Kuyruk sokum ağrısı neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Kuyruk sokum ağrısı neden olur?
kuyruk sokumu ağrısı nedir,kuuyruk sokumu ağrısının nedenleri,kuyruk sokumu ağrısının belirtileri,kuyruk sokumu ağrısının tedavisi,kuyruk sokumu ağrısı hakkında bilgiler

Kuyruk sokumu, insan vücudunda bulunan 33 tane omurun en alt kısmında bulunan son parçasıdır. Bu kemiğe halk arasında “poçik” ve tıp dilinde ise “koksiks” adı verilir. Koksiks veya kuyruk sokumu leğen kemiğinin içindeki organları alttan destekleyen kasların yapışma noktası olduğu için büyük öneme sahiptir. Ağır yük kaldırmaktan ileri gelen zedelenmeler, zorlu antrenmanlar, doğumsal bozukluklar, kuyruk sokumunda düşme sonrası meydana gelen ezilme, kırık ve çıkıklar, uzun süre aynı pozisyonda sert zeminde oturmak zorunda kalmak, kuyruk sokumu civarında görülebilen kıl dönmesi ve apse gibi iltihaplar, kemik hastalıkları, dolaşım bozuklukları bu tip ağrılara yol açabilir.


ku.jpg





Kuyruk sokumu ağrısı kadınlarda daha sık görülür
Kuyruk sokumu ağrıları kadınlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla görülür. Bu durum kadın pelvisinin yapısından dolayı, kuyruk sokumunun daha korunmasız kalmasından kaynaklanmaktadır. Sürekli oturarak çalışmak, düşme ve çarpma gibi travmalara maruz kalmak, uzun süre seyahat etmek, doğum yapmak ve sürekli olarak oturmak zorunda olmak bu ağrılara davetiye çıkarmaktadır
Ağrı ihmal edildiğinde tedavi süresi uzuyor
Hastanın öyküsü, klinik muayene, direkt grafiler, gerekirse manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve sintigrafi tetkiklerinin beraberce değerlendirilmesi sonucu tanı konulabilmektedir. Ağrı bazen kendiliğinden de geçebilmekte, bu nedenle de çoğu zaman yapılması gereken tedavi ihmal edilmektedir. Ancak ihmal, ağrının tedavi sürecini daha zorlaştırmakta ve uzatmaktadır. Koksiks ağrısı erken tedavi edilirse ve kişinin aldığı önlemlerle sorunsuz çözülebilmektedir. Aksi takdirde bir-iki yılı aşkın süre ile ağrılı bir klinik devam edebilir.
Ağrının kendiliğinden geçmesini beklemeyin
Pek çok kişi hayatının bir döneminde bu bölgede ağrıyla karşı karşıya gelmektedir. Vücut bu bölgedeki aşırı yüklenmenin yol açtığı sorunları kendiliğinden geriletebilmektedir. Ancak üzerine oturulduğunda büyük bir yük binen bu bölgenin iyileşebilmesi, vücudun diğer bölgelerine göre daha geç olmaktadır.
Ağrının tedavi sürecinde bölgedeki problemin temeline inmek gerekmektedir. Problem olan bölgeyi baskı altından kurtarmak iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Bu nedenle oturma simidi kullanmak sert zemine oturmamak, klozet tipi bir tuvalet kullanımı ile beraber bu bölgedeki yangıyı çözebilecek ilaçlar ve enjeksiyonlar kullanılmalıdır. Bunlarla beraber şikayetler gerilemediği takdirde, skopi (x ışını ile görüntü alınabilen cihaz) altında bölgeye noktasal enjeksiyonlarla başarılı bir tedavi uygulanabilmektedir. Bu hastalara nadiren uygulanan cerrahi müdahale ile bu bölgede bulunan kemik çıkartılabilmektedir.
 
Geri
Üst