Uzman SühaN
Administrator
Lahananın sağlık açısından faydaları !
Lahana da etkileyici sağlık faydaları ile güçlü bir besindir. Eski Mısır firavunlarından övgüler alan ve dünyanın dört bir yanındaki diyetlerin temel unsurları haline gelen lahana çok yönlü ve ucuz bir sebzedir.. Eski şifacılar ay ışığında büyüdükleri için ayın gücünü içerdiğini iddia etmişlerdir.Dünya genelinde yaygın olarak tercih edilen lahana çeşitli şekillerde hazırlanıp tüketilebilir. İşte lahananın bilinmeyen sayısız faydaları !
Kalsiyum, potasyum, K vitamini, C vitamini, E vitamini, kükürt ve magnezyum açısından zengin olan lahana ayrıca çok iyi bir lif kaynağıdır. Lahana lif açısından çok zengin olduğundan, vücuda su tutmasına yardımcı olur ve bağırsaklardan geçerken gıdaların hacmini muhafaza eder. Böylece, kabızlık ve diğer sindirimle ilgili problemlere karşı çok yardımcı olur . Lif eksikliği mide ülserleri , baş ağrısı, gastrointestinal kanserler, hazımsızlık ve müteakip iştah kaybı gibi birçok başka rahatsızlığın ve sağlık tehlikesinin temel nedeni olan kabızlık ile sonuçlanabilir. Ayrıca egzama , erken yaşlanma ve diğer görünüşte ilgisiz koşullar gibi deri problemlerine yol açabilir.Lahana, zengin beta-karoten kaynağıdır . Fakat burada kırmızı lahana yeşil lahana'nın beta karoten içeriğinin neredeyse 10 katı olduğunu belirtmek gerekir.
Lahananın faydaları !
Kan Basıncını Düşürür:
Lahana, vücudunuzdaki aşırı sodyumun zararlı etkilerine karşı koyarak kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan potasyum bakımından zengindir .
Kan Şekerini Düzenler:
Lahana kan şekeri düzeylerini düşürür ve insülin üretiminde yardımcı olur.
Anti-inflamatuar:
Betalainlerin güçlü anti-inflamatuar özellikleri vardır. Lahana iltihap önleyici özellikleri, eklem ağrısı ve artrit ile muzdarip olanlara yardımcı olur.
Probiotikte Yüksek:
Lahana, sizin için sağlıklı lezzetli ve ekşi bir turşu yapmak için fermente edilebilir. Fermantasyon süreci evde kolayca yapılabilir ve bağışıklık, bilişsel, sindirim ve endokrin işlevindeki gelişmelere bağlı olarak bol miktarda probiyotik geliştirir.
Prebiyotik ve probiyotik nedir faydaları nelerdir ?
Güzelleştirici Mineraller:
Herkes yosun ve salatalık maskelerini bilir, ancak lahananın da güzelleştirdiğini biliyor muydunuz? Lahanada kükürt oranı yüksektir . Kükürt, sağlıklı saç ve ciltler için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu keratini üretir.Kükürt, çok yararlı bir besindir çünkü enfeksiyonlarla savaşmaktadır.
Antioksidan:
Kırmızı lahana, beyin ve kalp sağlığı için iyi olan güçlü antioksidanlar olan polifenollere sahiptir.
Beyin Sağlığını Geliştirir:
Lahana beyin fonksiyonunu geliştirir ve sinir sistemini çalıştırır. Ayrıca Alzheimer hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıkları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.Lahana, zihinsel işlev ve konsantrasyona yardımcı olan vitamin K ve antosiyaninlerle doludur. Bu besinler aynı zamanda sinir hasarını önler.
Kilo Kaybı:
Lahana yararlı vitaminler, mineraller, lif ve diğer besin maddeleriyle doludur .Lahana ile fazla kilolarınızdan kurtulmak mümkündür.
Tansiyon :
Tansiyonun yükselmesine engel olur. Yüksek potasyum içeriği, kan akışını kolaylaştırarak kan damarlarını açarak yardımcı olur.
Bağışıklığı güçlendirir:
Kırmızı lahana, vücudumuzun güçlü bağışıklık sistemine sahip olması için çok önemli bir antioksidan olan C vitamini içermektedir. Bağışıklık sistemi için ilk savunma hattını oluşturan beyaz kan hücrelerinin aktivitesini uyarır. C vitamini gibi besin açısından yoğun antioksidanların, reaktif türlerin zararlı etkilerini en aza indirmeye yardımcı olmak için yüksek antioksidan potensi olduğu bilinmektedir. Gezegendeki en iyi C vitamini gıdalardan biri olan kırmızı lahana, büyük bir bağışıklık sistemini güçlendiricidir .
Osteoporoz Riskini Azaltır :
Kırmızı lahana K vitamini açısından zengin bir besindir ve K vitamininin kemik kalsiyumunu korumak için gereken belirli bir proteinin miktarını arttırdığını, böylece osteoporoz riskini azalttığını biliyoruz. K vitamini üzerine yapılan bazı araştırmalar, yüksek alımların osteoporozu olanlarda kemik kaybını durdurduğunu göstermiştir.
Kırmızı ve yeşil lahana iki farklı lahana çeşididir, ancak benzer bir lezzete sahiptirler. Hem kırmızı hem de yeşil lahana sizin için iyi olmasına rağmen, kırmızı lahana daha güçlü bir beslenme profili sunuyor. Kırmızı lahananın yaprakları koyu mor veya kırmızımsıdır; bu, içerdiği besin değeri yüksek antosiyaninlerden gelen pigmentin yanı sıra, yetiştirildiği toprak pH düzeylerinden gelir. Asitli topraklarda yapraklar genellikle daha kırmızımsılaşır ve nötr topraklarda mor renkleri artar. Bu, aynı bitkinin neden çeşitli bölgelerde farklı renklerle bilinmekte olduğunu açıklıyor. Kırmızı lahana, iyi gübrelenmiş toprağa ve en iyi şekilde yetişmek için yeterli neme ihtiyaç duyar. Kırmızı lahana, yeşil lahanadan 10 kat fazla A vitamini içerir. Ayrıca, cilt ve bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Yeşil lahana neredeyse iki kat daha fazla kırmızı lahana kadar K vitamini içerir. K vitamini, kemik yoğunluğunu arttırarak kemik mineralizasyonunu düzenler ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Kalsiyum, potasyum, K vitamini, C vitamini, E vitamini, kükürt ve magnezyum açısından zengin olan lahana ayrıca çok iyi bir lif kaynağıdır. Lahana lif açısından çok zengin olduğundan, vücuda su tutmasına yardımcı olur ve bağırsaklardan geçerken gıdaların hacmini muhafaza eder. Böylece, kabızlık ve diğer sindirimle ilgili problemlere karşı çok yardımcı olur . Lif eksikliği mide ülserleri , baş ağrısı, gastrointestinal kanserler, hazımsızlık ve müteakip iştah kaybı gibi birçok başka rahatsızlığın ve sağlık tehlikesinin temel nedeni olan kabızlık ile sonuçlanabilir. Ayrıca egzama , erken yaşlanma ve diğer görünüşte ilgisiz koşullar gibi deri problemlerine yol açabilir.Lahana, zengin beta-karoten kaynağıdır . Fakat burada kırmızı lahana yeşil lahana'nın beta karoten içeriğinin neredeyse 10 katı olduğunu belirtmek gerekir.
Lahananın faydaları !
Kan Basıncını Düşürür:
Lahana, vücudunuzdaki aşırı sodyumun zararlı etkilerine karşı koyarak kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan potasyum bakımından zengindir .
Kan Şekerini Düzenler:
Lahana kan şekeri düzeylerini düşürür ve insülin üretiminde yardımcı olur.
Anti-inflamatuar:
Betalainlerin güçlü anti-inflamatuar özellikleri vardır. Lahana iltihap önleyici özellikleri, eklem ağrısı ve artrit ile muzdarip olanlara yardımcı olur.
Probiotikte Yüksek:
Lahana, sizin için sağlıklı lezzetli ve ekşi bir turşu yapmak için fermente edilebilir. Fermantasyon süreci evde kolayca yapılabilir ve bağışıklık, bilişsel, sindirim ve endokrin işlevindeki gelişmelere bağlı olarak bol miktarda probiyotik geliştirir.
Prebiyotik ve probiyotik nedir faydaları nelerdir ?
Güzelleştirici Mineraller:
Herkes yosun ve salatalık maskelerini bilir, ancak lahananın da güzelleştirdiğini biliyor muydunuz? Lahanada kükürt oranı yüksektir . Kükürt, sağlıklı saç ve ciltler için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu keratini üretir.Kükürt, çok yararlı bir besindir çünkü enfeksiyonlarla savaşmaktadır.
Antioksidan:
Kırmızı lahana, beyin ve kalp sağlığı için iyi olan güçlü antioksidanlar olan polifenollere sahiptir.
Beyin Sağlığını Geliştirir:
Lahana beyin fonksiyonunu geliştirir ve sinir sistemini çalıştırır. Ayrıca Alzheimer hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıkları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.Lahana, zihinsel işlev ve konsantrasyona yardımcı olan vitamin K ve antosiyaninlerle doludur. Bu besinler aynı zamanda sinir hasarını önler.
Kilo Kaybı:
Lahana yararlı vitaminler, mineraller, lif ve diğer besin maddeleriyle doludur .Lahana ile fazla kilolarınızdan kurtulmak mümkündür.
Tansiyon :
Tansiyonun yükselmesine engel olur. Yüksek potasyum içeriği, kan akışını kolaylaştırarak kan damarlarını açarak yardımcı olur.
Bağışıklığı güçlendirir:
Kırmızı lahana, vücudumuzun güçlü bağışıklık sistemine sahip olması için çok önemli bir antioksidan olan C vitamini içermektedir. Bağışıklık sistemi için ilk savunma hattını oluşturan beyaz kan hücrelerinin aktivitesini uyarır. C vitamini gibi besin açısından yoğun antioksidanların, reaktif türlerin zararlı etkilerini en aza indirmeye yardımcı olmak için yüksek antioksidan potensi olduğu bilinmektedir. Gezegendeki en iyi C vitamini gıdalardan biri olan kırmızı lahana, büyük bir bağışıklık sistemini güçlendiricidir .
Osteoporoz Riskini Azaltır :
Kırmızı lahana K vitamini açısından zengin bir besindir ve K vitamininin kemik kalsiyumunu korumak için gereken belirli bir proteinin miktarını arttırdığını, böylece osteoporoz riskini azalttığını biliyoruz. K vitamini üzerine yapılan bazı araştırmalar, yüksek alımların osteoporozu olanlarda kemik kaybını durdurduğunu göstermiştir.
Kırmızı ve yeşil lahana iki farklı lahana çeşididir, ancak benzer bir lezzete sahiptirler. Hem kırmızı hem de yeşil lahana sizin için iyi olmasına rağmen, kırmızı lahana daha güçlü bir beslenme profili sunuyor. Kırmızı lahananın yaprakları koyu mor veya kırmızımsıdır; bu, içerdiği besin değeri yüksek antosiyaninlerden gelen pigmentin yanı sıra, yetiştirildiği toprak pH düzeylerinden gelir. Asitli topraklarda yapraklar genellikle daha kırmızımsılaşır ve nötr topraklarda mor renkleri artar. Bu, aynı bitkinin neden çeşitli bölgelerde farklı renklerle bilinmekte olduğunu açıklıyor. Kırmızı lahana, iyi gübrelenmiş toprağa ve en iyi şekilde yetişmek için yeterli neme ihtiyaç duyar. Kırmızı lahana, yeşil lahanadan 10 kat fazla A vitamini içerir. Ayrıca, cilt ve bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Yeşil lahana neredeyse iki kat daha fazla kırmızı lahana kadar K vitamini içerir. K vitamini, kemik yoğunluğunu arttırarak kemik mineralizasyonunu düzenler ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.