Lahana Sarması ( resimli)
lahana sarması tarifi lahana sarması nasıl pişirilir harcın hem kıymalı hemde pirinçli olması ayrı bir lezzet katıyor bu lahana sarmasına galiba.ilk yapışımda lahananın yapraklarını ayırmak için baya uğraşıp pes etmiştim ama zamanla insan alışıyor sanırım ben önce tek tek ayırıp damarlarını çıkarıp sonra haşlıyorum. çok fazla haşlamamak gerekiyor çok inceliyor yaprakları ve dağılıyor. valla şu beyaz lahana zayıflamayada kullanılıyor ama içine başka şeyler katınca o etki kayboluyordur düşüncesi ile bol bol tüketiyorum hele kışın vitaminli şeyleri tüketmeye daha da özen gösteriyorum.yanına mis gibide ayran yaptık mı melekler şu lahana sarması nasıl yenmez 🙂)bu arada ayran için yoğurdu evde kendinizde yapabilirsiniz🙂
malzemeler:
orta boy lahana
1 soğan
yarım su bardağı pirinç
kıyma ( göz kararı kullandım ölçüm yok damak tadınıza göre kullanabilirsiniz)
pulbiber
tuz
nane
maydonoz
zeytinyağı-ayçiçek yağı
salça
şeker
lahananın baş tarafını kesip yapraklarını ayırıyoruz ve kaynayan suda 5- 10 dk kadar bekletiyoruz biraz tuz ekliyoruz.
ayrı bir tencerede soğanı küp küp kesip zeytinyağı ve ayçiçek yağında kavuruyoruz.
kıymayıda ekleyip kavurmaya devam ediyoruz
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası ( arzuya göre) ekleyip yıkadığımız pirinçleri ekliyoruz.
kavurmaya devam ederken pulbiber nane tuz maydonoz istenirse karabiberde ve 2 -3 kesme şeker ekleyip çok az su ilave ediyoruz ( pirinçler diri kalıcak şekilde sadece 1 çay bardağı kadar)
suyunu çekince
lahanaların damar kısımlarını kesip 1 yaprağı ikiye ayırıyoruz içine harcı koyup sarıyoruz
2 ucunu kapamasak bile yanlardan taşma yapmıyor.
tencerenin altına lahana koyup sardıklarımızı üstüne diziyoruz.
sarma işlemi bitince 2 çay bardağı suya salça ekliyoruz.
salçalı suyu lahanaların üzerine koyup kısık ateşte pişiriyoruz
malzemeler:
orta boy lahana
1 soğan
yarım su bardağı pirinç
kıyma ( göz kararı kullandım ölçüm yok damak tadınıza göre kullanabilirsiniz)
pulbiber
tuz
nane
maydonoz
zeytinyağı-ayçiçek yağı
salça
şeker
lahananın baş tarafını kesip yapraklarını ayırıyoruz ve kaynayan suda 5- 10 dk kadar bekletiyoruz biraz tuz ekliyoruz.
ayrı bir tencerede soğanı küp küp kesip zeytinyağı ve ayçiçek yağında kavuruyoruz.
kıymayıda ekleyip kavurmaya devam ediyoruz
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası ( arzuya göre) ekleyip yıkadığımız pirinçleri ekliyoruz.
kavurmaya devam ederken pulbiber nane tuz maydonoz istenirse karabiberde ve 2 -3 kesme şeker ekleyip çok az su ilave ediyoruz ( pirinçler diri kalıcak şekilde sadece 1 çay bardağı kadar)
suyunu çekince
lahanaların damar kısımlarını kesip 1 yaprağı ikiye ayırıyoruz içine harcı koyup sarıyoruz
2 ucunu kapamasak bile yanlardan taşma yapmıyor.
tencerenin altına lahana koyup sardıklarımızı üstüne diziyoruz.
sarma işlemi bitince 2 çay bardağı suya salça ekliyoruz.
salçalı suyu lahanaların üzerine koyup kısık ateşte pişiriyoruz