Kürtaj sonrası adet olmadım nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Kürtaj sonrası adet olmadım nedeni nedir?
kürtaj,kürtaj sonrası adet,kürtaj sonrası adet gecikmesi,kürtaj sonrası adet düzeni

Halk arasında bebek aldırma olarak bilinen kürtaj , rahimdeki gebeliği sonlandırma, gebeliği tahliye işlemidir. Kürtaj genelde istenmeyen gebelikler için uygulanan bir işlem olsada bazen düşük sonrası kalan parçaları temizlemek için de yapılır.


Kısaca kürtaj ,hem gebeliği sonlandırmak hemde rahimde kalan meteryalleri temizlemek için yapılır. Kürtaj işlemi hastane ,kiliniklerde ve özel muayenehanelerde jinekolog tarafın dan yapılır. Kürtaj işlemi sonrası hekim antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verir. Kürtaj olan hasta işlemden bir hafta sonra kontrole çağrılır.

Bir çok makalemizde ve sorulan sorularda korunmasız ilişkinin istenmeyen gebelik açısından risk oluşturduğunu belirtiyoruz. İstenmeyen gebelikler genellikle kürtajla sonlandırılır. Kürtaj olan bayanların kürtajı iyi bir hekim de yaptırması gerekiyor. Aksi taktirde istenmeyen rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kürtaj sonrası bayanların en çok merak ettiği sorulardan biride ne zaman adet olunacağı. Bizde bu yazımız da kürtaj sonrası ne zaman adet olunur ona değinicez.

Öncesi ; Kürtaj ve Kürtaj Riskleri Nelerdir? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.

Halk arasında bebek aldırma olarak bilinen kürtaj gebeliğin çeşitli yöntemlerle sonlandırılması demektir. Kürtaj düşük sonrası kalan parçalar için de yapılmaktadır. Ölü gebelikler,boş gebelikler ve istenmeyen gebelikler için yapılan kürtaj dış gebelikte yapılmaz. Ülkemizde kürtaj 10 haftalığa kadar mümkündür. Sonrası haftalarda yapılan kürtaj ülkemizde yasal değildir. Kürtaj sonrası bir takım komplikasyonlar olabilmektedir. Yapışıklık,kısırlık,adet görememe,yada uzun süreli kanama gibi. Kürtaj sonrası bayanları adet dögüsü değişebilir fakat bir diğer aylarda eski düzenine geri döner. Kürtaj sonrası adet düzensizliği,kürtaj sonrası adet gecikmesi hakkın da detaylı bilgileri vermeye devam ediyoruz.







KÜRTAJDAN SONRA ADET GÖRME VE ADET GECİKMESİ


Kürtaj işleminden sonra adet ortalama olarak 30-40 gün sonra görülür. Bu süre bazen 20 gün kadar kısa olabilir bazen daha uzun olabilir. Kürtaj sonrasında adet gecikmesi sık rastlanır ancak genellikle en fazla 1 hafta - 10 gün gecikmeden sonra adet başlar. Burada hastanın dikkat etmesi gereken nokta kürtajın yapıldığı günden sonra en fazla 40 gün geçmesine rağmen hala adet (regl, mens) kanaması başlamamışsa mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Bu durumda tekrar hamile kalmış bile olabilirsiniz. Nadir görülen bir komplikasyon da gebeliğin alınamamış olması ve gebeliğin devam etmesinden dolayı adet görülememesidir.

Çok nadir görülen bir komplikasyon kürtajdan sonra rahim içerisinde yapışıklık oluşması ve bu nedenle adet görülmemesiri ancak bu çok nadir bir durumdur.

Kürtajdan sonraki ilk adetin süresi yukarıda anlayıldığı şekilde değişken olabilir ancak daha sonraki adetler hastanın kürtajdan önceki adet düzeni nasılsa o şekilde devam edecektir.

Kürtaj adet düzensizliğine neden olur mu?

Kürtaj adet düzensizliğine neden olmaz. Kürtaj hormonları etkileyebilecek bir işlem değildir. Kürtajdan sonra ilk adet zamanaı değişken olabilir ancak daha sonraki adetler kadının normal adet düzeni nasılsa aynı şekilde görülecektir. Tabiki kürtajdan öncek adetleri düzensiz olan bir hastada kürtajdan sonra da düzensiz seyrekmesi normaldir, bunun için ayrıca tedavi verilmesi gerekebilir.

Kürtaj işleminin aşamaları:
Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez.

İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması 5-10 dakika sürer. Lokal anestezi uygulanmışs 5 dakika dinlendikten sorna ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre (10-20 dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir. Günlük her işini rahatlıkla yapabilir. İşlemden sonra hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama olabilir.


Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon kullanmamalısınız, ped kullanmalısınız.

Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlarda hemen doktora başvurmalısınız:
  • Ateş yüksekliği (38 derece üzerinde)
  • Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar olursa
  • Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa
  • Kürtaj sonrası günlerde kötü kokulu aşırı akıntınız olursa
  • Kürtajın üzerinden 4-5 gün geçmesine rağmen kanama azalmazsa veya artarsa
 
Son düzenleme:
Merhaba , Kürtaj sonrası kadınlarda adetin düzene girmesi 1-2 ayı bulabilir. Ama kürtaj esnasında rahim ciddi yaralanmalar yaşadıysa adet gecikmesinden enfeksiyona rahim delinmesinden yapışıklığa kadar bir çok rahatsızlık görülebilir. Kürtaj sonrası olabilecek durumları engellemek adına doktor kontrolünde olmak gerek.
 
slm bebeğimin kalbi durdu kürtaj olmak zorunda kaldım . kürtaj olalı 2 ay oldu sürekli lekelenmem var arada sancım oluyor ve bazen parça düşürüyorum bunun nedeni nedir
 
Merhaba, kürtaj sonrası düzensiz kanamalar olabilir fakat uzun süreli lekelenme yada kanama istenmeyen bir durumdur. Rahim tamamiyle tahliye edilmemiş olabilir , yada kürtaj esnasın da rahim zarar görmüş olabilir. Bu nedenle işlemi yapan hekimle iletişime geçmeniz siz fayda sağlayacaktır. Ancak yapılacak jinekolojik muayene ile durumunuz netlik kazanır.
 
Kürtaj, hamileliği sona erdirmek için uygulanan tıbbi bir prosedürdür.Kürtaj sonrasında iyileşme süresi herkes için farklı olacak, ancak genellikle birkaç gün içinde daha iyi hissedeceksiniz. Kürtaj sonrası kanamanız olacaktır. Kanama hafif olacağı gibi ağırda geçebilir. Kanama uzun süreceği gibi düzensiz olabilir. Kürtaj sonrası gebelik belirtileri bir kaç gün içinde geçecektir. Cerrahi sonlandırmalar, uygun hastalarda yapıldığında güvenli ve etkilidir. Bununla birlikte, tüm cerrahi bir derece risk taşır. Kürtajın komplikasyonlarından bazıları enfeksiyon, üreme sisteminin parçalarına hasar ve aşırı kanama olabilir.
 
İşlemden hemen sonra, doktorunuz uterusun tamamen boş olduğundan emin olmak için kontrol edebilir. Enfeksiyonu önlemek için size antibiyotik verilecektir. Çoğu kadın genel anestezi tercih eder. Anestezi alacağınızdan aç karnına gitmelisiniz. Hekiminiz sizi bu konuda bilgilendirecektir.Kürtaj çok güvenlidir, ancak tüm yöntemler bir miktar risk taşır. Risk, kürtajın yapıldığı hamilelik evresine ve kullanılan prosedüre bağlıdır. Kadının önceden var olan sağlığı da riski etkiler. Prosedürü belirlerken geçmişi ve şimdiki haliyle ilgili tam bilgi vermek çok önemlidir.
 
Kürtaj sonrası kanama normaldir fakat ağır kanamalar rahmin tamamiyle boşalmadığına parça kaldığına işaret edebilir.Kürtaj işlemi tekrarlanabilir. Kürtaj esnasında rahim yırtılabilri olasılık düşüktür. Kürtaj sonrası enfeksiyon riskiniz vardır bu durumda hijyeninize dikka etmeli , hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli kullanmalısınız. Kürtaj sonrası olası riskleri önlemek için bir kaç gün cinsel ilişkiden kaçının. Tampon yerine ped kullanın. Pedinizi olası enfeksiyonlardan korunmak için sık sık değiştirin.
 
Bazı durumlarda kadınların kürtaj sonrası adet döngüsüne sahip olmaları birkaç ay sürecek , bazılarının ise adet döngüsü en kısa zaman da düzene girecektir.Kürtaj sonrası ilk adet kanamanız biraz hafif olabilir yada daha yoğun bir kanamaya sahip olabilirsiniz. Vücudunuz kürtaj sonrası tüm kalıntılarını atacaktır. Bu nedenle pıhtılı kanamanız olabilir. Çok sık parça düşmesi ve kanamanın yoğun olması durumun da işlemi gerçekleştiren hekimle irtibata geçin. Kürtajdan sonra 4-5 adet dönemi atlatırsanız durumu mutlaka hekime bildirin.
 
merhaba ben kürtaj olalı 43 gün oldu hala lekelenmem var bazen kanamaya dönüyor nedeni nedir