Kutup Yıldızı İle Yön Bulma Yöntemi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kutup Yıldızı İle Yön Bulma Yöntemi
yön bulma yöntemleri
kutup yıldızı ile yön nasıl bulunur
kutup yıldızı ile yön bulma


Pusulanın olmadığı durumlar da eğer ıssız bir yerde iseniz ve gideceğiniz yönü nasıl bulabileceğinizi bilmiyorsanız eski bir yön bulma yöntemlerinden biri olan kutup yıldızı ile yön nasıl bulunur bilgilerini sizler ile paylaşıyoruz.

Kutup Yıldızı’nı gördüğümüzde önümüz Kuzey arkamız Güney yönünü gösterir…

kutup yildizi-358.jpg



Dünyamızın kutup noktalarından geçen hayali eksen çizgisi kutup yıldızının çok yakınından geçmektedir. Bu nedenle geceleyin yıldızlar ve gezegenler hareket halinde iken (dünyanın kendi etrafında dönüşünden dolayı)kutup yıldızı sabit kalır. Doğada herhangi bir yıldızı hedef alıp yürür iseniz yıldızın hareketinden dolayı düz bir çizgide yürüyemezsiniz.

Bu nedenle gökyüzünde yanlızca kutup yıldızını bularak onun kuzeyi gösterdiğini bilerek amaçladığınız yönde yürüyebilirsiniz.

Dünyanın dönüşünden ötürü kutup yıldızı çevresinde diğer yıldızların dönüşü ”Görüntü fotoğraf filminin uzun pozlandırılması ile elde edilmiş (Corbiscom)” Bu nedenle gökyüzünde yanlızca kutup yıldızını bularak onun kuzeyi gösterdiğini bilerek, amaçladığınız yönde yürüyebilirsinizKutup yıldızını bulmak için belirgin bazı yıldız guruplarını bilmek zorundasınız (Bu bilgiler kuzey yarım küresinde geçerlidir)
Büyük Ayı yıldız gurubu 7 yıldızdan oluşur. Görünümü eğik duran kahve cezvesine benzer Sapın karşısında yer alan kenarın uzunluğunu 5 le çarptığımızda ve kenar yönünde kutup yıldızını buluruz. Kutup yıldızını doğru bulduğumuzdan emin olmak için yan yatmış ve beş yıldızdan oluşan bir W harfine benzeyen Cassiopeia yıldız gurubunu kullanırız.

Büyük W nun ortasındaki yıldız, kutup yıldızı doğrultusundadır.
Büyük Ayı Yıldız Gurubu
Cassiopeia Yıldız Gurubu
US Army FM 21-76 da Kutup Yıldızının Bulunması

Kutup Yıldızına Bakarak Yön Bulma

Kutup Yıldızı şu şekilde bulunur : Kutup Yıldızı’nı gördüğümüzde önümüz Kuzey, arkamız Güney yönünü gösterir. Büyük Ayı ve Küçük Ayı yıldız kümeleri bulunur. Bu yıldız kümeleri diğerlerine göre geometrik bir diziliş gösterirler. Büyük Ayı Yıldız Kümesi’nin 6. ve 7. yıldızları doğrultusunda çizilecek çizgi (takip edilecek doğrultu) ve bu iki yıldızın arasındaki mesafenin 5 katı kadar ötesinde daha büyük ve daha parlak bir yıldız bulunur. İşte bu Kutup Yıldızı’dır. Kutup Yıldızı aynı zamanda Küçük Ayı Yıldız Kümesi’nin de 1. yıldızıdır.

Önemli Bir Hatırlatma : Yön bulmak için bulunduğunuz yerde bu yöntemlerden en az biri mutlaka vardır. Yön bulmada yararlanılabilecek bu yöntemlerden hiçbirisini bulamayacağınızı iddia edeceğiniz herhangi bir yerde siz de bulunmayınız !
 
Geri
Üst