatı yaklaşık 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.

- Lazer ameliyatı kanamalı bir ameliyat mıdır?

Lazer tedavisi gözün damarsız bir dokusu olan korneaya yapıldığı için kanamalı bir ameliyat değildir. Lazer tedavisi damla anestezisi altında yapılan ağrısız ve acısız bir göz ameliyatıdır.

- Lazer ameliyatı sonrasında ağrı sızı oluyor mu?

Intralase-LASIK ve LASIK gibi ilk aşamada korneada kapakçık (flap) oluşturularak yapılan lazer ameliyatlarının sonrasında 6 saat kadar ağrı, batma, sulanma olabilir. LASEK, PRK gibi göz yüzeyinin soyulması sonrasında yapılan lazerden sonra 2-3 gün ağrı çekilebilir. Bu ağrının az hissedilmesi için lazer sonrasında göze koruyucu kontakt lens uygulanabilir.

- Lazer olanlarda göz kuruluğu olduğu söyleniyor doğru mu?

Lazer sonrasında belirli bir süre göz kuruluğu problemi yaşanabilir. Suni gözyaşı damlaları kullanılarak bu durum kontrol altına alınır. Zamanla damlaya duyulan ihtiyaç kalkar.

- Göz değerlerim düşük, lazer olabilir miyim?
Gözlük ihtiyacı hisseden ve gözlük kullanmak istemeyen her numaraya, göz yapısı uygunsa lazer yapılabilir.

- Astigmat lazerle kaybolmuyor, doğru mu?


Lazer tedavisi, miyop ve hipermetrop ile birlikte astigmatı da ortadan kaldırmak için yapılır.

- Tedavi Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Tedavi sonrası gözlerin bandajla kapatılması gerekmez.

Tedavi sonrası verilen damlaların özenle ve doktorun verdiği reçeteye uygun olarak kullanılması gerekir.

İlk 24 saat süresince tedavi edilen gözle oynanmaması ve banyo yapılmaması önemli bir detaydır.
24 saat sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
İlk birkaç saat boyunca yaşanacak hafif bir batma hissi ve sulanma şikâyeti normaldir.
Tedavi sonrası belli aralıklarla yapılacak doktor kontrolüne gitmekte yarar vardır.



- Tedaviden Sonra Günlük Yaşama Ne Zaman Geçilebilir?


Genellikle ertesi gün işe gidilebilir. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde düzenli kullanmanız ameliyatın kendisi kadar önemlidir. Güneş ışınları rahatsız edebileceğinden güneş gözlüğü takmanızı öneririz. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, aerobik yapmak gibi tüm spor ve sosyal faaliyetlerinizi yapabilirsiniz. Uçağa binebilirsiniz. Fakat enfeksiyondan korunmak için yaklaşık 20 gün boyunca havuza veya denize girilmemelidir. Birinci aydan sonra arzu ederseniz, kozmetik amaçlı renkli lensleri kullanmaya başlayabilirsiniz.

- İkinci Kez Lazer Ameliyatı Yapılabilir mi?


Lazer tedavisinde hedef göz derecelerini + / - 0,50 mertebesine getirmektir. Göz derecenize göre %90-95'in üzerinde bir başarıyla bu hedef elde edilir. İlk operasyondan en az 6 ay sonra yapılan kontrolde gözünüzde numara kaldığı tespit edilirse, tüm muayene ve tetkikler tekrarlanır.


Kornea kalınlığının ve uygulanacak numaranın ikinci bir lazer operasyonuna uygun olup olmadığı Pakimetre, Orbscan ve Topolazer ile değerlendirilir. Eğer uygunsa; birinci operasyon bilgileri ışığında eski kapakçık tekrar kesilmeden yeniden kaldırılarak ikinci lazer operasyonu yapılabilir. Tedavinin bu şekilde tekrarlanmasında hiçbir sakınca yoktur.
 
Geri
Üst