Labada Nedir? Faydaları Nelerdir?
efelik otu faydaları efelik otu labada nedir
labada, nedir, nasıl yetiştirilir, hakkında bilgiler, nerelerde kullanılır, merak edenler bu yazımıza arkadaşlar.
bu bitki bizim tokat yöresinde sümüklü efelik diye bilinir. ve bu bitkiden sarmalar yapılır, yemekleri yapılır.
peki bu bitkinin yararları nelerdir nerelerde yetiştirilir işte bu yazımıda mevcut melekler.
Diğer İsimleri : Evelik, Develik.Rumex patientia, Patiencedock, Patience
Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasından; dere kanarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Kuzukulağının yakın akrabası olan labadanın ülkemizde yetişen 25 kadar türü vardır. Haziran-Eylül ayları arasında yeşilimtırak renkli küçük çiçekler açar. Boyu 50 santimetre ile 2 metre arasında değişir. Bitki, çiçeklerinden olgunlaşan meyvesindeki tohumlarla çoğalır.Köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri vardır. Yaprakları sebze olarak yenir. Ev ilaçlarında kökü ve yaprakları kullanılır.
Bilinen Bileşimi : Labadanın yapraklarında Fosfor - demir bileşimi, tanen.; kazık köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri bulunur. Anadolu’nun bazı yerlerinde labada yapraklarıyla salata, sebze yemekleri
Toplanması-Saklanması : Mayıs’tan, Ağustos’a kadar yaprakları toplanarak kurutulur, yapraklarının çok sulu olması nedeniyle kurutması oldukça zordur. Bu nedenle dikkat edilmezse küflenebilir.
Faydaları
Yaprağının Faydaları
Kanı ve bağırsakları temizler.
İştah açıcıdır.
Yaprakları, bedeni güçlendirici toniktir.
Kullanım Şekli :Bitkinin yapraklan çiğ olarak yenir ya da 1 litre sıcak suya 50 gr. taze labada yaprağı konulup 15-20 dakika kadar kaynatılır. Böylece elde edilen çaydan, günde iki-üç kez birer bardak alınır.
Deri hastalıklarında etkilidir.
Çıbanları olgunlaştırır.
Yara ve egzamaları iyileştirir.
Kullanım Şekli : Bitkinin yapraklarıyla yara lapası hazırlanır ve şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.
Kökünün Faydaları
Müshil etkisi gösterir.
Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
labada, nedir, nasıl yetiştirilir, hakkında bilgiler, nerelerde kullanılır, merak edenler bu yazımıza arkadaşlar.
bu bitki bizim tokat yöresinde sümüklü efelik diye bilinir. ve bu bitkiden sarmalar yapılır, yemekleri yapılır.
peki bu bitkinin yararları nelerdir nerelerde yetiştirilir işte bu yazımıda mevcut melekler.
Diğer İsimleri : Evelik, Develik.Rumex patientia, Patiencedock, Patience
Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasından; dere kanarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Kuzukulağının yakın akrabası olan labadanın ülkemizde yetişen 25 kadar türü vardır. Haziran-Eylül ayları arasında yeşilimtırak renkli küçük çiçekler açar. Boyu 50 santimetre ile 2 metre arasında değişir. Bitki, çiçeklerinden olgunlaşan meyvesindeki tohumlarla çoğalır.Köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri vardır. Yaprakları sebze olarak yenir. Ev ilaçlarında kökü ve yaprakları kullanılır.
Bilinen Bileşimi : Labadanın yapraklarında Fosfor - demir bileşimi, tanen.; kazık köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri bulunur. Anadolu’nun bazı yerlerinde labada yapraklarıyla salata, sebze yemekleri
Toplanması-Saklanması : Mayıs’tan, Ağustos’a kadar yaprakları toplanarak kurutulur, yapraklarının çok sulu olması nedeniyle kurutması oldukça zordur. Bu nedenle dikkat edilmezse küflenebilir.
Faydaları
Yaprağının Faydaları
Kanı ve bağırsakları temizler.
İştah açıcıdır.
Yaprakları, bedeni güçlendirici toniktir.
Kullanım Şekli :Bitkinin yapraklan çiğ olarak yenir ya da 1 litre sıcak suya 50 gr. taze labada yaprağı konulup 15-20 dakika kadar kaynatılır. Böylece elde edilen çaydan, günde iki-üç kez birer bardak alınır.
Deri hastalıklarında etkilidir.
Çıbanları olgunlaştırır.
Yara ve egzamaları iyileştirir.
Kullanım Şekli : Bitkinin yapraklarıyla yara lapası hazırlanır ve şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.
Kökünün Faydaları
Müshil etkisi gösterir.
Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.