Kuru kayısının faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kuru kayısının faydaları nelerdir ?
Mevsim dışında meyve yemenin tek yolu kurutulmuş meyveleri tüketmektir. Kurutulmuş meyvelerin tadı eşsizdir. Lezzetli olmalarının yanı sıra bir çok vitamin ve minerali bünyesinde barıındırır. Kuru kayısı en çok tüketilen kurutulmuş meyveler arasındadır.. Lif, mineral, vitamin ve temel fitokimyasallar içerir. Mükemmel dokuya sahiptirler ve terapötik yararları vardır. Çok çeşitli önemli mikro besleyicilerin tedarikine ek olarak, kayısı antioksidanlar bakımından da zengindir. Bilindiği üzere antioksidanlar serbest radikallere karşı savaşır ve hücrelerin zarar görmesini engeller. Buda demek oluyorki tepeden tırnağa sağlığınız kur kayısı tüketimiyle korunuyor. Makalemizin devamında kuru kayısı faydaları ve zararları tüm detayları ile ele alınacaktır, daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..









Daha önce taze kayısının faydalarına bir başka makalemizde değinmiştik. Kayısı meyvesinin kurusuda yaşıda genel sağlığımız üzerinde bir çok faydaya sahip. Bu faydalardan yararlanmak için tabiki organik kayısı tüketimi gerekmektedir. İlaçlı işlenmiş kayısılar sağlığınıza zarar verebilir. Kuru kayısının faydaları ibrahim saraçoğlu ; Kuru Kayısı sağlık yararları arasında, iltihabı önlemek, cilt durumunu iyileştirmek, mide yanmasını tedavi etmek, düzensiz kalp atışlarını önlemek, sağlıklı hamileliği desteklemek, görme yeteneğini iyileştirmek, solunum sağlığını iyileştirmek, sıvı seviyelerini korumak, kan basıncı seviyelerini dengelemek, hazımsızlığı tedavi etmek, hemoglobini geliştirmek ve kas yapımına yardımcı olmak yer almaktadır.









Kuru kayısı neye iyi gelir ? Kuru kayısı demir, potasyum, kalsiyum ve A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Bunları rutininize eklemek anemiyi, kan pıhtılaşma bozukluklarını ve kalp, göz ve cilt hastalıklarını yönetmenize yardımcı olabilir. Kuru kayısı faydaları zayıflatır mı ? Evet kuru kayısı iyi bir lif kaynağıdır. Diyet listenize eklendiğinde kilo vermenize yardımcı olacaktır. Tabi tek başına kuru kayısı zayıflatmaz. Düzenli olarak egzersiz yapmalı, ve size önerilen diyete sadık kalmalısınız.Kayısı önemli bir potasyum kaynağı sağlar. Potasyum , uygun sıvı dengesini korumanıza, kas fonksiyonuna yardımcı olmanıza ve kalp atışınızın düzenlenmesine yardımcı olan bir mineral ve elektrolittir. Potasyum ayrıca sağlıklı sindirim ve güçlü kemikler sağlar. Her gün yeterli miktarda potasyum almak normal kan basıncını korumanıza yardımcı olabilir ve inme geçirme riskinizi azaltabilir.








Kuru kayısı günde kaç tane yenmeli ? Kuru meyvelerin faydası çok ancak günde 3 taneden fazla tüketilmemelidir. Aksi durumda faydadan çok zararını görürsünüz. Kuru kayısı fiyatı 11, 08 den başlayıp 30 Tl yekadar çıkmaktadır. Ayrıca gün kuru ile sarısı kayısı arasında da fiyat farkı bulunmaktadır. Kuru kayısı nasıl tüketilmeli ? Kuru kayısıyı tüketmeden önce mutlaka yıkayınız. Kağıt havlu ile kuruladıktan sonra tüketebilirsiniz. Çoğu insan sabahları aç karnına tüketiyor , ancak sabah aç karnına kuru kayısı tüketimi müshil etkisi göstererek sizi ishal yapabilir. Çalışıyorsanız bu sizin için sorun olabilir. Akşam yemeklerinden önce tüketmekte faydalıdır. Aşırı derecede ishal olursanız kayısı tüketimini kesin. Kayısı tüketimi sonrası mutlaka bir bardak su içilmelidir.




Kuru kayısı dmir bakımından yüksektir, hemoglobinin temel bileşeni. Aşırı derecede kan kaybı, demir eksikliği diyetinde olmak ya da demiri emememek anemiye neden olabilir. Hamile ve adet gören kadınlar anemi riski altındadır . Demir açısından zengin yiyecekler tüketmek anemiyi tersine çevirmenin en iyi yoludur. Kuru kayısılar çok iyi demir kaynaklarıdır. Ayrıca, içerdikleri C vitamini demir emilimini arttırır . Kuru meyveler taze meyveler kadar besleyicidir. Bu nedenle, kuru kayısı gibi besleyici yoğun kurutulmuş meyveleri diyetinize dahil etmelisiniz. Kuru kayısı bedensel fonksiyonların desteklenmesi için gerekli olan önemli miktarda potasyum sağlar. Örneğin, kas geliştirme, potasyum gerektiren çok önemli bir fonksiyondur .


Hazımsızlığa birçok faktör katkıda bulunur. Hazımsızlık durumunda kuru kayısı tüketmek faydanıza olacaktır. Kuru kayısı, kemiklerinizi güçlendiren ve sinir işlevini koruyan kalsiyuma sahiptir. Ayrıca magnezyum içerirler. Kuru kayısının cilde faydaları da vardır. Düzenli tüketildiğinde hücrelerin yenilenmesini sağlar yaşlanmayı geciktirir. Kuru kayısı tüketimi solunum sağlığını geliştirir. A vitamini ve K vitamini içerdiğinden göz sağlığınızıda korur. Kuru kayısı içerdiği vitaminler mineral ve lif bakımından zengin olduğundan gebeler içinde faydalıdır. İçerdiği bileşenler fetüsün sağlıklı büyümesine olanak sağlar. Ayrıca gebelikte görülen halsizlik, mide bulantısı, hazımsızlık gibi durumları önlemeye yardımcı olur.


Kronik enflamasyon vücudunuza zarar verebilir ve kalp hastalığı, diyabet ve romatoid artrit gibi hastalıklara katkıda bulunabilir . Kuru kayısı tüketimi bu tür durumları engeller. Kbızlık probleminiz varsa mutlaka kuru kayısı tüketmelisiniz. Kuru kayısı bağırsakları harekete geçirir ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı fenolik asitler, flavonoidler ve karotenoidler gibi fitokimyasallar içerir. Bunlar, lifle birlikte, diyabet riskini azaltmak için birlikte çalışır.Sağlıksız atıştırmalıkların kuru kayısı ile değiştirilmesi kilo kaybına yardımcı olabilir.Düşük kemik mineral yoğunluğu yaşlanma ve menopoz sonrası kadınlarda yaygındır. Osteoporozun, osteoartritin ve diğer benzer kemik hastalıklarının önde gelen nedenidir. Düşük kemik mineral yoğunluğu yetersiz kalsiyum ve D vitamini alımı ve egzersiz eksikliği nedeniyle oluşur. Kuru kayısı tüketerek bu olumsuzlukları önleyebilirsiniz.


Kuru kayısı sağlığa faydaları A, C, K, E ve niasin vitaminleri de dahil olmak üzere önemli miktarda vitamin içeriğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, eser miktarda bulunan diğer birçok önemli vitaminlerden zengin bir kaynaktır . Kayısılarda bulunan mineraller potasyum , bakır manganez, magnezyum ve fosfordur. Ayrıca çoğu meyve gibi çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır.Kalori alımıyla yakıt doldurmanız gerektiğinde, yol gezileri ve çeşitli açık hava etkinlikleri için harika ve paketlemesi kolay bir atıştırmalık olarak hizmet vermektedir. Bu aynı zamanda çoğu insanın kuru kayısıları yenilerine tercih etmesinin temel nedenidir.Kuru Kayısı, dişler ve kemikler, cilt, bağ dokuları, demir emilimine yardımcı olan ve soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyan C vitamini içerir.Kuru kayısı, vücutta metabolizma ve dokuların, organların ve diğer vücut hücrelerinin fonksiyonlarının iyileştirilmesi gibi hayati rol oynayan önemli bir element olan potasyum miktarına sahiptir. Potasyum, kalbin elektriksel aktivitesi, kas geliştirme ve normal vücut gelişimi için önemlidir. Vücuttaki asit seviyelerinin düzenlenmesi ve ayrıca protein sentezine yardımcı olması gerekir.


Kayısı gibi kuru meyveler iyi bir lif kaynağıdır . Kuru kayısıdaki kalorinin büyük kısmı şekerdendir. Toplam 17.5 g karbonhidrattan 15 g, doğal meyve şekeridir ve kalorilerin yüzde 90'ını oluşturur. Bir kuru kayısı porsiyonu yaklaşık 2 g lif veya günlük değerin yaklaşık yüzde 8'ini sağlar. Düşük yağ içeriği nedeniyle bir seferde birden fazla porsiyon yemek cazip gelebilir, ancak toplam kaloriye dikkat etmeyi unutmayın. Kayısı iyi bir A vitamini ve C vitamini kaynağıdır. A vitamini, biri göz sağlığını koruyan, birçok rolü olan ve yağda çözünen önemli bir vitamindir. Suda çözünen bir vitamin olan C vitamini, bağışıklığınızın artmasına yardımcı olur ve yara iyileşmesinde rol oynayan önemli bir besindir. Konuyu toparlarsak kuru kayısı tüketimi sağlığınız açısından bir çok fayda sağlar. Bu faydalardan yararlanmak için diyetinize kuru kayısı dahil edin..