Laparaskopi nedir nasıl yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Laparaskopi nedir nasıl yapılır ?
Jinekolojik laparoskopi, açık cerrahiye alternatiftir. Laparoskop, ince, aydınlatılmış bir teleskoptur.Günümüzde, laparoskopi dünyanın birçok yerinde yapılan en yaygın cerrahi prosedürlerden biridir. Laparoskopi, endometriozis veya myom gibi rahatsızlıklarınız olup olmadığını belirleyebilir. Aynı zamanda bir tedavi şekli de olabilir. Laparoskopi nedir, laparoskopi nasıl yapılır, laparoskopinin amacı nedir,laparoskopi nasıl bir işlemdir ? Tüm detayları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.




Laparoskopinin Riskleri ve Muhtemel Problemler




Laparaskopi genellikle açık cerrahiden daha kısa bir iyileşme süresine sahiptir. Ayrıca daha küçük iz bırakır. Bir jinekolog, genel cerrah veya başka bir uzman bu işlemi uygulayabilir. Prosedür sırasında uzmanlaşmış araçlar ve laparoskop olarak bilinen özel bir kamera trokarlardan geçirilir. Prosedürün başlangıcında, karın, cerrah için çalışma ve görüntüleme alanı sağlamak için karbon dioksit gazı ile şişirilir. Laparaskop görüntüleri ameliyathanedeki karın boşluğundan yüksek çözünürlüklü video monitörlerine iletir. Ameliyat sırasında cerrah monitördeki karın detaylı görüntülerini izlemektedir. Bu sistem, cerrahın geleneksel ameliyatla aynı işlemi yerine küçük insizyonlarla yapmasını sağlar.

Jinekolojik Laparoskopinin Nedenleri

Laparaskopi tanı, tedavi veya her ikisi için kullanılabilir. Tanı amaçlı bir işlem bazen tedaviye dönüşebilir.

Tanı amaçlı laparoskopi için bazı nedenler şunlardır:

Açıklanamayan pelvik ağrı
Açıklanamayan infertilite
Pelvik enfeksiyon öyküsü

Laparoskopi ile teşhis edilebilecek durumlar şunları içerir:

Endometriozis
Rahim miyomları
Yumurtalık kistleri veya tümörleri
Ektopik hamilelik
Pelvik apse
Pelvik adezyonlar
Infertilite
Pelvik inflamatuar hastalık
Üreme kanseri

Bazı laparoskopik tedavi türleri şunları içerir:

Histerektomi veya uterusun alınması
Yumurtalıkların çıkarılması
Yumurtalık kistlerinin çıkarılması
Miyomların temizlenmesi
Miyomlara kan akışını engelleme
Endometriozis için tedavi
Yapışıklığın giderilmesi
Tüp ligasyonu

Laparoskopi her zaman genel anestezi altında yapılır. Bu işlem yapıldığında siz uyuyor olucaksınız . İşlem sonrası aynı gün eve dönmek mümkündür.Cerrahınız göbeğinizde küçük bir kesi yapacak ve görüntüleri bir ekrana aktaran laparoskopu takacaktır. Bu, doktorunuza organlarınızın durumu hakkında net bir görüntü verir.Ardından yapılacaklar, prosedürün türüne bağlıdır

Laparaskopi Riskleri

Deri tahrişi ve mesane enfeksiyonu bu prosedürün genel yan etkileridir.Daha ciddi komplikasyonlar nadirdir. Ameliyattan sonra karnınız hafifçe ağırabilir. Mide bulantılarınız gögüsün orta kısmında , omuzda ağrı olabilir. Hekiminiz hangi belirtilere dikkat etmeniz konusunda sizi uyarıcaktır. Ameliyat sonrası eve dödükten sonra birkaç gün dinlenmeniz gerekicektir. Ameliyat sonrası hekiminiz olası enfeksiyon riskine karşı ilaç yazıcaktır.

Çoğu bağırsak ameliyatı laparoskopik teknik kullanılarak yapılabilir. Bunlara Crohn hastalığı, ülseratif kolit, divertikülit, kanser, rektal prolapsus ve şiddetli kabızlık için cerrahi dahildir.

Geçmişte kanser operasyonları için laparoskopik cerrahinin güvenliği konusunda endişe vardı. Son zamanlarda, yüzlerce hastayı içeren birkaç çalışma, laparoskopik cerrahinin bazı kolorektal kanserler için güvenli olduğunu göstermiştir.
 
Hocam merhaba dün Laparoskopi oldum.Rahimde yapışıklık çıktı birde doktorum zeoslu bir şey dedi o varmış.bu hamile kalmama Engelmi çocum olurmu .tüp bebek dedi doktorum.
 
Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun . Zeos diye bir tanım yok.Muhtemelen Endrometrioiz teşhisin den bahsediyorsunuz.Bu durum rahim içi yapışıklıklara yol açıyor. Belirtileri ; Ağrılı cinsel birliktelik,ağrılı mens dönemi , ksırlık vs. Laparaskopi ameliyatın da düzeltmeler iyi yapıldıysa 6 ay içinde gebelik oluşabilir. Gebelik bu süre zarfın da elde edilmediyse aşılama ve tüp bebek tedavisi ugulanır.
 
Merhaba, korkmanıza gerek yok.Anestezi altın da yapılacak bir işlem.Olanı biteni görmiycek hissetmiyceksiniz. Bu işlem sonrası 3 ay için de hamile kalmak mümkün.Tabi üreme ile ilgili herhangi olumsuz bir durum olmaz ise.Şimdi den geçmiş olsun,sağlıklı günler diliyoruz.
 
ameliyatımın üstünden 1 hafta geçti göbek deliğimden girdiler karnımda sertlik var ve göbek deliğinden iltap geliyor nedeni nedir
 
Merhaba, göbek çevresinde sertlik olması ve göbek deliğin den iltihap gelmesi enfeksiyon bulgusunu gösteriyor. İşlemi yapan hekimle hemen irtibata geçin . Enfeksiyon yayılırsa ciddi durumlara yol açabilir.
 
Merhabalar,

Cerrahi girişimin olduğu yerde enfeksiyon var. Bu problem uygun antibiyotik tedavisi ve pansumanla geçicektir. Operasyon sırasın da dikiş malzemesi yada pansuman metaryeli de kalmış olabilir. Verdiğiniz bilgilere görse değerlendirme yapıyoruz. Cerrahiyi gerçekleştiren Doktora mutlaka ulaşın ve bilgilendirin..
 
bende lapraskopi oldum karnım çok şiş yumurtalıklarım ağrıyor sarı akıntım var ve göbeğimden kanlıakıntı geliyor böyle olan varmı
 
Merhaba, septomlarınız enfeksiyon bulgusu taşıyor . İşlemi gerçekleştiren doktorla iletişime girin . Muayene ile değerlendirileceksiniz muhtemelen anbiyotik tedavisi uygulanacak.